Ingrijirea pisicilorPisici

6 Motive pentru care pisicile miauna

Pisicile folosesc zeci de tipuri de mieunat pentru a comunica. Dar stiati ca majoritatea comunicarii intre pisici se realizeaza prin limbajul corpului si miosuri? De fapt, pisicile miauna rareori una catre cealalta, dar vor mieuna adesea la oameni. De ce? Ce incearca sa ne spuna pisicile cand miauna? Iata in continuare cele mai comune motive pentru care pisicile miauna.

Pisicile miauna pentru a comunica cu oamenii

Care sunt acele motive pentru care pisicile miauna la oameni? Ei bine, nu suntem intotdeauna suficient de perspicace pentru a citi limbajul corpului unei pisici, iar simtul nostru al mirosului nu este suficient de sensibil pentru a intelege mirosul subtil al acestora. Si chiar daca ar fi, nu am sti cum sa decodificam mirosurile.

Drept urmare, pisicile se adapteaza la noi si invata in timp ca miaunatul este o modalitate prin care ne pot atrage atentia.

Pentru a afla mai multe despre acest subiect, puteti citi articolul nostru: De ce miauna pisicile la oameni?

De ce pisica miauna atat de mult?

Unele pisici vor mieuna mai mult decat altele. Unele pisici, de fapt, sunt foarte vocale si folosesc tot timpul miaunaturi, in timp ce altele nu.

Este important sa fiti atent la cat de des miauna pisica dvs. de obicei. O schimbare a frecventei cu care miauna pisica poate fi unul dintre primele semne ca aceasta nu se simte bine. Asadar, daca vi se pare ca pisica dvs. miauna mai des, consultati medicul veterinar.

De exemplu, adesea, unul dintre primele semne ale bolii hipertiroidiene la pisici este ca acestea incep sa miaune mai mult noaptea. Modificarile mieunatului pot semnala, de asemenea, ca pisica dv. are nevoie de ceva, cum ar fi hrana.

 

Motive pentru care pisicile miauna

 

1. Mieunatul in semn de salut

Unul dintre motivele pentru care o pisica va miauna este in semn de salut. Acesta este adesea un mieunat scurt. Prin acesta pisica va spune ca este fericita sau interesata ca ati ajuns acasa. In functie de pisica, mieunatul poate indica fericire sau entuziasm.

2. Mieunatul care spune: „Sunt aici”

Un alt motiv pentru care o pisica poate mieuna este sa-si anunte prezenta. Adesea veti vedea acest lucru in situatiile in care o pisica iese dintr-un loc in care se ascundea sau dormea, daca o pisica se gandeste sa exploreze o noua incapere, sau sa intre pe o usa deschisa.

Acest mieunat de anuntare o ajuta sa evalueze daca sa urmareasca ceva de care este interesata. De obicei, asteapta un raspuns pozitiv la mieunatul lor. A vorbi cu ei cu o voce blanda si iubitoare ii poate incuraja sa exploreze daca sunt nerabdatori sa verifice o zona sau un obiect nou.

3. Mieunatul prin care pisica solicita ceva

Un alt motiv pentru care pisica miauna este pentru a va cere sa fiti atent la ceva. Nu toate pisicile vor face asta, dar multe o fac. Semnificatia din spatele acestui mieunat poate varia de la dorinta de a fi hranita la nevoia de atentie sau de a fi lasata sa iasa dintr-o camera in care s-a blocat accidental.

Lucrurile comune pe care pisicile le pot cere includ:

  • Hrana/gustari
  • Apa
  • Timp de joaca
  • O litiera curata
  • Mangaieri sau imbratisari
  • A fi lasata sa intre sau sa iasa de undeva

Adesea, atunci cand cer lucruri, pisicile vor miauna de mai multe ori sau vor emite un miaunat lung. Daca banuiti ca pisica dvs. miauna pentru a cere ceva, verificati-i mancarea, apa, litiera si asternutul pentru a va asigura ca toate sunt intr-o stare adecvata. Adesea, pisicile va duc sa va arate de ce se plang.

4. Mieunatul anxios

O pisica poate mieuna si pentru ca este speriata, anxioasa sau sufera. Daca le este frica de o persoana sau de alt animal, pot emite un mieunat repetat pentru a indica ca se afla intr-o stare de stres.

O sursa comuna de stres pentru pisici este atunci cand sunt transportate la veterinar. Discutati cu veterinarul ce solutii aveti de a le deplasa la medicul veterinar fara stres. Veterinarii recomanda adesea lasarea transportoarelor pentru pisici accesibile tot timpul anului si aplicarea unui spray cu iarba matelor si feromoni pe asternut.

Pisicile care sufera au un mieunat puternic, ascutit. Daca sunt foarte bolnave, pot emite un mieunat linistit, slab si greu de distins.

5. Mieunatul de avertizare

Un alt motiv pentru care o pisica poate mieuna este pentru a da un semnal de avertizare ca este pe cale sa atace. Adesea, aceste mieunaturi au un ton mai scazut si vin impreuna cu un marait.

Un marait de avertizare poate fi dat atunci cand doua pisici incep sa nu fie de acord cu privire la ceva.

Uneori, daca va tineti pisica in brate si ea nu doreste acest lucru, s-ar putea sa scoata un mieunat/marait de avertizare. Nu dureaza mult ca un mieunat de avertizare sa se transforme intr-o pisica agresiva.

6. Urletul

Pisicile pot avea adesea mieunate mai lungi si mai expresive, care sunt clasificate mai degraba drept „urlete”.

Urletele pot indica adesea probleme medicale subiacente, cum ar fi boala hipertiroidiana sau dementa. Adesea, mieunatul sau urlatul excesiv poate fi unul dintre primele semne ale unei boli. Pisicile care nu au fost sterilizate pot urla atunci cand sunt in calduri.

Daca va auziti pisica urland, contactati medicul veterinar pentru a verifica daca exista boala sau dementa, astfel incat sa puteti gasi tratamentul sau raspunsul adecvat.

 

Ce sa faceti atunci cand pisica dvs. miauna

Cand pisica dvs. miauna, fiti atent la circumstante pentru a vedea daca o puteti ajuta.

Daca mieunaturile pisicii dvs. par persistente sau inexplicabile, cautati ceva evident de care ar putea avea nevoie, cum ar fi mancare, apa sau asternut curat si, de asemenea, asigurati-va ca pisica este in siguranta.

Daca continua sa miaune fara un motiv evident, faceti o programare la medicul veterinar pentru un control amanuntit.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button