Ingrijirea pisicilor

Cele mai comune otravuri care afecteaza pisicile

Care sunt cele mai comune otravuri care afecteaza pisicile? Ei bine, acestea includ:

1. Insecticide cu permetrin canin

Acestea sunt produse de purici si capuse create special pentru caini, care au fost folosite accidental pe pisici.

2. Alte insecticide topice

Majoritatea acestor produse sunt relativ sigure atunci cand sunt utilizate conform instructiunilor de pe eticheta, dar pot fi periculoase atunci cand instructiunile nu sunt urmate cu atentie.

3. Medicamente destinate consumului uman

Antidepresive, pastile anticonceptionale, si alte tablete pe care doar oamenii ar trebui sa le consume. Daca vor avea ocazia, pisicile vor consuma aceste medicamente. Pastrati toate pastilele intr-un dulapior bine inchis, astfel incat pisica sa nu poata ajunge la acestea. Nu uitati, nu ajunge doar sa le puneti „mai sus”. Pisicile ajung si aici.

4. Betisoare luminoase si bijuterii stralucitoare

Aceste produse nu sunt ingrozitor de toxice, dar au un gust extrem de neplacut, care poate provoca salivare si agitatie in cazul in care o pisica musca una. A urmari o astfel de pisica poate fi o experienta inspaimantatoare pentru un proprietar de pisica si starneste multe intrebari despre aceste produse si potentialul lor pentru efecte adverse.

5. Plante de gradina si apartament

Crinii – aceste plante frumoase pot fi letale pentru pisica dvs. Toate partile plantei sunt considerate toxice. Chiar si o mica cantitate de polen care ajunge pe blana pisicii in urma apropierii prea mare de una dintre aceste plante este de ajuns pentru a provoca toxicitate. Aceasta datorita faptului ca pisica isi va linge blana, ingerand astfel polenul crinului.

Alte plante toxice pentru pisici sunt oleandrul, ricinul, rododendronul, azaleea, lalelele, narcisele, s.a.

Cititi si: Ce plante sunt toxice pentru pisici?

6. Potpourri lichid parfumat

Aceste produse pot contine atat detergenti care sunt corozivi pentru mucoasa gatului si esofag, cat si uleiuri esentiale care pot fi foarte toxice pentru pisici.

7. Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (exemplu Ibuprofen, Advil)

Acestea includ formule canine care nu sunt etichetate drept neindicate pentru utilizare la pisici din cauza problemelor de sensibilitate si dozare, precum si medicamente fara prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofenul. Adesea, acestea sunt administrate de proprietarii de animale bine intentionati care cred in mod eronat ca isi ajuta pisica.

8. Acetaminofen (de exemplu Tylenol)

Ca si medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, acest medicament este cel mai adesea administrat unei pisici de catre un proprietar bine intentionat, dar dezinformat. Doua pastile pot omori o pisica.

9. Rodenticide anticoagulante (otrava pentru soareci si sobolani)

Aceste produse sunt toxice nu numai pentru sobolani, soareci si alte rozatoare, ci si pentru animalele de companie, cum ar fi pisica dvs., daca sunt ingerate.

10. Amfetamine

Acestea pot fi medicamente prescrise pentru oameni sau droguri ilicite. Pot fi periculoase daca sunt ingerate de pisica dvs.

11. Alimente destinate consumului uman

Ciocolata, ceapa, usturoiul – ar trebui evitate cu desavarsire, acestea putand provoca intoxicatii severe.

12. Produse de curatare de uz casnic

Chiar si pentru oameni sunt periculoase aceste substante. Ingerarea de inalbitor de exemplu poate duce la tulburari stomacale si ale tractului respirator.

13. Metale grele

Plumbul continut in unele vopseluri, linoleum sau baterii poate fi toxic daca este ingerat de o pisica, putand induce tulburati neurologice si gastrointestinale.

14. Ingrasaminte

Intoxicatia cu ingrasaminte la pisici nu este atat de grava, insa produsele pentru gradina sau peluza pot fi toxice pentru animalele care le inghit in cantitati mari sau se afla intr-o zona recent tratata.

 

Daca credeti ca pisica dvs. a ingerat sau a fost expusa la o potentiala toxina, contactati imediat medicul veterinar pentru a va indruma ce trebuie sa faceti in continuare. Multe otravuri care afecteaza pisicile au actiune rapida si chiar si o mica intarziere poate face diferenta intre viata si moarte pentru animalul dvs. de companie.

 

Sursa imagine: pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button