Ingrijirea pisicilorPisici

De ce pisicilor le place sa doboare lucruri?

Uneori, pisica dvs. poate avea un comportament neobisnuit. Ii place sa doarma pe capul dvs., sa se joace cu cutiile de carton sau aduca acasa soarecele mort ucis recent. Unor pisici le place sa sara de pe canapele si rafturi, sa se odihneasca in cotloane ascunse in spatele toaletelor sau sa stea pur si simplu sus pe dulapuri. Un alt comportament ciudat pentru noi si pe care felinele par sa il aprecieze? Sa rastoarne lucruri. Chiar daca obiceiul pare uneori amuzant uneori, alteori ne lasa cu un pahar sau o vaza sparta si mizerie de curatat. Dar de ce pisicilor le place sa doboare lucruri?

 

De ce pisicilor le place sa doboare lucruri?

Unele dintre obiceiurile ciudate ale pisicilor noastre pot fi explicate cu usurinta. In timp ce incercati sa va intelegeti mai bine pisica si sa preveniti un viitor dezastru, probabil va intrebati: De ce pisicilor le place sa doboare lucruri?

Ei bine, ar putea fi mai multe motive pentru care pisicile rastoarna lucrurile.

Ar putea pisicile care darama lucruri de pe mese si rafturi sa aiba ceva de-a face cu instinctul de prada a pisicii? Pisicile sunt programate sa-si vaneze hrana asa ca daramarea lucrurilor poate fi o manifestare a acestui instinct. In plus, pisicile isi folosesc labele pentru a testa si explora obiecte iar miscarea, sunetul si atingerea  obiectului le ajuta sa inteleaga ce ar putea fi sigur sau nu. Labele pisicii dvs. sunt foarte sensibile asa ca atunci cand mangaie, loveste si doboara ceva, o ajuta sa exploreze mai bine obiectele din jurul sau.

Modul in care reactionati dupa ce pisica doboara ceva poate influenta si daca acest comportament va continua sau nu. In orice caz, oamenii reactioneaza in diverse moduri. Cine nu intra in alerta cand vede o vaza sau un pahar pe marginea teghelei, gata sa cada? Cand pisicile doresc atentie, ele invata foarte repede cum va pot atrage atentia.

Pisicile sunt incredibil de abile in a gasi modalitati de a obtine ceea ce isi doresc. De fapt, aceste dorinte se rezuma la: „uita-te la mine”, „hraneste-ma”, „joaca-te cu mine”. Chiar si mai putina atentie este mai buna decat ignorarea.

Rasturnarea obiectelor ofera o alta modalitate pentru pisici de a obtine o reactie din partea stapanilor lor. Deci, oricat de greu ar fi, daca pisica dvs. are obiceiul sa rastoarne lucrurile pentru a va atrage atentia, cel mai bun lucru de facut este sa ignorati comportamentul pisicii (si sa puneti deoparte orice obiect de valoare care se poate sparge).

O alta explicatie? Pisica dvs. poate rasturna lucrurile pur si simplu pentru ca este distractiv. Pentru a preveni accidentele, asigurati-va ca pisica dvs. are o multime de jucarii adecvate in jur. Puneti-le la dispozitia pisicii prin rotatie, pentru a le mentine interesante si noi. Planificati-va un timp de joaca zilnic cu pisica. Combinatia dintre plictiseala si energie acumulata va face intotdeauna pisicile sa caute „probleme”.

Rasturnarea obiectelor de pe rafturi si mese poate fi o modalitate prin care pisica dvs. sa-si exprime instinctul de animal de prada, sa exploreze imprejurimile si sa va atraga atentia. Dar exista si posibilitatea sa mai fie si alte motive nedescoperite in spatele acestui comportament obisnuit al pisicii.

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button