Ingrijirea pisicilorPisici

Cum invatati pisica sa mearga in lesa

Ati vazut vreodata o pisica mergand in lesa? Cei mai multi oameni care au vazut una reactioneaza cu uimire cand vad ca o pisica poate fi domesticita intr-atat incat se lasa de bunavoie legata in lesa si ghidata de un tovaras uman.  Sa invatati pisica sa mearga in lesa poate parea imposibil insa cu o supraveghere adecvata, rabdare si consecventa si dvs. puteti reusi.

Conteaza varsta pisicii?

Odata ce pisica a atins varsta la care este complet vaccinata, este sigur pentru ea sa iasa la plimbare afara. Cel mai bine este sa incepeti cat mai de timpuriu, inainte ca pisica sa isi dezvolte frica de exterior sau teama de zgomote neobisnuite. Pisicile mai in varsta sunt adesea mai reticente sa iasa afara in lesa – sau sa fie puse in lesa. Poate dura luni pana sa obisnuiti pisica sa accepte un ham si sa fie plimbata dar cu sarguinta si dorinta de a reusi, puteti sa o faceti.

Poate fi util si daca pisica este deja receptiva la ceea ce ii spuneti. Daca va chemati pisica si ea vine la dvs., sunteti deja pe drumul cel bun insa daca nu aveti acest tip de relatie va trebui sa incepeti de acolo. Folosind recompense si multe laude, chemati-va pisica la dvs. Dupa un timp, pisica va invata ca venirea la dvs. atunci cand este chemata va fi plina de satisfacii (delicioase).

Alegerea hamului de pisica potrivit

Deoarece pisicile sunt atat de agile, o simpla zgarda in jurul gatului nu este suficienta pentru a le tine atunci cand mergeti afara. Pisicile se pot sustrage cu usurinta din zgarda si nu veti dori sa o strangeti prea tare. In plus, exista pericolul de sufocare insa puteti folosi insa un ham de buna calitate, conceput special pentru pisici.

pisica in lesa

Un ham de pisica este de obicei realizat cu o zgarda reglabila pentru gat. Lesa poate fi fixata fie in mijloc, fie la marginea din spate (nu la gat!). Hamul trebuie sa se potriveasca perfect pe corp, dar sa nu fie atat de strans incat fluxul de aer sa fie redus. Ar trebui sa puteti pune doua degete sub ham la gat si la piept. Clemele care tin hamul ar trebui sa se inchida bine.

Familiarizarea pisicii cu hamul

Poate dura ceva timp pana cand pisica dvs. se obisnuieste sa poarte un ham, asa ca luati-o incet. Puneti noul ham langa zona preferata a pisicii si permiteti-i sa-l vada, sa-l miroase si chiar sa se joace cu el pentru inceput. Oferiti-i niste bunatati si laudati-o daca se arata interesata de ham.

Dupa cateva zile, tineti pisica intr-un loc sigur si oferiti-i o recompensa. In timp ce mananca recompensa, intindeti hamul lejer peste ea si lasati-l cateva minute. Este posibil sa fie nevoie sa repetati acest lucru de mai multe ori inainte de a-l regla efectiv, doar pentru a va obisnui pisica cu senzatia hamului. Odata ce pare sa fie confortabil sa aiba hamul pe corp, puneti hamul si strangeti curelele astfel incat sa se potriveasca bine. Din nou, oferiti-i semnale pozitive si recompense pentru a va permite sa-i puneti hamul. Lasati hamul pentru o perioada scurta de timp, cateva minute la inceput, apoi treptat mariti durata de timp.

Nu fortati montarea hamului. Daca pisica dvs. se lupta prea mult, scoateti hamul si incearcati din nou mai tarziu. Cand accepta hamul fara sa se lupte, acordati-i multa atentie astfel incat sa asocieze purtarea hamului cu momentele bune.

Adaugarea unei lese

Odata ce pisica dvs. accepta hamul, lasati-o sa-l poarte prin casa, facandu-si activitatile normale. Cresteti treptat timpul in care pisica dvs. ramane in ham; puteti chiar sa o hraniti in timp ce ea poarta ham. Apoi, atasati lesa de ham, permitandu-i sa o traga dupa ea. Acest lucru este pentru a o obisnui cu greutatea lesei dar amintiti-va sa fiti cu ochii pe ea in timp ce trage lesa. Nu doriti ca pisicaa sa se incurce sau sa ramana agatata de ceva.

Apoi puteti trece la plimbarea prin casa, in timp ce tineti lesa. Nu trageti de lesa si nu incercati sa o fortati sa va urmeze la inceput. Urmati-o dvs. pe ea, in schimb. Din cand in cand, opriti-va si chemati-o la dvs., oferindu-i o recompensa si laudand-o atunci cand vine.

ham pisica

In cele din urma, cand pare sa se simta confortabil in lesa in interior, este timpul sa iasa in aer liber. Incepeti cu o scurta plimbare afara, poate doar cativa metri in afara usii, unde pisica dvs. poate adulmeca si incepe sa se obisnuiasca cu sunetele si mirosurile. Dupa ce ati facut acest lucru de cateva ori, puteti face o scurta plimbare in jurul casei/blocului.

Inainte de a merge mai departe de zona imediata, asigurati-va ca vecinii dvs. nu permit cainilor lor sa se plimbe in in zona – sau pentru a sti ce zone sa evitati. Alegeti cele mai linistite si sigure zone in care sa va plimbati cu pisica dvs., astfel incat experienta sa fie placuta pentru amandoi.

Cum sa va plimbati pisica in siguranta

Zgarda obisnuita a pisicii dvs. nu trebuie indepartata, aceasta nu face parte din sistemul de ham. Ar trebui sa-i lasati pisicii  zgarda cu datele de identificare, in cazul in care pisica dvs. gaseste o cale de scapare in timp ce sunteti afara.pisica in lesa

La primele plimbari, pe masura ce pisica dvs. se obisnuieste sa fie afara este recomandat sa luati cu dvs. o cutie  de transport pentru pisici, in caz ca va intalniti cu un caine agresiv sau daca pisica are un atac de panica. O pisica panicata sau amenintata nu va dori sa fie tinuta in brate pana cand ajunge acasa.

O pisica mascul necastrat poate avea mai multe sanse sa incerce sa scape de ham sau sa scape de sub control in timp ce este afara. O pisica femela nesterilizata poate fi atacata de masculi salbatici.

Stabilirea unui program de plimbare poate deveni o activitate pe care pisica dvs. sa o astepte cu nerabdare. Incercati sa ramaneti consecventi.

Spre deosebire de caini, pisicile nu pot fi legate de un stalp pana intrati intr-un magazin, chiar si pentru cateva minute. Pisica dvs. s-ar putea sa intre in panica si sa se incurce in lesa sau ar putea fi atacata de un caine si sa nu poata scapa.

 

Sursa imagini: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button