6 metode simple pentru o piele si o blana mai sanatoasa a pisicii dvs.
Starea pielii si a blanii pisicii dvs. inseamna mai mult decat doar ceea ce vedeti. Ele sunt o reflectare a sanatatii felinei. Potrivit expertilor veterinari, construirea unei fundatii puternice care sa includa o nutritie sanatoasa, prevenirea eficienta a infestarii cu purici si o buna ingrijire sunt esentiale pentru un aspect imbunatatit al pielii si blanii pisicii.
Problemele cutanate la pisici sunt adesea un semn ca ceva important se intampla. Daca pisica dvs. isi smulge parul sau se scarpina cu forta pe fata si umeri, de exemplu, ar putea fi din cauza parazitilor sau a alergiilor.
Diagnosticul si tratamentul afectiunilor pielii trebuie lasate intotdeauna in seama medicului veterinar. Insa exista cateva lucruri simple si naturale pe care le puteti face pentru a imbunatati aspectul pielii si blanii pisicii.
Metode simple pentru o piele si o blana mai sanatoasa a pisicii dvs.
1. Oferiti pisicii o dieta care sa includa nutrientii de baza
Hranirea pisicii cu o dieta echilibrata si completa este esentiala pentru sanatatea si bunastarea acesteia. Insa mai multi nutrienti joaca un rol important in vitalitatea pielii si a parului. Pentru o piele sanatoasa, atat acizii grasi omega-6, cat si omega-3 sunt esentiali.
Pisicile au nevoie de doua tipuri de acizi grasi omega-6: acidul linoleic, care se gaseste in uleiurile vegetale si acidul arahidonic, adesea obtinut din grasimi animale. Acizii grasi Omega-6 ajuta la mentinerea sanatatii si integritatii tesuturilor epiteliale, cum este pielea.
Acidul alfa-linolenic (ALA) si acidul eicosapentaenoic (EPA) sunt doi acizi grasi omega-3 care ajuta, de asemenea, la pastrarea sanatatii pielii si a blanii. Acizii alfa-linoleici, proveniti din alimente precum seminte de in, ajuta la mentinerea barierei de permeabilitate la apa a pielii. Cel mai frecvent gasite in anumite uleiuri de peste, acizii eicosapentaenoici (EPA) sunt importanti pentru proprietatile lor antiinflamatorii si rolul in fluiditatea normala a membranei celulare.
Deoarece alimentatia este atat de esentiala pentru pielea si sanatatea pisicii dvs., este esential sa nu va zgarciti in privinta calitatii acesteia.
2. Luati in calcul utilizarea suplimentelor alimentare
Daca va hraniti pisica cu o dieta echilibrata, aceasta ar trebui sa contina deja proportia corecta de nutrienti. Insa, in unele cazuri, un supliment poate fi benefic.
Daca pisica dvs. are pielea descuamata si uscata, suplimentarea cu acizi grasi esentiali poate ajuta uneori. De obicei, uleiul de sofran sau de floarea soarelui pot fi surse bune, dar sunt si bogate in calorii, asa ca este important sa nu suplimentati in exces. Suplimentele cu ulei de peste pot fi, de asemenea, benefice pentru mancarimi ale pielii, datorita componentei lor antiinflamatorii.
Daca doriti sa incercati suplimente, discutati cu medicul veterinar, pentru a evita problemele asociate cu supradozajul si dozarea gresita. Fiti atenti cate suplimente utilizati. Suplimentarea cu prea multe grasimi, vitamine sau minerale poate determina un dezechilibru nutritional. De exemplu, unele suplimente de ulei de peste contin si vitamina D. Desi este un nutrient esential, prea multa vitamina D poate cauza probleme grave asociate cu toxicitatea.
3. Investiti intr-o solutie buna de prevenire a infestarii cu purici
Cand vine vorba de ingrijire blana si piele la pisica, trebuie sa stiti ca majoritatea pisicilor care ajung la veterinar sufera de mancarimi ale pielii. In incercarea de a gasi alinare, o pisica se poate zgaria sau se poate linge cu exces de zel, ceea ce poate duce la dezvoltarea ranilor si la chelie partiala.
O cauza comuna a mancarimilor de piele sunt puricii si alergiile la purici. Este recomandat ca toate pisicile sa beneficieze de un tratament lunar regulat pentru prevenirea infestarii cu purici. Asta deoarece puricii si alergiile la purici sunt o sursa frecventa de probleme ale pielii la pisici. Medicamentele preventive prescrise de veterinar pot fi o buna solutie.
NU utilizati medicamente formulate pentru caini! Utilizarea la pisici a produselor pentru purici destinate cainilor este periculoasa, deoarece pisicile sunt foarte sensibile la unele dintre medicamentele utilizate in prevenirea puricilor pentru caini. Nu folositi nici remedii preparate acasa, deoarece acestea pot fi ineficiente si periculoase pentru pisici.
4. Practicati obiceiurile bune de ingrijire a blanii
Torsul pisicii si intarirea legaturii cu pisica dvs. nu sunt singurele motive pentru care ar trebui sa periati si sa pieptanati pisica in mod regulat. Perierea si pieptanarea pot ajuta la prevenirea incalcirii parului. Caltii formati pot provoca discomfort pisicilor, precum si infectii ale pielii si caderea parului.
Periajul poate ajuta, de asemenea, la stimularea stralucirii, prin redistribuirea uleiurilor naturale ale blanii.
Luati in considerare investitia intr-un instrument de ingrijire de inalta calitate conceput special pentru pisici, si care sa indeparteze firele de par in exces. Stabiliti o rutina de ingrijire pentru blana si par inca de la inceputul vietii pisicii. Astfel, ritualul de ingrijire blana va fi unul placut pentru pisica, nu doar o activitate tolerata.
5. Baia pisicii cu anumite probleme de piele
Rareori este necesara samponarea parului unei pisici, mai ales ca majoritatea pisicilor se ingrijesc singure. Pisicile in general nu sunt foarte cooperante cand vine vorba de baie si poate fi cva extrem de stresant atat pentru pisica, cat si pentru proprietar. Incercati o baie ca ultima solutie.
Insa daca pisica dvs. are mancarimi ale pielii sau pur si simplu este foarte murdara, puteti incerca sa ii faceti o baie. Cel mai important insa este sa folositi un sampon speial pentru pisici si sa va asigurati ca il clatiti bine. De asemenea, evitati orice sampoane care contin ulei de arbore de ceai. Se stie ca uleiul de arbore de ceai este toxic pentru pisici atunci cand este utilizat in concentratii mari.
Pentru pisicile cu boli alergice, baile sunt recomandate. Insa daca vi se pare ca baia este prea dificila sau stresanta, puteti doar sa stergeti pisica si cu o carpa rece si umeda. Acest lucru ajuta la eliminarea alergenilor din aer (spori de mucegai, acarieni de praf, polen de la ierburi si plante).
Medicul veterinar v-ar putea recomanda un sampon medicamentos pentru a ajuta la tratarea altor tipuri de probleme ale pielii felinei. In aceste cazuri, urmati intotdeauna instructiunile medicului veterinar cu privire la cand si cum sa va spalati pisica.
6. Urmariti nivelul de stres al pisicii dvs.
Daca pisica dvs. isi linge blana excesiv, acest lucru poate duce la caderea parului, cunoscuta si sub numele de alopecie. Daca medicul veterinar a stabilit ca linsul excesiv al pisicii are o origine mai degraba psihologica decat fizica, afectiunea este diagnosticata ca alopecie psihogena.
Pisicile se pot angaja in acest tip de comportament compulsiv pentru a elimina stresul. In timp ce pisicile cu alopecie psihogena rareori se ingrijesc prea mult pana la deteriorarea pielii, afectiunea este un semn ca se confrunta cu niveluri semnificative de anxietate sau tensiune. Proprietarii ar trebui sa fie ingrijorati, nu doar din cauza caderii parului, ci si pentru ca stresul creste riscul altor afectiuni mai grave la pisici, inclusiv boala idiopatica felina a tractului urinar inferior sau cistita idiopatica felina (CIF).
Din acest motiv, minimizarea stresului, cum ar fi punerea la dispozitie a unui spatiu vertical adecvat in care o pisica se poate retrage si se poate simti in siguranta, poate fi de ajutor. Interactionati cu pisica dvs. cat mai mult posibil, mangaiati-o si jucati-va impreuna cu jucariile pentru pisici. Oferiti-i o mingiuta pentru hranire atunci cand ramane singura, pentru a-i combate plictiseala. Pisicile cu alopecie psihogena severa pot beneficia de tratament medicamentos pentru ameliorarea anxietatii.
Cititi si: Cum sa reduceti stresul si anxietatea la pisici
Sursa imagini: pixabay.com, unsplash.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.