PasariSpecii de pasari

Turturica diamant: o pasare mica si atragatoare

Turturica diamant (Geopelia cuneata) este o specie de turturica surprinzator de mica insa atragatoare, datorita ochilor inconjurati de un inel rosu si penajului argintiu cu puncte albe. Multi considera ganguritul acesteia o alternativa mai placuta la un papagal plin de viata.

Culoare: albastru, gri
Durata de viata: 10+ ani
Caracter: cantatoare, nu ii place sa fie atinsa
Dimensiune: mica

Turturica diamant a patruns si in tara noastra in magazine, insa exista destul de putini crescatori.

 

Generalitati

Turturica diamant este o pasare mica, cu aspect delicat, cu o coada lunga si subtire. Culoarea cea mai des intalnita in natura a acestei pasari este gri-inchis cu pete mici albe pe aripi, desi exista unele mutatii, cu penaj alb si argintiu.

Turturica diamant este dimorfa, ceea ce inseamna ca exista o diferenta vizibila intre sexe. Coloritul masculului este mai intens, iar inelul din jurul ochilor este mai gros.

Specii inrudite:

  • Gugustiucul (Turturica, turtureaua, sau Streptopelia decaocto)

Habitat natural

Turturica diamant provine din Australia, unde poate fi intalnita in deserturile uscate din partea de nord si centrala a Australiei.

Ingrijire

Turturica diamant are nevoie de o colivie diferita de a papagalilor, si mult mai mare ca dimensiuni. Acestea nu pot urca barele coliviei precum papagalii. In schimb se misca zburand inainte si inapoi, ceea ce face ca o cusca de dimensiuni considerabile sa fie o caracteristica importanta. Asigurarea unui spatiu generos ii va asigura spatiu de miscare. Acestei pasari ii place foarte mult sa se plimbe pe jos in colivie. Aceste turturici au nevoie si de spatiu pentru scaldat, intrucat adora apa.

Hrana

Spre deosebire de papagali, turturica diamant inghite semintele cu coaja, necesitand un nisip special din fragmente de scoici pentru digestie. Le puteti oferi ca si hrana si verdeturi sau fructe moi. Un supliment cu calciu, in special in timpul reproducerii este benefic (ou bine fiert).

Reproducere

Aceste pasari vor avea un ciclu de reproducere productiv intr-un cuib deschis, putin mai mare decât cuibul unui canar, cu un asternut si material de cuib adaugat. Asigurati un repaos dupa doua reproduceri, astfel riscati sa va epuizati pasarile, scurtand durata lor de viata.

turturica diamant

Pastrati pasarile intr-o colivie cat mai mare. Deoarece s-ar putea ca pasarile dvs. sa nu paraseasca niciodata cusca, este important sa le asigurati cat mai mult spatiu de miscare. Ingrijite corespunzator, aceste pasari pot trai pana la 10 ani.

Personalitate si comportament

Turturica diamant nu va dori neaparat sa interactioneze cu dvs., cu exceptia cazului in care achizitionati o pasare hranita manual sau daca hraniti dvs. manual puii de pasare. Aceste pasari se multumesc sa fie impreuna si sa se reproduca. Sunt blande, si nu va vor ciupi atunci cand sunt manipulate. Nu sunt animale de companie ideale pentru copii, care doresc pasari pe care sa le poata tine si pe care sa le poata mangaia.

Nu adaugati pasari mai mari sau mai agresive in aceeasi incinta cu turturica diamant, deoarece nu au capacitatea de a se apara impotriva lor.

Aceste pasari sunt sociale si daca nu sunt legate de oameni, vor avea nevoie de un tovaras. Daca sunt tinute singure, se vor atasa de stapan. Insa este mai bine sa aveti o pereche (sau mai multe).

Sunete si cantecul pasarii

Turturicile diamant nu sunt, in general, galagioase. Daca sunteti obisnuit cu o pasare mai mare, de tip papagal, veti fi multumiti de lipsa relativa de zgomot. Cel mult, acestea vor ganguri.

Sunt ideale pentru persoane mai in varsta sau pentru cei care locuiesc intr-un apartament si doresc sa detina pasari insa este posibil sa nu doreasca zgomotul care le insoteste. Si cu cat veti avea mai multe pasari, cu atat galagia va fi mai mare.

Sanatate

Sunt sensibile la acarienii rosii, care se ascund in timpul zilei si ies noaptea pentru a se hrani cu sangele pasarii. Pasarile adapostite in aer liber sunt susceptibile la viermi rotunzi, tenii si alte specii de viermi.

Sunt dispuse si la unele boli respiratorii care au aspectul umflarii gatului si o excrescenta cu aspect de branza in jurul ciocului, care netratata poate fi fatala.

Cei care tin turturele diamant ar trebui sa se spele pe maini dupa manipularea, hranirea sau curatarea coliviei, deoarece acesti pot transfera Chlamydia si Salmonella (infectii bacteriene) la oameni. Sunt, in general, pasari sanatoase.

 

Turturica diamant este un favorit al novicilor si crescatorilor deopotriva, datorita staturii sale minuscule, aspectului frumos si faptului ca este relativ usor de crescut. Originara din Australia, aceste turturici sunt o alegere excelenta pentru crescatorii pasionati de pasari. Le place sa traiasca in compania unei alte pasari.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button