PasariSpecii de pasari

Papagalul perus – Ghid de ingrijire si unele curiozitati

Papagalul perus (Melopsittacus undulatus) este adesea vazut ca o pasare „pentru incepatori” insa aceasta pasare merita la fel de multa atentie si grija precum papagalii de talie mare. Papagalii perusi sunt jucausi, iubesc mancarea si pot rivaliza cu orice papagal in ceea ce priveste abilitatea de a vorbi.

Culoare: albastru, verde, alb, galben
Durata de viata: pana la 10 ani
Caracter: sociabil, vorbaret, fluierator
Dimensiune: mic, 30-40 gr, 14-18 cm (adult)

 

Generalitati

Perusul salbatic este similar cu pasarile pe care le vedem astazi in magazinele de animale de companie, desi este mai mic (15-17 cm) si este intalnit doar in culoarea desemnata, verde. Numele sau latin (Melopsittacus undulatus) inseamna aproximativ „pasare cantatoare cu linii ondulate”, care este de fapt o descriere destul de buna a acestei pasari populare.Papagalul perus (Melopsittacus undulatus)

Naturalistul John Gould si cumnatul sau, Charles Coxen, au adus papagalii Perusi in Europa in jurul anului 1838. Europenii au devenit fermecati de aceste pasari, care erau usor de ingrijit, facandu-le un animal de companie de baza in casele celor instariti.

Papagalul Perus a fost expus la gradina zoologica din Anvers, in Belgia, in jurul anului 1850 si a inceput sa castige popularitate nu numai in randul celor bogati. Australia a interzis exportul de perusi in 1894, iar europenii au fost nevoiti sa-si reproduca stocul existent pentru a continua hobby-ul.

Papagalul perus (Melopsittacus undulatus)

Papagalul Perus si-a gasit drumul spre America la sfarsitul anilor 1920, dar nu a cunoscut o popularitate reala pana in anii 1950. Astazi, este cea mai populara pasare din lume.

Perusul comun are un penaj de culoare verde deschis pe piept, aripile de culoarea verde si terminatii negre. Capul sau este galben cu dungi negre. Exemplarele tinere prezinta dungi negre pe frunte, ochii fiind in totalitate negri. Odata cu inaintarea in varsta, dungile de pe frunte se retrag treptat spre spate, in jurul pupilelor se formeaza un inel alb. La puii de perusi, narile au culoarea alba, iar la femele si masculi sunt roz.

Habitat natural

Perusul este originar din Australia, unde inca domina pajistile in stoluri mari. Perusul salbatic este similar cu pasarile pe care le vedem astazi in magazinele de animale de companie, desi este mai mic si este intalnit doar in culoarea verde.

Papagalul perus

Papagalul salbatic nomad traieste in stoluri mari, aflate mereu in cautarea apei, zonele acoperite cu tufisuri fiind habitatul care alcatuieste o mare parte din aria naturala a acestora. Se reproduc in sezonul ploios, cand apa si hrana sunt abundente si cuibaresc in copaci sau in crengile acestora. Pot fi enervante pentru agricultori si sunt deosebit de periculoase pentru culturile de cereale.

papagali perusi

Ingrijire

Papagalii perusi traiesc intre 7 si 15 ani, desi media este mult mai mica de 7 ani, din cauza maltratarii, a accidentelor sau a lipsei de cunostinte despre ingrijirea adecvata a pasarilor. Se pare ca aceasta pasare este adesea vazuta ca un animal de companie „buna de aruncat”, deoarece este ieftina.Papagalul perus

Hrana

Cei mai multi perusi se hranesc la sol, unde cauta in primul rand seminte si material vegetal. O dieta adecvata include pelete pentru papagali si care incorporeaza seminte sanatoase, fructe si legume, precum si acizi grasi Omega 3 si minerale chelate.

Personalitate si comportament

Perusul este adesea subestimat ca animal de companie. Este cu siguranta un bun animal de companie „de privit”, mai ales daca este tinut in perechi sau intr-o colonie, dar este usor de imblanzit si poate deveni un mic prieten loial si iubitor pentru un proprietar inarmat cu rabdare.

Sunt pasari sociale si nu vor duce o viata buna in izolare. Mai multi perusi care impart aceeasi colivie raman prietenosi daca au parte de suficienta interactiune, desi un papagal singuratic este adesea cea mai buna alegere daca va doriti o pasare – animal de companie (domesticita).

Se comporta bine cu copiii, daca acestia se comporta respectuos cu ele. Aceasta pasare mica poate deveni cu usurinta victima unui copil rau intentionat. Este recomandabila supravegherea adultilor cu orice animal de companie. Ciocul acestei pasari nu este la fel de puternic ca si al altor pasari de dimensiunea sa, dar cu siguranta poate rani degetele mici si sensibile.

Sunete si cantecul pasarii

Papagalul perus este cea mai buna pasare vorbitoare dintre papagali, capabila sa invete cu usurinta cuvinte, fraze si sa fluiere. Se stiu cazuri de perusi care repeta mai mult de 1.700 cuvinte! Masculii sunt cei mai buni vorbareti, desi femelele pot invata si ele cateva cuvinte si pot fluiera bine.

Papagalul perus (Melopsittacus undulatus)

Vocea unui papagal perus poate suna ca o inregistrare accelerata, astfel incat un proprietar ar putea sa nu recunoasca faptul ca papagalul sau vorbeste.

Sanatate

Sunt pasari predispuse la guse (datorita deficitului de iod) si alte afectiuni legate de o dieta bazata integral pe seminte, psitacoza, fata/picioare solzoase.

Perusii sunt predispusi la obezitate, tumori ale tesutului gras si ficat, afectiuni ale picioarelor, fata solzoasa si paraziti intestinali, care necesita ingrijire veterinara.

La ce sa fiti atent atunci cand achizitionati un Papagal Perus

Datorita incrucisarilor, exista o mare varietate de papagali perusi (peste 70 mutatii), diferiti ca talie, aspect sau colorit. Ca si culori, puteti intalni perusi galbeni, violet, albastri, albi (sau albinosi).

Diferentierea intre masculi si femele se poate face corect dupa varsta de 6 luni, cand femela are fosele nazale de culoare roz sau gri-maro iar masculul le are colorate in albastru. Cunoscand aceste lucruri, puteti achizitiona o pereche tanara.

Curiozitati despre Papagalul perus

  • vechimea oaselor de perusi descoperite in Australia arata faptul ca acesti papagali traiau pe pamant cu mii de ani inaintea oamenilorPapagalul perus
  • inima perusilor bate de 200 ori/minut iar temperatura medie a corpului este de 38°C
  • cu un dresaj corespunzator, pot invata in medie 100 de cuvinte
  • isi pot intoarce capul la 180°C, ca si bufnitele
  • au nevoie de 10-12 ore de somn, altfel devin agitati
  • au simtul ritmului
  • este al treilea cel mai popular animal de companie, dupa caine si pisica
  • nu se imperecheaza perusii inruditi pe linie de sange, putand cauza maladii si defecte genetice ale puilor si chiar moartea acestora
  • sunt intolerante la lactoza, deci evitati branza si iaurtul
  • masculul si femela ajung la maturitate in jurul varstei de 3-4 luni, insa nu trebuie imperecheati pana la 10-12 luni
  • este cea mai populara pasare de companie din lume, desi, in SUA este pe locul al doilea ca popularitate, dupa Papagalul nimfa
  • perusul englez este de asemenea, un animal de companie popular, fiind mai docil decat perusul comun (american)

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button