Specii de pasari

Turturica Râzătoare

Turturica Râzătoare (Streptopelia risoria) poate fi un animal de companie grozav pentru cei care caută o pasăre – animal de companie blanda si cu potential de a fi imblanzita. Daca va place sunetul ganguritului – aceasta pasare este pentru dvs.!

Culoare: maro
Durata de viata: pana la 10 ani
Caracter: ganguritoare
Dimensiune: mica, 20-30 cm

 

Generalitati

Turturica Râzătoare este cea mai frecvent tinuta pasăre de companie din familia porumbeilor si poate fi găsit cu usurintă datorită reproducerii lor prolifice. De fapt, s-ar putea să va fie greu sa le impiedicati să se reproducă. Deoarece sunt atât de rezistente, sunt o alegere bună pentru cineva care nu are timp pe care să-l dedice unei păsări care necesită mai multă atentie.

Aspect

Au aproximativ 20-30 cm, fiind de culoare cafenie, cu un inel negru distinctiv in jurul gâtului. Picioarele sunt roz-rosu, iar ciocul si ochii sunt maro.

Turturica Râzătoare

Habitat natural

Originare din Africa, aceste păsări rezistente pot fi găsite trăind fericite in sălbăticie in majoritatea statelor sudice, cum ar fi Georgia si Florida – nu este ceva neobisnuit să vedeti o pereche de asemenea turturele stând pe marginea drumului.

Ingrijire

Turturica are nevoi diferite de adăpost fată de papagalii. Porumbeii nu pot să se catere pe stinghiile coliviei asa cum pot papagalii. In schimb, se miscă zburând inainte si inapoi, ceea ce face ca o colivie spatioasa să fie o caracteristică importantă. Dotati colivia cu o serie de stinghii de diametre diferite. Va ajuta la promovarea unei bune sanatati a picioarelor pasarii dvs. Turturelele au nevoie si de posibilitatea de a scalda.

Hrana

Turturicile au nevoie de nisip in dieta lor, deoarece mănâncă semintele intregi. Furnizati mai multe tipuri de nisip, precum si un supliment de calciu, mai ales in timpul reproducerii. Desi este tentant să inmultiti aceste păsări pe tot parcursul anului, acest lucru va lăsa păsările intr-o stare epuizată si slăbită. Majoritatea avicultorilor indica o pauza de cateva luni dupa fiecare 2-3 inmultiri. Daca sunt ingrijite bine, aceste pasari pot trai peste 10 ani.

Personalitate si comportament

Sunt pasari blande, si nu vor ciupi sau ataca, asa cum fac unele specii de papagali. Pot fi imblânziti cu usurintă manual, desi majoritatea proprietarilor nu interactionează cu ei in acest fel.

Acestor păsări le place să stea in perechi si se vor reproduce cu usurintă. Nu sunt pretentioase cu privire la locul lor de cuibărit si chiar vor avea pui in bolul de hrănire sau pe fundul unei voliere.

Sunt gata să se inmultească până la vârsta de 12 luni sau mai devreme si depun două ouă intr-un cuib. Sunt părinti grozavi si sunt o alegere bună pentru crescătorii incepători care isi doresc un hobby cu rezultat rapid de succes. Aceste păsări sunt bune pentru copii, cu conditia ca copiii să inteleagă natura sensibilă a păsărilor si să fie blânzi si calmi inpreajma lor.

Sunete si cantecul pasarii

Turturica Râzătoare este grozava pentru cineva care isi doreste o pasăre, insa isi doreste si liniste. Turturica emite sunete asemanatoare ganguritului de porumbei, si, desi nu sunt galagioase, pot fi persistente. Unele persoane găsesc zgomotul linistitor, in timp ce altii vor fi enervati de diligenta lor de gangurire – care rareori incetează.

Sanatate

Turturelele sunt sensibile la acarienii rosii, care se ascund in timpul zilei si ies noaptea pentru a se hrăni cu sângele păsării. Turturelele tinute in aer liber sunt sensibile la nematode (roundworm), tenii si alte specii de viermi.

Tricomonza (numita adesea si „malai”), o boală respiratorie care se manifestă ca o umflatura in gâtul porumbelului si cu o substanta cu aspect brânzos in jurul gurii, poate fi fatală dacă nu este tratată.

Cei care păstrează porumbei si turturele ar trebui să se spele pe mâini după manipularea, hrănirea sau curătarea incintelor acestora, deoarece acestia pot transmite Chlamydia si Salmonella (infectii bacteriene) oamenilor.

Stiati ca…?

  • Mai este denumita si „white dove”.
  • Termenul „turturica” se refera la oricare dintre cele peste 300 de specii din subordinea păsărilor Columbidae.
  • Turturica Râzătoare a fost domesticita acum cateva mii de ani.
  • Este cel mai comun tip de turturica tinuta in captivitate.

Din aceeasi familie:

Sursa imagini: wikimedia commons

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button