Specii de pasari

Papagalul Rege (cu aripi verzi) Australian

O priveliste familiara in Australia, Papagalul Rege (cu aripi verzi) Australian (Alisterus scapularis) este un animal de companie oarecum rar in SUA si in alte parti ale lumii. Sunt animale de companie relativ calme si linistite daca sunt obisnuite de mici cu manipularea. Culorile lor frapante le fac ideale pentru cei care cauta pasari de companie mai neobisnuite. Acesti papagali nu sunt afectuosi si nu sunt fani mangaiat, insa cu un dresaj corespunzator pot invata sa spuna cateva cuvinte.

Culoare: specie dimorfa, rosu cu verde (masculii)
Durata de viata: 25-30 ani cu ingrijire adecvata
Caracter: curiosi, inteligenti, usor de dresat
Dimensiune: medie-mare, 40-45 cm

 

Generalitati

Exista doua subspecii recunoscute:

  • Alisterus scaplaris minor
  • A. scapcularis scapularis

Aspect

Este o specie dimorfa – ceea ce inseamna ca sexele arata diferit – si in mod dramatic.

Masculii au penaj rosu aprins pe cap si piept, pene verzi vii pe spate si coada, precum si pene albastre sub aripi. Sunt singurul papagal cu capul complet rosu.

papagalul rege australian
Papagalul Rege Australian, mascul

Femelele au pene verzi pe cap, spate si piept, pene rosii pe abdomen si putin albastru pe coada.

Papagalul Rege Australian
Papagalul Rege Australian, femela

Ambele sexe au pielea gri inchis pe picioare.

Habitat natural

Papagalul Rege (cu aripi verzi) Australian este originar din coasta de est a Australiei si Noua Guinee, unde sunt intalniti obisnuit in parcuri, terenuri agricole si suburbii.

Naturalistul german Martin Lichtenstein a descris pentru prima data specia in 1818. Genul Alisterus include trei specii, toate fiind cunoscute sub numele de Papagali Rege. Celelalte specii includ Papagalul Rege Papuan si Papagalul Rege Molucan.

Ingrijire

Desi majoritatea acestor papagali prefera o manipulare minima, acestia pot fi imblanziti manual de proprietari si sunt printre cei mai blanzi papagali mari din lume. Nu va lasati pacaliti crezand ca un Papagalul Rege (cu aripi verzi) Australian nu va musca niciodata – toti papagalii vor musca daca sunt provocati. Insa aceste pasari prefera in general metode mai pasnice de interactiune cu ingrijitorii lor umani.

Este o pasare acrobatica care necesita o colivie mare sau o voliera. Daca este tinuta intr-un incinta mai mica, aceasta pasare va necesita 3-4 ore zilnic de exercitiu in afara coliviei. Sunt foarte curiosi si inteligenti si pot avea probleme daca nu luati masuri de precautie pentru a le asigura siguranta atunci cand sunt in afara coliviei. Pentru protectie, opriti ventilatoarele de tavan, inchideti usile si ferestrele si indepartati plantele toxice si alte animale de companie.

Acestor pasari le place sa se catere, sa se leagane si sa mestece, asa ca o colivie imensa cu o multime de jucarii sigure este mediul optim pentru ele.

Hrana

In salbaticie, acesti papagali consuma fructe, nuci, fructe de padure, seminte si flori. in captivitate, ca si in cazul tuturor pasarilor de companie, o alimentatie adecvata cu o hrana echilibrata pentru papagali este esentiala pentru o sanatate buna.

Papagalul Rege Australian

Majoritatea proprietarilor ofera pasarilor lor un amestec comercial de pelete si seminte de inalta calitate, suplimentat cu o multime de fructe si legume proaspete, cum ar fi porumb, morcovi, mango, banane si legume cu frunze verzi, precum spanacul.

Aceste pasari se bucura de cerealele integrale, cum ar fi ovazul, meiul si quinoa. Desi bogate in grasimi, nucile precum migdalele si alunele sunt, de asemenea, un rasfat preferat. Oferiti cu moderatie aceste delicii.

Fiind o pasare de dimensiuni medii spre mai mari, cantitatea de hrana pe care o oferi depinde de marimea pasarii.

Personalitate si comportament

Papagalul Rege (cu aripi verzi) Australian nu este o pasare prea afectuoasa, iar celor mai multi nu le place sa fie manipulati. Desi exista exceptii ocazionale, rareori un Papagal Rege – chiar si cel care a fost hranit manual de mic – va crea o legatura cu stapanii lor in acelasi mod in care o fac papagalii Cacadu sau alte specii de papagali.

Papagalul Rege Australian

Nu sunt antisociali. Dimpotriva, multor Papagalii Rege (cu aripi verzi) Australieni le place sa interactioneze cu proprietarii lor si chiar invata sa spuna cateva cuvinte. Dar daca sunteti in cautarea unui papagal dragalas, atunci aceasta nu este cea mai buna specie pentru dvs.

Sunete si cantecul pasarii

Desi este mare, Papagalul Rege (cu aripi verzi) Australian este cunoscut a fi o specie mai linistita si nu are tendinta de a tipa la fel de tare si strident precum papagalii Macaw.

In schimb, ei tind sa vocalizeze la un nivel audibil, dar foarte placut si isi vor distra proprietarii cu fluieraturile si vorbaria lor. Cand sunt socializati si motivati corespunzator, Papagalii Rege (cu aripi verzi) Australieni pot invata sa vorbeasca. Dar nu sunt cunoscuti ca ar avea o capacitate remarcabila de vorbire.

Sanatate

Papagalii Rege (cu aripi verzi) Australieni sunt susceptibili la Bacillus, o infectie bacteriana care este aproape intotdeauna fatala si dificil sau imposibil de tratat. Puneti pasarea in carantina cu 6 saptamani inainte de a o introduce oricaror alte pasari pe care le aveti.

Daca sunt tinuti intr-o voliera traditionala in aer liber, pe jos cu pamant, acesti papagali pot fi predispusi la viermi intestinali, ceea ce va necesita atentia unui medic veterinar. Viermii sau parazitii intestinali sunt rareori o problema cu volierele sau custile ridicate deasupra solului.

 

Stiati ca…?

  • Rareori un Papagal Rege va crea o legatura cu stapanii lor. Nu sunt afectuosi.
  • Sunt singurul papagal cu capul complet rosu.
  • Sunt o specie dimorfa – masculii si femelele arata complet diferit.

Sursa imagini: wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button