Specii de pasari

Papagalii cu guler trandafiriu (familia Psittacula)

Papagalii cu guler trandafiriu (Psittacula) sunt in general verzi, cu pene lungi in coada si un inel de culoare inchisa in jurul gatului. Psittacula sunt denumiti si perusi, dar sunt mult mai mari decat ceea ce multi oameni inteleg prin cuvantul „perus”.

Familia Psittacidae din care fac parte acesti papagali are mai multe subspecii ale acestui gen, ca urmare a mutatiilor de culoare. Dintre acestea:

  • Psittacula krameri borealis (Pakistan, Nordul Indiei, Indochina, Vietnam, SE Chinei)
  • Psittacula krameri krameri (Senegal, Nigeria, vestul Africii, insulele Capului verde)
  • Psittacula krameri manillensis (sudul Indiei, Ceylon)
  • Psittacula krameri parvirostris (Sudan, Abisinia)
  • Psittacula krameri echo (Mauritania)

Exista mutatii de culoare la aceasta familie de papagali, precum lutino, albastru, scortisoara, olive, albino, argintiu.

Culori: verde
Speranta de viata: 30+ ani
Caracter: sociabil, comunicator vocal, fluierator
Dimensiune: medie

 

Generalitati

Ca animale de companie, trei specii de Psittacula sunt mai frecvent disponibile:

  • Indian ring-necked parakeet (Papagalul Indian cu guler trandafiriu)
  • African ring-necked parakeet (Papagalul African cu guler trandafiriu)
  • Alexandrine parakeet (Marele Alexander)

Habitat natural

Genul de papagali Psittacula este originar din Asia de Sud-Est, unele specii fiind prezente in Africa.

Ingrijire

Papagalii din genul Psittacula au nevoie de o colivie generoasa, una suficient de spatioasa pentru a permite un joc viguros si suficient de inalta pentru a gazdui penele lungi ale cozii. Acesti papagali pot fi mentinuti ocupati pe tot parcursul zilei daca li se ofera jucariile potrivite pe care sa le mestece si sa le distruga.

Papagalii cu guler trandafiriu
Psittacula derbiana

Hranire

Papagalii cu guler trandafiriu (Psittacula) au de obicei un bun apetit. Ca si in cazul oricarei pasari, asigurati-va ca o hraniti cu o dieta echilibrata si hranitoare, care include pelete, fructe, legume si alimente sanatoase. Astfel puteti fi sigur ca pasarea dvs. este bine hranita si nu se va plictisi de dieta sa. Hrana de baza in captivitate va include seminte floarea soarelui, mei, ovaz, dughie, porumb, orez, grau, canepa, rapita. Papagalii Psittacula traiesc mai mult de 30 de ani.

Papagalii cu guler trandafiriu
Psittacula krameri

Personalitate si comportament

In general, aceste pasari au o reputatie ca nu agreaza sa fie manipulate. Ar trebui sa fie gazduite intr-o voliera, alaturi de alti papagali Psittacula. Cu toate acestea, la fel ca in cazul oricarui papagal, un Psittacula bine socializat, care primeste interactiuni pozitive consecvente, poate fi si un partener social, distractiv si deschis, cu un intelect ridicat! S-ar putea sa nu vrea sa fie imbratisat si alintat asa cum fac alti papagali, dar in orice caz, le place sa interactioneze cu oamenii din viata lor.

Papagalii cu guler trandafiriu
Psittacula roseata

Sunete si cantecul pasarii

Daca un perus Psittacula invata sa vorbeasca, ar putea fi un vorbitor non-stop! Psittacula sunt, de asemenea, fluieratori naturali, iar unii pot prefera sa fluiera decat sa vorbeasca.

Pot fi galagiosi, asa ca dati-le ocupatii pe toata durata zilei care sa ii mentina ocupati, inclusiv jucarii de distrus, precum si hrana.

Papagalii cu guler trandafiriu
Psittacula longicauda

Sanatate

Papagalii cu guler trandafiriu (Psittacula) sunt pasari relativ sanatoase. Cu toate acestea, sunt sensibili la poliomavirus, psitacoza, apergiloza si infectii bacteriene. Aceste pasari sunt excelente zburatoare si sunt capabile sa zboare chiar si dupa o taiere recenta a penelor aripilor, asa ca este bine sa le supravegheati indeaproape.

Papagalii cu guler trandafiriu
Papagali cu guler trandafiriu

 

Stiati ca…?

  • Psittacula sunt singurele specii de papagali originare in principal din Asia.
  • Exista numeroase mutatii de culoare la aceasta rasa, precum lutino, albastru, scortisoara, olive, albino, argintiu.
mutatie papagal Psittacula albastru
Papagal cu guler trandafiriu, mutatie de culoare
  • Desi sunt numiti „perusi”, acesti papagali sunt mult mai mari decat perusii tinuti in mod obisnuit ca animale de companie.

Din aceeasi familie:

 

Sursa imagini: wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button