Specii de pasari

Graurul comun (european) – o pasare de companie capabila sa invete sa vorbeasca

Graurul comun (european) sau Sturnus vulgaris, este una dintre cele mai raspandite pasari salbatice din America de Nord. Desi nu sunt vandute in magazinele de animale de companie, pasarile salbatice orfane adoptate de oameni pot fi animale de companie surprinzator de bune, care sunt devotate oamenilor si capabile sa invete vorbirea.

Culoare: predominant negri, cu modificari subtile de culoare in functie de anotimp
Durata de viata: 15-20 ani
Caracter: activi, sociali, usor de imblanzit, afectuosi
Dimensiune: mic, 25-26 cm

 

Generalitati

Graurii sunt originari din Europa si au ajuns in America de Nord la sfarsitul anilor 1800. Este o specie extrem de adaptabila, cu peste 200 de milioane de grauri din America de Nord, despre care se crede ca toti descind dintr-un stol de 100 de pasari eliberati in Parcul Central din New York, in 1890. Populatiile salbatice de grauri europene traiesc in toate statele Americii continentale si pe teritoriul canadian. Pasarea este atat de raspandita incat este invaziva in unele zone.

In timp ce pasarile migratoare salbatice sunt protejate de interferentele umane, Graurul european este una dintre cele trei specii excluse, deoarece este o specie introdusa si nu una nativa. Majoritatea Graurilor de companie sunt pui salbatici orfani care au fost respinsi sau au cazut din cuiburi. Nu exista o lege care sa impiedice oamenii sa pastreze Grauri ca animale de companie.

Aspect

Graurii adulti sunt predominant negri. Penajul lor are modificari subtile de culoare care se schimba odata cu anotimpurile. In lunile de primavara si de vara, penele de pe cap si de pe piept capata nuante irizate frumoase de violet si verde. Picioarele lor sunt roz.

graur european

In lunile mai reci, penele lor dezvolta varfuri sau „stele” albe frumoase. Graurii tineri arata complet diferit, cu penajul maro, pana cand naparlesc si ajung in penajul lor adult.

Femela graur are un aspect mai putin lucios si uleios decat decat omologul sau masculin, dar o diferenta cheie pentru a deosebi sexele este culoarea bazei ciocului – mai rozaliu la femele si albastru la masculi.

Ingrijire

Daca alegeti sa aveti grija de un Graur, va trebui sa intelegeti ca va luati un angajament pe termen lung. Graurii pot trai pana la 20 de ani. Nu puteti elibera unul inapoi in salbaticie daca va obositi sa il ingrijiti cativa ani.

Odata ce aceste pasari se ataseaza de persoana care ii ingrijeste, nu se vor mai putea alatura unui stol de pasari salbatice. Daca sunt crescuti de mici de oameni, nu stiu sa relationeze cu alte pasari si nu vor sti sa isi procure hrana din natura.

Graurii produc multe excremente in colivie si voliera. Proprietarii trebuie sa curete frecvent colivia pe tot parcursul zilei.

Graurul comun (european)

Graurii se descurca acceptabil de bine intr-o colivie mare sau o voliera mica, dar o incapere intreaga este de preferat. In mod ideal, colivia sau incinta ar trebui sa fie suficient de mare pentru a oferi pasarii spatiul de zbor atat de necesar. Daca este tinut intr-o colivie mai mica, trebuie sa acordati zilnic pasarii cateva ore in afara acesteia. O incapere sigura pentru grauri este una din care ati indepartat plantele toxice, ati oprit ventilatoarele de tavan, ati inchis usile si ferestrele, ati acoperit semineul, si in care alte animale de companie nu au acces.

Le place sa fie activi si au nevoie de exercitii fizice adecvate pentru a ramane in stare optima. Graurii nu se catara asa cum fac papagalii, asa ca cea mai mare parte a activitatii lor provine din zborul liber. Este recomandat ca graurii sa se bucure de cel putin 2 ore de zbor liber supravegheat in afara coliviei.

Pastrati graurii intr-o zona in care exista multa activitate umana. Acestea sunt pasari inteligente si au nevoie de multa stimulare mentala. Oferiti-le o multime de jucarii si alte obiecte in colivie pentru a le mentine ocupate – frunze si crengute mici, pe care pasarile sa le ciuguleasca si sa le zdrobeasca; acest lucru ii va tine ocupati.

Hrana

In salbaticie, Graurul european mananca de obicei alimente moi, cum ar fi insecte, flori si muguri. Dietele pentru pasari preparate comercial, chiar si cele destinate pasarilor cantatoare, nu sunt adecvate din punct de vedere nutritional pentru grauri.

Cei mai sanatosi si mai longevivi Grauri de companie mananca un amestec care trebuie pregatit de stapanii lor. Raportul pentru acest amestec include 2 cani de hrana uscata inmuiata pentru caini sau pisici si 1/2 ceasca hrana pentru pasari de curte pasata. In doua boluri separate, puneti o lingura de piure de mere si o lingura de ou fiert tare. Indepartati alimentele neconsumate dupa o ora pentru a preveni alterarea.

Ca deliciu intr-un bol separat, puteti oferi urmatoarele fructe: smochine (considerate un superfruct pentru continutul sau nutritiv extrem de ridicat), fructe de padure, struguri sau cirese.

Ca legume, puteti oferi cartofi dulci, morcovi, sfecla, napi, fasole verde, porumb, rosii si mazare. Verdeturile cu frunze bune de oferit includ frunze de papadie, frunze de sfecla, buchetele de broccoli, frunze de telina si de napi.

De asemenea, puteti  oferi pasarii greieri sau viermi de faina, pe care ii puteti achizitiona prin magazinele online de animale de companie si de la furnizorii de reptile.

Personalitate si comportament

Graurii sunt pasari active, sociale, carora aparent le place sa petreaca timpul cu stapanii lor. Graurii europeni de companie sunt cunoscuti pentru ca creeaza o legatura stransa cu ingrijitorii lor si ii cauta pentru companie. Desi pasari salbatice, sunt usor de imblanzit si de pastrat ca animale de companie. Odata ce s-au atasat de proprietar, ei vor fi afectuosi si dragalasi cu ei.

Graurii sunt foarte curiosi, inteligenti si interactivi. Ei pot asculta comenzi, pot vorbi si chiar pot face trucuri.

Sunete si cantecul pasarii

Graurii sunt la fel de inteligenti ca alte specii de pasari de companie mai comune si pot invata sa vorbeasca. Sunt imitatori desavarsiti. Redau adesea cantece sau sunete ale altor pasari si animale (sunete de broaste, capre, pisici), sau chiar sunetele mecanice. Potrivit unora, graurii pot vorbi mai bine decat papagalii.

Sanatate

Cea mai frecventa boala care afecteaza graurii este hiperkeratoza, care pare legata de o dieta saraca in fier. O crestere excesiva a keratinei poate afecta penele, aripile, picioarele, picioarele, ciocul si unghiile unei pasari.

Retineti ca excrementele de grauri salbatici pot provoca unele boli la oameni, inclusiv salmonella, histoplasmoza si alte cateva infectii bacteriene si virale.

 

Din aceeasi familie:

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button