Specii de pasari

Papagalul (perusul) Derby

Papagalul (perusul) Derby (Psittacula derbiana) cunoscut si sub numele de papagalul (perusul) Lord Derby, este o specie unica si frumoasa de papagal originara din terenurile deluroase si muntoase din India si Tibet, precum si din provinciile Sichuan si Yunnan din China. Sunt pasari inteligente, sociale si afectuoase, care pot fi animale de companie grozave, desi se plictisesc usor si necesita multa stimulare, atentie si o multime de jucarii!

Culoare: verde cu albastru cu cioc negru (femelele) si cioc portocaliu-rosu (masculii)
Durata de viata: pana la 30 ani
Caracter: inteligent, social, afectuos
Dimensiune: medie, 45-50 cm, 312 gr.

 

Generalitati

Perusii Derby calatoresc in stoluri de aproximativ 40 – 60 de pasari, facand pereche pentru sezonul de reproducere (aprilie – iunie). Isi cresc puii in golurile copacilor pana cand sunt gata sa paraseasca cuibul – o perioada de aproximativ 8-9 saptamani dupa perioada de incubatie.

Aspect

Perusii Derby sunt dimorfi sexual, ceea ce inseamna ca cele doua sexe variaza in anumite culori si semne, in plus fata de organele specifice sexului – desi exista unele asemanari.

Aceasta specie are picioare, aripi si gat in cea mai mare parte verzi, cu un albastru-purpuriu aproape irizat pe cap, piept si abdomen. Atat femelele, cat si masculii prezinta dungi negre faciale, una in jurul fruntii si alta in jurul barbiei si gatului.

O diferenta fizica majora intre perusii Derbyan femele si masculi este ciocul lor, femelele prezentand un cioc complet negru, iar masculii cu un cioc portocaliu-rosu.

papagalul perus derby
Papagalul (perusul) Derby, mascul (stanga), femela (dreapta)

Habitat natural

Papagalul (perusul) Derby provine din muntii din nord-estul Indiei, din sud-estul Tibetului si din sudul Chinei, unde traiesc in padurile de conifere subalpine din Himalaya, specifice acelor zone.

In ciuda habitatului relativ indepartat, perusii Derbyan sunt, din pacate, o rasa amenintata. Acest lucru se datoreaza ratelor ridicate de defrisare, precum si comertului ilegal si braconajului stimulat in mare parte de proprietarii bogati de pasari din China, unde perusii Derbyan sunt considerati a fi un animal de companie foarte pretuit. Desi exista eforturi continue pentru a repopula cu aceasta specie in salbaticie, cat si in captivitate, specia ramane in pericol.

Ingrijire

Deoarece sunt obisnuiti sa hoinareasca liber in munti, Perusii Derby sunt cei mai fericiti atunci cand au suficient spatiu pentru a se misca. O colivie mare este o cerinta, cu mult timp petrecut in afara coliviei pentru a explora (desi este recomandat sa ramaneti aproape, deoarece au tendinta de a avea probleme daca sunt lasati singuri).

Papagalul (perusul) Derby

Ingrijirea acestui papagal necesita multa atentie. Celor mai multi le place sa invete cuvinte si expresii noi de la stapanii lor, sa se joace cu jucariile sau pur si simplu sa se uite la TV de pe umar.

Se recomanda bai ocazionale, iar bolurile cu alimente si apa trebuie curatate zilnic. Perusii Derby sunt destul de adaptabili, dar incearcati sa ramaneti consecventi in ceea ce priveste activitatea, socializarea si ingrijirea zilnica.

Hrana

Semintele si peletele sunt un element de baza din dieta perusului Derby. Le place varietatea, si se bucura de o gama larga de fructe, legume si leguminoase. Asigurati-va ca-i oferiti o dieta echilibrata, care cuprinde fructe de padure si broccoli sau fructe tropicale proaspete.

Ca si in cazul tuturor pasarilor, oferiti-i apa proaspata zilnic pe langa o dieta sanatoasa si evitati alimente precum avocado si ciocolata, care sunt toxice pentru pasari.

Personalitate si comportament

Atat stimularea mentala, cat si cea fizica sunt esentiale pentru un papagal Derby fericit si sanatos. Aceasta pasare activa are nevoie de spatiu pentru a se juca, plus timp in afara coliviei pentru exercitii si explorare.

Deoarece acestei specii ii place sa mestece, oferiti-i obiecte sigure pentru ros, cum ar fi oasele de sepie, pentru a o impiedica sa mestece lucruri care nu ar trebui. Acestea pe langa stinghii si jucarii pe care trebuie sa le curatati in mod regulat.

Papagalul (perusul) Derby

Papagalul Derby este cunoscut pentru ca este o pasare extrem de inteligenta si sociala, cu o personalitate curioasa. Astfel, dresajul si interactiunea cu aceasta poate fi distractiva. In timp, aceste pasari devin afectuoase cu cei care le ingrijesc, manifestand chiar dorinta de a se cuibari langa persoanele de care se simt apropiate.

Datorita inteligentei lor, acesti papagali necesita multa stimulare. Sunt predispusi sa manifeste semne de plictiseala, care pot include mestecare nedorita. Din acest motiv, au nevoie de o multime de jucarii si alte obiecte captivante, precum si de multa interactiune cu proprietarii lor.

Sunete si cantecul pasarii

Multor papagali Derby le place sa vorbeasca si pot deveni destul de galagiosi.  De aceea, pot sa nu fie potriviti pentru viata intr-un apartament. Totusi, vorbitul nu este elementul lor forte, si unii vor prefera sa-si traiasca viata in liniste. Daca sunt bine dresati, acesti papagali pot ajunge la o vorbire competenta, formand chiar propozitii intregi si complete.

Sanatate

Este cunoscut a fi o pasare in general sanatoasa, atata timp cat nevoile sale sunt satisfacute in ceea ce priveste spatiul, dieta si socializarea. Ca si in cazul oricarei pasari de companie, nu trebuie neglijate sau lasate singure prea mult timp. Fiti atent la simptomele de suferinta sau depresie, cum ar fi letargia, apatia sau afectiunile egate de piele.

 

Din aceeasi familie:

Sursa imagini: wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button