PasariSpecii de pasari

Papagalul Marele Alexander (Psittacula eupatria)

Marele Alexander (Psittacula eupatria) are o inclinatie de a-si arata abilitatile de acrobat. Loial, jucaus si vorbaret sunt cele trei cuvinte folosite pentru a descrie papagalul Marele Alexander.

Papagalul Marele Alexander a fost numit dupa Alexandru Macedon, care l-a introdus in Europa, unde era popular printre nobili si clasa superioara. A devenit astfel una dintre cele mai raspandite pasari de companie.

Culoare: verde
Durata de viata: pana la 30 ani
Caracter: vorbitor, foarte sociabil, comunicator vocal
Dimensiune: medie, circa 58-60 cm lungime, greutate 200-300 gr

Generalitati

Papagalul Marele Alexander este o pasare stralucitoare, blanda, independenta, de dimensiuni medii, cunoscuta ca fiind rezistenta si relativ linistita.

Reprezinta cea mai mare specie de papagal asiatic. Avand o lungime de aproximativ 60 cm, penele sale au un colorit verde, iar aripile au o pata de culoare rosu-inchis. Masculii au la gat un inel negru pe gat si unul roz in zona cefei. Ciocul lor are varful galbui iar picioarele sunt cenusii.

Habitat natural

Papagalul Marele Alexander este originar din sudul si sud-estul Asiei. Poate fi intalnit in India, Vietnam, Sri Lanka, Birmania, Pakistan (in vest), estul Afganistanului, in nordul si vestul Thailandei, insulele Andaman, precum si in Laos.

Ingrijire

Acesti papagali au nevoie de o colivie sau o voliera suficient de mare, pentru a se potrivi dimensiunii aripilor care pot atinge 19-21 cm si cu cea a cozii care poate ajunge chiar si la 35 cm.Marele Alexander

La fel ca si celelalte specii de papagali, sunt masini de ros si mestecat si au nevoie de o multime de jucarii din lemn de esenta moale pentru a fi fericiti. Adaugati cateva jucarii de franghie si cateva jucarii acrilice indestructibile, iar papagalul Marele Alexander este gata de joaca.

Jucariile pentru pasari de tip puzzle care ascund nuci sau fructe uscate pot fi deosebit de distractive pentru un papagal Marele Alexander, care este intotdeauna pregatit pentru o provocare.

Papagalii Marele Alexander vor trai in general pasnic cu cei de soiul lor, dar ar putea fi agresivi fata de alte pasari. Ciocul papagalului este puternic si mare, asa ca nu lasati pasarile mai mici nesupravegheate in preajma acestuia. Daca mai aveti o specie de papagal inrudita, cum ar fi un perus indian cu guler inelar, puteti lasa pasarile sa se joace, dar nu ar trebui sa lasati cele doua specii sa se reproduca.

Per ansamblu, papagalul Marele Alexander este un papagal placut si inteligent care poate trai mai mult de 30 de ani daca este ingrijit corespunzator.

Hrana

Dieta ar trebui sa includa pelete, seminte, fructe (mere, pere, rodii, portocale, banane) si legume (mazare, telina, morcovi, legume cu frunze verzi). Diversele forme, texturi si ingrediente ale peletelor asigura o hranirea nutritiva si sanatoasa pentru pasari.

Personalitate si comportament

Papagalul Marele Alexander este jucaus si poate fi destul de vorbaret, apabil sa adune un vocabular impresionant. Aceasta pasare poate fi un animal de companie minunat.

papagalul Marele Alexander

Sunt pasari loiale si adesea formeaza legaturi cu mai multi membri ai familiei, spre deosebire de alte specii de papagali. Invata rapid trucuri si sunt foarte acrobati.

Acesta pasare poate sa nu fie chiar pentru crescatorii novice. In ciuda ciocului mare, nu musca, si sunt foarte afectuosi cu oamenii. Au nevoie de o persoana care sa le poata acorda multa atentie atunci cand se afla in afara volierei.

Sunete si cantecul pasarii

Papagalul Marele Alexander poate emite un tipat puternic, despre care se spune ca este mai profund decat cel al verisorului sau apropiat, papagalul Indian cu inel la gat. Papagalul Marele Alexander are abilitati excelente de mimare si poate imita aproape orice sunet.

Sanatate

Sunt pasari relativ sanatoase. Cu toate acestea, ele sunt susceptibile la polyomavirus, psitacoza, aspergiloza si infectii bacteriene.

 

Sursa imagini: pixabay.com

Cititi si despre: Papagalii cu guler trandafiriu (Psittacula)

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button