Specii de pasari

Papagalul Aratinga cu coroana albastra

Papagalul Aratinga cu coroana albastra (Aratinga acuticaudata) are un vocabular vast si o inteligenta pe masura. Aceasta specie este cunoscuta ca una dintre cei mai buni vorbitori din familia conurilor, desi poate fi putin dificil de inteles.

Culori: albastru, verde
Durata de viata: pana la 20 ani
Caracter: foarte sociabil, comunicator vocal
Dimensiune: mic, 38 – 40 cm, 150-190 gr

Generalitati

Cu ochii sai inteligenti si pene irizate, Aratinga (conurul) cu coroana albastra nu este doar un favorit printre crescatorii de pasari. Insa acesta si-a castigat notorietate odata cu filmul din 1998 „Paulie”, care prezenta un Conur cu coroana albastra, cu un bogat vocabular si o inteligenta ridicata.  Sensibilul si afectuosul conur din film a fost interpretat de fapt de 14 papagali diferiti.

Papagalul tipic Aratinga cu coroana albastra nu va vorbi nici macar o fractiune la fel de bine ca acei papagali Hollywoodieni, insa specia este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai vorbitoare din familia conurilor, desi poate fi putin dificil de inteles.

Habitat natural

Aratinga (conurul) cu coroana albastra este originar din America de Sud, iar aria sa se intinde din Columbia pana in Argentina. Habitatul sau natural include savane, terenuri impadurite si paduri tropicale. Este un papagal mic, masurand 38-40 cm lungime de la cap pana la coada lunga si ascutita.

Aratinga (conurul) cu coroana albastra

In salbaticie, acesti papagali zboara in stoluri, provocand daune culturilor de cereale si fructe. Padurea si habitatul impadurit al acestui papagal este distrus sistematic an de an, insa este o specie usor de gasit in avicultura in parte datorita filmului „Paulie” si pretului rezonabil.

Ingrijire

Aceasta nu este o pasare care se va multumi sa fie inchisa intr-o colivie si lasata sa se joace singura. Aratinga (conurul) cu coroana albastra prefera compania, fie a unui om, fie a unei alte pasari. Aceasta specie poate coabita cu alte specii de Aratinga conure si se pot intelege bine, dar doua specii diferite nu ar trebui niciodata lasate sa se inmulteasca.

Se maturizeaza la varsta de 2-3 ani si poate dori sa se reproduca in acel moment. Daca pasarea este „unicul copil”, atunci proprietarii ar trebui sa inteleaga ca are nevoie de cat mai multa atentie posibila.

Deoarece majoritatea oamenilor nu pot fi cu papagalul atat de mult pe cat si-ar dori acesta, jucariile sunt absolut esentiale pentru sanatatea emotionala a pasarii. Cele mai bune jucarii pentru un mestecator vorace, cum este Aratinga (conurul) cu coroana albastra, sunt fabricate din lemn moale. Mestecatul ajuta, de asemenea, la tocirea ciocului pasarii.

Hranire

Aratinga (conurul) cu coroana albastra ar trebui sa fie hranit cu o dieta echilibrata din punct de vedere nutritional, suplimentata cu legume proaspete, fructe si alimente sanatoase. Un conure ingrijit corespunzator poate trai intre 20 si 30 de ani.

Personalitate si comportament

Cuvantul „Aratinga” provine de la cuvantul „Ara”, clasificarea familiei de papagali macaw si „tinga”, adica „mai mic”, astfel incat conurii Aratinga au fost de fapt denumiti „mici macaws”. Coroana albastra se potriveste bine acestei descrieri, intr-adevar arata ca un Ara mic.

Nu este cea mai stralucitoare pasare din grupul de conuri Aratinga, deseori trecuta cu vederea de cei impresionati de Papagalul Aratinga Soarelui (sun conure), Jenday conure si chiar Aratinga Nenday. Dar Aratinga cu coroana albastra nu este o pasare de ignorat. Este una dintre cele mai prietenoase pasari din familia conurilor atunci cand este hranita manual si bine socializata.

Acest papagal in principal verde si-a primit numele dupa coroana si fata sa albastru turcoaz. Desi este considerat mai „tern” decat unii dintre verii sai, culorile sale prind viata in lumina naturala, prezentand diverse nuante de verde irizat. Ochiul sau este inconjurat de un inel perioftalmic alb, carnos. Ciocul sau este format din doua culori – mandibula inferioara neagra si mandibula superioara de culoarea crem-rozalie. Ciocul sau este formidabil, puternic. Specia este monomorfica, deci nu exista nicio distinctie vizuala intre genuri.

Nu este o pasare careia sa ii placa foarte mult sa fie manipulata, insa este afectoasa si ii place multa atentie. Ingrijita corespunzator, poate trai pana la 25 ani.

Sunete si cantecul pasarii

La fel ca si verii sai conuri, Aratinga (conurul) cu coroana albastra poate avea un glas puternic si persistent, si este potrivit pentru cineva pe care nu il deranjeaza acest lucru. Oricum, va trebui sa luati in calcul vecinii. Desi nu vorbesc la fel de mult ca alte specii de papagali, Aratinga (conurul) cu coroana albastra are reputatia de a fi una dintre cele mai vorbarete specii de conuri.

Sanatate

Conurii, si in special Aratinga (conurul) cu coroana albastra pot fi predispusi la smulgerea penelor. Daca nu exista o cauza medicala, cauza acestui comportament o reprezinta plictiseala si/sau lipsa stimularii mentale adecvate. Oferiti-i un mediu divers, cu o multime de oportunitati de joaca si de hrana, precum si o articole sigure de ros.

Sunt susceptibili la boala de dilatare proventriculara (PDD), boala ciocului si a penelor papagalilor (PBFD = Boala Psittacine Beak & Feather), psitacoza, malocluzie a ciocului si aspergiloza. Controalele regulate ale sanatatii efectuate de un medic veterinar aviar sunt esentiale pentru sanatatea conurului dvs., deoarece pot ajuta la diagnosticarea si tratarea multor boli din faza incipienta.

 

Stiati ca…?

  • Aratinga cu coroana albastra este una dintre speciile mai mari de conuri
  • Aratinga cu coroana albastra mai este denumit si „conur cu coada ascutita”

Cititi si despre:

Sursa imagine: wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button