Papagalul Lory rosu
Papagalul Lory rosu sau Lory Moluccan (Eos bornea) este o specie de papagal din familia Psittaculidae, al doilea cel mai des pastrat in captivitate, dupa Lori (Trichoglossus moluccanus) sau Papagalul curcubeu. Personalitatea jucausa a Papagalului Lory rosu si aspectul sau frumos fac din acest papagal plin de energie un favorit printre crescatorii de pasari si printre proprietarii de pasari de companie mai avansati deopotriva.
Culoare: rosu
Durata de viata: pana la 30 ani
Caracter: vorbitor, foarte sociabil, bun comunicator vocal
Dimensiune: mic 25-30 cm, 170 gr.
Generalitati
Papagalul Lory rosu este o pasare des intalnita ca pasare de companie, atat printre crescatori si incepatorii mai avansati deopotriva. Este o pasare pentru cei care sunt dispusi sa isi rapeasca din timp pentru a face fata nevoilor foarte speciale ale acesteia. Papagalul Lory are nevoie de mai multa atentie si ingrijire decat majoritatea pasarilor de companie si are nevoie de un proprietar atent la toate cerintele sale zilnice.
Sunt cunoscuti si sub denumirea de Lorikeets.
Aspect
Papagalul Lory rosu are o culoare rosu intens (rodie), cu semne (mici stropi) albastre pe aripi si pe fata. Ciocul este portocaliu. Cea mai remarcabila caracteristica a unui lor este limba, care arata ca o perie mica si este folosita pentru a indeparta polenul si nectarul din flori, hrana naturala preferata a acestor pasari. Masculii si femelele arata identic.
Habitat natural
Papagalul Lory rosu isi are originea in Indonezia, in special in Insulele Moluku (cunoscute si sub numele de Molucca). Acesta este motivul pentru care Lory Rosu este uneori denumit Lory Molucan.
Ingrijire
Este o pasare extrem de activa care are nevoie de o incinta cat mai mare posibil, pentru a va asigura ca are mult spatiu. Mult timp in afara coliviei este de asemenea esential pentru aceste pasari jucause si sociabile. Alegeti o colivie care este usor de curatat intrucat aceste pasari sunt destul de dezordonate iar dietele lor bogate in lichide duc la o multime de excremente lichide.
Asigurati pasarii o serie de jucarii, corzi, leagane, oglinzi, clopotei – realizate din multe materiale diferite. Jucariile care zdrangane sau suna sunt preferate. Asigurati-va ca jucariile sunt solide, rezistente. Rotiti jucariile pentru a le mentine interesante si atragatoare. Sunt pasari mereu in miscare, un zburator si alpinist activ.
Aceste pasari necesita bai zilnice. Puteti pur si simplu sa pulverizati pasarea cu apa sau sa o lasati sa se joace intr-o piscina pentru pasari de mica adancime. Este un timp grozav de joaca pentru pasare.
Hrana
Papagalul Lory rosu are cerinte dietetice foarte unice. Acesta se hraneste in principal cu nectar. Limba sa are un varf ca o perie special conceput pentru acest scop insa aceste pasari se bucura sa consume si fructe moi, foarte coapte si unele legume.
In salbaticie, Papagalul Lory rosu consuma nectar. Papagalii Lori rosu tinuti ca animale de companie vor consuma nectaruri comerciale menite sa reproduca dieta din salbaticie. Nectarurile comerciale vin sub forma de pulbere uscata si trebuie preparate proaspat de cel putin doua ori pe zi. Pentru a preveni alterarea, nectarul nemancat trebuie aruncat dupa cateva ore si inlocuit cu nectar proaspat la urmatoarea hranire. Fructele proaspete nemancate trebuie aruncate dupa cateva ore si inlocuite cu fructe noi la urmatoarea hranire. Apa proaspata ar trebui sa fie disponibila in orice moment.
Semintele nu fac parte in mod normal din dieta acestei pasari – nu este o hrana naturala pentru dieta lor salbatica, care consta in principal din flori, nectar, polen si insecte.
Dieta lor este prim urmare foarte umeda, iar acesti papagali au tract digestiv scurt. Aceasta inseamna ca si excrementele vor fi foarte umede, din belsug si chiar proiectile. Multe excremente – atat in afara coliviei cat si in colivie – sunt o realitate a vietii cu un Papagalul Lory rosu.
Cu toate acestea, vestea buna este ca Papagalul Lory rosu este extrem de inteligent. Unii proprietari reusesc sa isi dreseze pasarea sa isi faca nevoile intr-un anumit loc.
Personalitate si comportament
Papagalul Lory rosu este vesel, distrandu-si stapanii cu trucuri. Aceste pasari puse pe sotii sunt inteligente si cauta mereu urmatoarea aventura, asa ca trebuie sa fiti cu ochii pe ele cand ies din colivie. Manipularea si hranirea lor ii vor ajuta sa se obisnuiasca cu atingerea umana.
Desi sunt afectuosi si se bucura de interactiunea si manipularea umana, ocazional pot ciupi. Papagalul Lory rosu va fi fericit ca singura pasare din casa. Aceste pasari tanjesc la interactiunea umana si la joaca, asa ca oricine se gandeste la un Papagal Lory rosu trebuie sa fie pregatit sa ofere multa atentie si afectiune zilnica.
Sunete si cantecul pasarii
Sunt destul de vocali, vorbesc si tipa strident toata ziua. Pot invata si repeta cu usurinta cuvintele invers (de la cap la coada), o activitate care poate fi foarte distractiva. Lory Rosu este o pasare foarte galagioasa. Este recomandat pentru cineva care apreciaza un animal de companie vorbaret.
Sanatate
Papagalul Lory rosu poate fi predispus la dezvoltarea hemocromatozei, atat ereditar cat si din cauza dietei. Aceasta tulburare metabolica potential fatala, numita si boala de depozitare a fierului (sideroza), provoaca o supraacumulare de fier in tesuturile corpului.
Acesti papagali pot suferi si consecintele unei diete sarace sau inadecvate (de exemplu, semintele nu sunt o dieta adecvata pentru Lory rosu). In plus, deoarece dieta lor este foarte perisabila, infectia bacteriana asociata cu alterarea alimentelor este o grija permanenta. Exista un mit comun conform caruia aceste pasari nu au nevoie de apa. Acest lucru este adevarat.
Stiati ca…?
- Papagalul Lory rosu poate repeta cu usurinta cuvintele invers (de la cap la coada).
- Este al doilea cel mai des pastrat in captivitate papagal din familia Psittaculidae, dupa Papagalul curcubeu.
- Aceasta pasare se hraneste in principal cu nectar, limba sa avand un varf ca o perie special conceput pentru acest scop.
Din aceeasi familie:
Sursa imagine: wikimedia commons
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.