Specii de pasari

Papagalul Amazonian cu capul galben

Papagalul Amazonian cu capul galben (Amazona ochrocephala oratri) este unul vorbaret, galagios si inclinat sa cante. Masculii sunt cunoscuti pentru faptul ca pot deveni brusc agresivi. Acesti papagali (masculii) vor emite sunete stridente la apropierea apusului, chemand stolul la culcare.

Culori: verde
Speranta de viata: in medie 60 ani, insa unii pot trai si 80 de ani sau mai mult in conditii de viata ideale
Caracter: sociabil, comunicator vocal
Dimensiune: mediu, 35 – 41 cm, intre 340-535 gr.

 

Generalitati

Papagalul Amazonian cu capul galben este unul dintre cei mai populari papagali tinuti ca animale de companie, probabil datorita culorii sale uimitoare si capacitatii sale de a acumula un vocabular substantial. Aceste pasari sunt deosebit de talentate in a invata sa cante opera si alte genuri muzicale, facandu-le tovarasi fermecatori.

Sunt crescuti in captivitate inca din anii 1500, de oameni de toate rangurile, de la pirati la nobilime, si se stie ca sunt mai temperamentali (agresiune neprovocata) decat Papagalul Amazonian cu coroana galbena.

Papagalul Amazonian cu capul galben

Aceste pasari active sunt recunoscute dupa cantitatea generoasa de galben de pe cap, petele de galben extinzandu-se spre spate, gat si pe picioare. Umerii sunt rosii, iar restul corpului este verde intens. Inelul din jurul ochiului este alb, iar ciocul este de culoarea cornului.

Pasarile tinere sunt in principal verzi, cu putin galben deasupra ciocului si usoare semne rosii pe umeri. Culorile definitive ale penajului se definitiveaza la inceputul maturitatii, la varsta de aproximativ 3 pana la 5 ani.

Habitat natural

Papagalul Amazonian cu capul galben este originar din Mexic si nordul Americii Centrale, unde traieste in padurile de mangrove si in padurile din apropierea raurilor sau a altor corpuri de apa.

Ingrijire

Este o pasare activa careia ii place sa se catere si sa zboare daca i se ofera suficient spatiu. Colivia trebuie sa fie una solida, din otel vopsit in camp electrostatic sau otel inoxidabil.

Papagalul Amazonian cu capul galben

Jucariile sunt esentiale pentru aceasta pasare  iar cele mai importante jucarii sunt cele care pot fi mestecate si maruntite. Jucariile din lemn moale si hartie usor distruse sunt o necesitate, la fel si jucariile mai rezistente din lava, piele, lemn de esenta tare si acril. Acest papagal inteligent se va plictisi cu usurinta daca nu i se va da o „slujba” si va recurge in consecinta la tipete si la un comportament ostil. De obicei nu recurge la smulsul penelor, insa poate adopta cu usurinta modele nevrotice care pot fi enervante pentru proprietari.

Hranire

Hranirea acestei pasari nu este dificila. Are un apetit copios si va manca orice (potrivit pentru papagali) daca pasarea este expusa devreme la o varietate de alimente. Trebuie hraniti cu moderatie  deorece acestei pasari ii este greu sa spuna „Nu” hranei.

Papagalul Amazonian cu capul galben ar trebui sa fie hranit cu o dieta nutritionala echilibrata pe baza de pelete, precum si cu legume si fructe proaspete.

Alimentele bogate in vitamina A sunt importante, deoarece aceasta pasare este predispusa la deficienta. Calciul este la fel de important. Deoarece apetitul sau este mare, Papagalul Amazonian cu capul galben este predispus la obezitate daca nu face suficienta miscare. Acesta este motivul pentru care o colivie spatioasa si o „sala de sport” sunt importante, la fel ca si jucariile care fac pasarea sa „functioneze”.

Personalitate si comportament

Personalitatea nu este o problema la acest papagal. De fapt, are prea multa.

Acest papagal vorbeste foarte bine si este gata sa faca bufonerii care ii vor incanta pe proprietarii acestora. Comportamentul distructiv poate fi o problema pentru acesti papagali, care vor roade cu placere mobilierul dvs. in loc de jucarii. Supravegherea este esentiala pentru a-l mentine  in siguranta si casa intacta.

Papagalul Amazonian cu capul galben poate trai pana la 80 de ani si are nevoie de un proprietar care sa inteleaga responsabilitatea ingrijirii unei pasari cu aceasta durata de viata. Este foarte dresabila si vrea sa-si multumeasca insotitorii umani. Poate invata cu usurinta comportamentele vocale si poate fi dresat cu ajutorul unui clicker, bineinteles de catre un dresor rabdator si informat.

Este o pasare gregara care poate crea legaturi puternice cu membrii familiei, dar  in general, alege o persoana pe care sa o iubeasca pe masura ce se maturizeaza. Acest lucru poate fi frustrant pentru alti membri ai familiei, dar sindromul „pasarea unei persoane” poate fi adesea evitat daca fiecare membru al familiei acorda la fel de multa atentie pasarii.

Una peste alta, Papagalul Amazonian cu capul galben este un companion grozav pentru persoana care ii intelege nevoile si care este dispusa sa o accepte asa cum este. O pasare fermecatoare, rezistenta, vorbareata, zgomotoasa, adesea capricioasa, care este in acelasi timp independenta si atasat intens de prietenii sai umani.

Sunete si cantecul pasarii

Este o pasare galagioasa. Tinde sa aiba sesiuni de tipete de 2 ori pe zi, in zori si la amurg. Acest lucru este normal si nu trebuie privit ca o problema de comportament. Tipetele devin totusi o problema atunci cand pasarea tipa toata ziua, ceea ce se poate intampla atunci cand se plictiseste din cauza proprietarilor neatenti.

Are nevoie de stimulare consecventa si nu va prospera in singuratate. Sunt capabili sa cante cantece, in special opera, in intregime, precum si multe cuvinte si fraze.

Sanatate

Sunt predispusi la obezitate, motiv pentru care proprietarii ar trebui sa acorde atentie cantitatii si tipurilor de alimente oferite zilnic. Alte boli/afectiuni care afecteaza Papagalii Amazonieni includ:

  • Poliomavirus (poate provoca anorexie, letargie, pierdere in greutate, moarte)
  • Chlamidioza (semnele includ apetit scazut, pene pufoase, scurgeri nazale), si
  • Deficienta de vitamina A, daca este hranit cu o dieta inadecvata

Stiati ca…?

  • Penele galbene ale Papagalului Amazonian cu capul galben acopera din ce in ce mai mult din capul sau pe masura ce imbatraneste si se pot extinde pana la ceafa.
  • Exista mai multe subspecii ale acestui papagal, inclusiv Magna Amazon (Amazona Ochrocephala Magna) si Tresmariae (Amazona Ochrocephala Tresmariae). Aceste pasari au mai mult galben care se extinde cu mult dincolo de cap, si nu sunt la fel de disponile precum Papagalul Amazonian cu capul galben.
  • Papagalul Amazonian cu capul galben este crescut in mod obisnuit in captivitate, ceea ce il face usor de gasit in magazinele de specialitate/crescatori.

Din aceeasi familie:

Sursa imagine: wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button