PasariSpecii de pasari

Ratele pot fi animale de companie?

V-ati intrebat vreodata daca puteti tine rate ca animale de companie? Cu siguranta, este dificil de raspuns insa din ce in ce mai multi oameni aduc rate acasa pentru a face parte din viata lor de zi cu zi. Daca credeti ca ratele ar putea fi potrivite pentru dvs., iata cateva sfaturi pentru ingrijirea acestora si unele aspecte pe care trebuie sa le luati in considerare inainte de a adopta o rata ca animal de companie.

 

Avantajele detinerii de rate ca animale de companie

Deci, care ar fi motivele pentru care ati avea rate ca animale de companie? In primul rand, ratele sunt mingi cu pene, pline de personalitate! Fiecare este diferita si este foarte distractiv sa le cunoasteti ca indivizi.

rate animale de companie

Tineti cont ca depun oua si o fac intr-un mod mult mai regulat decat gainile. Sunt animale de companie relativ longevive – este posibil ca ele sa traiasca 10-15 ani daca sunt bine ingrijite.

Ce trebuie sa aveti in vedere

Ratele necesita destul de multa ingrijire comparativ cu ingrijirea puilor de gaina. Au nevoie de multa apa proaspata, pe care o murdaresc frecvent – asa ca va trebui schimbata destul de regulat. Si va trebui sa faceti multa curatenie dupa rate – si e vorba adesea de multe resturi umede si mirositoare.

Deoarece ratele de obicei nu pot zbura, ele sunt o tinta posibila atunci cand vine vorba de pradatorii salbatici locali. Asta nu inseamna ca va trebui sa le tineti inchise insa cand sunt afara, ratele dvs. vor trebui supravegheate si protejate de potentiale atacuri ale animalelor salbatice.

Ratele nu  se descurce bine in climatele mai reci. Daca temperatura este sub -1 gr. Celsius, ratele vor petrece zilnic doar o scurta perioada de timp afara ceea ce inseamna mai multa mizerie de curatat in casa.

In cele din urma, ratele de companie pot fi destul de zgomotoase, mai ales atunci cand isi doresc ceva sau pe cineva. Este posibil ca vecinii sa nu tolereze macaitul acestora la fel de bine ca si dvs.

Cum ingrijiti ratele tinute ca animale de companie

Daca toate cele enumerate mai sus se potrivesc stilului dvs. de viata si doriti in continuare sa cresteti rate ca animale de companie, este bine sa va amenajati curtea inainte de a va aduce acasa noii membrii ai familiei. Pregatirea este cheia succesului.

Iata cateva lucruri de baza pe care trebuie sa le procurati inainte de a aduce ratele acasa:

Cotet pentru rate

Veti avea nevoie de un cotet complet inchis, rezistent la pradatori. Ratele nu au tendinta de a zbura in sus si de a se cocota ca gainile asa ca inaltimea nu este importanta. Ceea ce trebuie sa luati in considerare atunci cand vine vorba de cotetul de rate este spatiul pe podea.

Podeaua conteaza pentru ca aici va trebui sa amplasati si un vas cu apa. Ideal este ca podeaua sa fie impermeabila. Puteti folosi linoleum, prelate sau o podea cauciucata pentru a impiedca deteriorarea podelei. Ca material de asternut puteti folosi aschii de lemn moale, hartie reciclata, materiale absorbante, etc.

Din moment ce ratele nu pot sari, este bine ca intrarea in cotet sa aiba o deschidere joasa sau o rampa destul de lata si stabila pe care ratele sa intre.

Curte ingradita

Veti dori sa aveti un loc sigur pentru ca ratele dvs. sa stea atunci cand nu sunt in cotet. O curte imprejmuita este cea mai buna solutie. Acest „timp liber” ar trebui supravegheat din cauza riscului pradatorilor.

rate animale de companie

Pe langa o curte imprejmuita, ratele tinute ca animale de companie ar trebui sa aiba o zona sigura, inchisa, care poate servi drept loc sigur in care sa stea atunci cand nu le puteti supraveghea. Acest loc sigur ar trebui sa fie unul imprejmuit, acoperit cu o plasa, chiar daca locuiti intr-o zona urbana. Multe specii de pradatori considera ratele  foarte atragatoare.

Cada de baie pentru rate

Ratele adora sa inoate. Sa stropeasca cu apa. Sa bea apa. Sa faca baie. Totul in viata lor se invarte in jurul apei, ceea ce inseamna ca cu cat cada este mai mare, cu atat mai bine.

rate animale de companie

Dar amintiti-va ca ratele isi vor murdari apa cu o viteza uimitoare asa ca apa trebuie schimbata in mod regulat. Aceasta inseamna de cateva ori pe zi. Cumparati o cada care sa aiba suficient spatiu pentru a inota dar care este suficient de mica pentru a se curata usor. Asigurati-va ca ratele pot intra si iesi usor din cada, mai ales daca e vorba de ratuste mici.

Hrana pentru rate

Multi oameni aleg sa-si hraneasca ratele cu hrana pentru pui  insa nu este recomandat. Exista unele nevoi nutritionale pe care le au ratele (cum ar fi nevoia de mai multa niacina decat puii) care nu vor fi satisfacute prin hrana pentru pui.

hrana rate

In mod normal nu v-ati gandi sa va hraniti cainele exclusiv cu hrana pentru pisici, nu? Ei bine, nici ratele nu ar trebui hranite cu hrana pentru pui. Cel mai bine este sa va hraniti ratele cu hrana special conceputa pentru aceastea, procurata de la magazine de specialitate.

Gustari pentru rate

Ratele adora sa primeasca gustari! Gustarile sanatoase, care completeaza dieta lor sunt cea mai buna optiune. Alimente precum legumele proaspete, cu frunze verzi sunt intotdeauna preferate. Morcovi, rosii coapte, dovleac, dovleac, ovaz, fructe de padure, banane – exista numeroase optiuni. Gustari recomandate sunt si porumbul, fasolea verde, varza de Bruxelles. In general, orice legume de sezon sunt o gustare potrivita pentru rate.

 

Ratele pot fi animale de companie uimitor de distractive si interesante. Ele necesita mai multa munca – si mai multe cheltuieli – decat puii, dar cu siguranta investitia merita.

Asadar, daca sunteti gata sa faceti toate aceste pregatiri pentru ratele dvs., nu va mai ramane decat sa gasiti o sursa de hrana pentru pasari si pregatiti-va sa incepeti o mare aventura!

 

Cititi si: Tipuri de cancer si tumori la pasari

 

Surse imagini: pixabay.com, unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button