Specii de pasari

Aratinga Jenday (Papagalul cu cap auriu)

Aratinga Jenday (Papagalul cu cap auriu) sau Aratinga Jandaya, au reputatia de a fi putin mai relaxati decat alti conuri insa acest lucru nu inseamna ca nu se bucura si nu se asteapta la multa interactiune cu proprietarii lor. La fel ca si alti conuri, ei apreciaza jucariile pentru pasari care pot fi mestecate.

Culori: verde, portocaliu, galben
Durata de viata: pana la 20 ani
Caracter: foarte sociabil, comunicator vocal
Dimensiune: mic, 30 cm, 120-140 gr

 

Generalitati

Aratinga Jenday (Papagalul cu cap auriu) este unul dintre cei mai populari conuri de dimensiuni medii, clasandu-se ca aspect dupa Papagalul Aratinga Soarelui (sun conure), dar precedandu-l pe acesta ca personalitate sau farmec. Aratinga Jenday este un membu al genului Aratinga, care include papagali carismatici si atractivi. Aratinga sunt companioni grozavi pentru cineva care isi doreste o pasare mare  dar nu dispune de suficient spatiu pentru aceasta. Sunt pasari pline de personalitate, inteligenta si afectiune.

Jenday are aceeasi forma si dimensiune ca si Papagalul Aratinga Soarelui (sun conure)  dar corpul sau este in primul rand verde, cu un cap portocaliu si galben stralucitor. Capul colorat apare numai la pasarea matura, papagalii Jenday juvenili fiind in principal verzi, cu capete galbene pete pana la varsta de aproximativ 2 ani.

Habitat natural

Aratinga Jenday (Papagalul cu cap auriu) este originar din habitatele impadurite din nord-estul Braziliei.

Ingrijire

Au nevoie de un proprietar care sa le ofere mult timp in afara coliviei. Avand parte de atentie zilnica  isi vor mentine calitatea de animal de companie. Daca nu aveti doi papagali Jenday  dar doriti sa mai aduceti un prieten de colivie, puteti opta pentru Papagalul Aratinga Soarelui (sun conure), Papagalul Aratinga (conurul) cu coroana albastra sau Papagalul cu capul auriu (Aratinga auricapillus). Asigurati-va insa ca aceste pasari nu se vor imperechea – acestea pot forma pereche doar pentru companie.

Aratinga Jenday (Papagalul cu cap auriu)

Mentinerea in forma este o parte importanta a mentinerii sanatatii  asa ca este importanta o colivie de dimensiuni adecvate, de preferinta cu dimensiuni de cel putin 90 cm lungime, 60 cm latime si 60 cm inaltime. Desi acest papagal este asemanator cu Papagalul nimfa, nu va fi fericit intr-o colivie potrivita pentru acesta. Ingradirea unei pasari de aceasta dimensiune si energie intr-o colivie inadecvata poate duce la auto-mutilare si la o stare de nervozitate generala.

Ca si alti conuri, Aratinga Jenday este un mestecator notoriu. Are nevoie de o multime de jucarii si ramuri din lemn pentru a-si satisface pofta de mestecat. Jucariile indestructibile, cum ar fi cele din acril, lava si plastic dur sunt de asemenea bune  dar ar trebui sa constituie un procent mai mic din jucariile oferite. O „sala de sport” si un stand de joaca este o necesitate pentru aceasta pasare activa, in special cu locuri pentru a atarna franghii si jucarii. Un leagan solid din material dur este un plus excelent pentru mediul unui papagal Aratinga Jenday.

Hranire

Nu sunt papagali pretentiosi cu mancarea daca invata de mici sa manance o varietate de alimente. Semintele, pelete si o mare varietate de fructe si legume ar trebui sa fie oferite zilnic. Aceasta nu este o pasare la care obezitatea apare frecvent  dar pot aparea probleme de greutate daca pasarea este hranita incorect, ducand la un stil de viata sedentar.

Personalitate si comportament

Aratinga Jenday (Papagalul cu cap auriu) este jucaus  si un animal de companie superb pentru intreaga familie, capabil sa creeze legaturi cu toti cei din casa.

Este o pasare suficient de inteligenta pentru a invata trucuri simple si poate invata sa vorbeasca  desi nu este cunoscuta ca un vorbitor foarte priceput. Cel mai bun atribut pe care il are aceasta pasare este afectiunea ei intensa pentru proprietarii sai. Este o pasare care se multumeste sa calatoreasca pe umar toata ziua, ghemuita la gatul proprietarului. Papagalii hraniti manual nu ciupesc  si pot mentine o legatura puternica cu un proprietar pe durata vietii lor de pana la 20 de ani.

Sunete si cantecul pasarii

La fel ca ceilalti conuri, si Aratinga Jenday (Papagalul cu cap auriu) este galagios la modul persistent, putand deveni deranjant pentru cei cu auzul sensibil. Totusi, glasul sau este moderat de putenic si nu ar trebui sa deranjeze vecinii prea mult.

Sanatate

Conurii, inclusiv Aratinga Jenday (Papagalul cu cap auriu) pot fi predispusi la smulgerea penelor. Daca nu exista o cauza medicala, cauza acestui comportament o reprezinta plictiseala si/sau lipsa stimularii mentale adecvate. Oferiti-i un mediu divers, cu o multime de oportunitati de joaca si de hrana, precum si o articole sigure de ros.

Sunt susceptibili la boala de dilatare proventriculara (PDD), boala ciocului si a penelor papagalilor (PBFD = Boala Psittacine Beak & Feather), psitacoza, malocluzie a ciocului si aspergiloza. Controalele regulate ale sanatatii efectuate de un medic veterinar aviar sunt esentiale pentru sanatatea conurului dvs.  deoarece pot ajuta la diagnosticarea si tratarea multor boli din faza incipienta.

 

Stiati ca…?

  • Conurii Jenday sunt uneori denumiti Conuri Jendaya
  • Aratinga Jenday (Papagalul cu cap auriu) este cea mai apropiata ruda in viata a papagalului de Carolina, specie acum disparuta. Aria sa de raspandire era din Golful Mexicului si pana in apropierea Marilor Lacuri.

Cititi si despre:

Sursa imagine: wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button