Specii de pasari

Papagalul (conurul) cu obraji verzi

Papagalul (conurul) cu obraji verzi (Pyrrhura molinae) pot fi extrovertiti si comici, dar pot si putin mai timizi decat alti conuri. Aceste pasari adora joaca si vor aprecia o buna rotatie a jucariilor si o colivie spatioasa in care sa se miste.

Culori: gri, verde
Durata de viata: pana la 20 ani
Caracter: foarte sociabil, comunicator vocal
Dimensiune: mic, 26 cm, 62-81 gr

 

Generalitati

Papagalul (conurul) cu obraji verzi este preferatul novicilor, datorita pretului sau relativ scazut, staturii mici, temperamentului si nivelului de zgomot relativ scazut produs, cel putin in comparatie cu verii sai mai mari. Papagalul (conurul) cu obraji verzi  se reproduce destul de usor si, prin urmare, este usor disponibil.

Este unul dintre cei mai mici conuri, adesea confundat cu o ruda apropiata, Maroon-bellied conure (Pyrrhura frontalis) si invers, din cauza aspectului lor similar. Aceste pasari sunt atat de asemanatoare ca aspect, incat sunt adesea identificate incorect de magazinele de animale de companie sau chiar de proprietarii lor. Au aceeasi dimensiune, aproximativ 25-26 cm lungime si ambele sunt in principal verzi. Totusi, Papagalul (conurul) cu obraji verzi are o culoare mai stralucitoare. Maroon-bellied conure (Pyrrhura frontalis) este gri pe piept si are o nuanta maro distincta, in forma de inima, pe burta – de unde si numele sau. Ambele au ciocul si picioarele gri inchis. Se confunda cel mai usor cand sunt tineri, inainte ca culoarea lor definitiva sa se stabileasca, dupa prima naparlire.

Habitat natural

Papagalul (conurul) cu obraji verzi este intalnit in salbaticie in Brazilia, Bolivia, Argentina si Paraguay, unde locuieste in paduri si in zonele impadurite.

Ingrijire

Incepatorul si proprietarul de pasari experimentat deopotriva se vor bucura de un Papagal (conurul) cu obraji verzi ca pasare de companie. Este posibil ca aceasta pasare sa nu fie pentru incepatori. Totusi, cineva care are experienta in ingrijirea adecvata a unui perus sau a unei alte pasari mici poate fi pregatit. Nu sunt cunoscuti sa ciupeasca sau sa fie foarte afectuosi cu proprietarii lor. Au nevoie de un proprietar care sa le ofere mult timp in afara coliviei.

Papagalul (conurul) cu obraji verzi

Avand parte de atentie zilnica, isi vor mentine calitatea de animal de companie. Daca doriti sa mai aduceti un prieten de colivie, puteti opta pentru papagalul Maroon-bellied conure (Pyrrhura frontalis). Asigurati-va insa ca aceste pasari nu se vor imperechea – acestea pot forma pereche doar pentru companie.

Papagalul (conurul) cu obraji verzi va trai in general linistit cu conuri de dimensiuni similare, desi nu va tolera cu usurinta pasarile mai mici. Sau ar putea fi in pericol din cauza agresiunii unei pasari mai mari.

Hranire

Ar trebui sa i se ofere o dieta preparata echilibrata din punct de vedere nutritional, suplimentata cu legume proaspete, fructe si alimente sanatoase. Poate trai pana la 25 de ani sau mai mult daca are parte de ingrijire corespunzatoare.

Personalitate si comportament

Este un mic clovn, mereu plin de ghidusii. Acestor pasari le place sa atarne cu susul in jos, sa vocifereze si sa faca galagie in colivie, asteptand ca proprietarii lor sa se joace cu ele. Mai fac si rautati, asa ca este bine sa fiti cu ochii pe ele.

Papagalul (conurul) cu obraji verzi

Este o pasare buna pentru copii, deoarece este suficient de mica pentru a fi manipulata de mainile mici si are in general un caracter bland. Cu toate acestea, orice pasare poate ciupi, iar degetele mici sunt sensibile. Supravegheati intotdeauna copiii si pasarile atunci cand acestia interactioneaza.

Sunete si cantecul pasarii

Proprietarii vor iubi aceasta pasare pentru caracterul sau calm relativ in comparatie cu alti conuri. Nu este la fel de galagios, insa tot va face zgomot. Se stie ca acesti papagali vorbesc, iar unii sunt capabili sa invete destul de multe cuvinte, Insa, in general, nu sunt apreciati pentru abilitatile lor de vorbire.

Sanatate

Conurii, inclusiv Papagalul (conurul) cu obraji verzi pot fi predispusi la smulgerea penelor. Daca nu exista o cauza medicala, cauza acestui comportament o reprezinta plictiseala si/sau lipsa stimularii mentale adecvate. Oferiti-i un mediu divers, cu o multime de oportunitati de joaca si de hrana, precum si o articole sigure de ros.

Sunt susceptibili la boala de dilatare proventriculara (PDD), boala ciocului si a penelor papagalilor (PBFD = Boala Psittacine Beak & Feather), psitacoza, malocluzie a ciocului si aspergiloza. Controalele regulate ale sanatatii efectuate de un medic veterinar specializat in pasari sunt esentiale pentru sanatatea conurului dvs., deoarece pot ajuta la diagnosticarea si tratarea multor boli din faza incipienta.

 

Stiati ca…?

  • Papagalul (conurul) cu obraji verzi au o varietate de mutatii de culoare, inclusiv „ananas” (galben si scortisoara); turcoaz cu galben, „scortisoara” (verde lime si o culoare mai deschisa)
  • Papagalul (conurul) cu obraji verzi este desea confundat cu Maroon-bellied conure (Pyrrhura frontalis) si invers, din cauza aspectului lor similar. Papagalul (conurul) cu obraji verzi are totusi o culoare mai stralucitoare.

Cititi si despre:

Sursa imagine: wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button