PasariSanatate si comportament

Deficitul de iod (gusa aviara) la pasari

Daca pasarile de companie nu primesc o dieta adecvata, acestea pot suferi de tulburari de nutritie. O astfel de tulburare de nutritie este deficitul de iod (gusa aviara sau hiperplazia tiroidiana), care este frecvent intalnita mai ales la papagali.

Deficienta de iod afecteaza glanda tiroida a unei pasari, marind-o in volum de la dimensiunea obisnuita de 3 mm, la aproximativ 1 cm sau mai mult. Umflarea glandei tiroide, din cauza deficientei de iod, se numeste gusa. La pasari, glanda tiroida este situata la nivelul gatului si este una dintre glandele care mentin functia corecta a diferitelor organe ale corpului.

Simptome si tipuri

Glanda tiroida are rolul de a produce hormoni tiroidieni (tiroxina). Pentru a-i produce, glanda tiroida are nevoie de iod.

Pasarile cu deficit de iod vor avea un nodul pe gat, datorita maririi glandei tiroide. Pasarea va avea, de asemenea, dificultati de respiratie, respiratie dificila si aspra, suieratoare, cu clicuri.

Unele pasari vor avea dificultati in a manca sau vor regurgita mancarea, in timp ce altele vor fi mai putin tolerante la stres si vor manifesta probleme de comportament.

Deficitul de iod (gusa aviara) are urmatoarele simptome generale:

 • regurgitare
 • apetit redus (datorat blocarii esofagului)
 • respiratie dificila
 • modificarea vocii
 • convulsii
 • moarte subita datorata compresiei asupra cordului si maririi volumului vaselor de sange
 • dificultate la deglutitie
 • distensia gusii

Cauze

Deficitul de iod (gusa aviara) apare ca urmare a:

 • deficientei de iod (dieta saraca in iod)
 • consumul anumitor substante care duc la diminuarea functionarii normale a glandei tiroide (seminte de in, rapita, broccoli, soia, etc.)
 • infectii care pot duce la inflamarea glandei tiroide
 • toxine (organofosforice sau bifenoli)

Diagnosticare

Diagnosticarea se va face in functie de istoricul dietei pasarii, daca aceasta a fost expusa la infectii sau anumite toxine, precum si pe baza semnelor clinice. Medicul veterinar poate cere unele analize de sange sau o radiografie.

Tratament

Ca intotdeauna, urmati sfatul medicului veterinar pentru a inversa deficitul de iod. Adaugarea unei picaturi de iod la 250 ml apa este utilizata adesea pentru a combate aceasta afectiune. In general insa tratamentul se va realiza conform protocolului prescris de medicul veterinar.

Prevenire

Includerea iodului in dieta pasarii dvs. va ajuta la prevenirea deficientei de iod, precum si a gusii.

Pentru prevenire sunt de folos si suplimentele cu vitamine si minerale, imbogatite cu iod.

In ultima vreme, cazurile de deficit de iod la papagali sunt mai reduse, datorita aditivilor de iod in hrana pentru pasari.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button