PasariSanatate si comportament

Intoxicatia cu metale grele la pasari

Pasarile se pot intoxica usor cu metalele grele gasite in mediul lor. Fiecare metal greu provoaca simptome distincte si afecteaza diferit pasarile. Cele trei metale grele care provoaca de obicei intoxicatia cu metale grele la pasari sunt Plumbul, Zincul si Fierul.

Simptome si tipuri

Intoxicatia cu metale grele la pasari poate prezenta urmatoarele simptome:

  • Sete constanta
  • Regurgitarea apei
  • Apatie
  • Slabiciune
  • Depresie
  • Tremuraturi
  • Pierderea miscarilor coordonate
  • Convulsii

Zincul si fierul sunt prezente in alimente si sunt necesare in cantitati mici pentru o pasare sanatoasa. Dar atunci cand in corpul pasarii sunt prezente cantitati anormale, aceleasi metale grele pot duce la intoxicatie (otravire).

Otravirea cu plumb nu mai este la fel de comuna ca odinioara. Oamenii au devenit mai constienti de pericolul potential si iau masuri de precautie pentru a nu se intampla acest lucru pasarilor lor.

Intoxicatia cu un metal greu cum este fierul poate duce la boala de depozitare a fierului (sideroza sau hemocromatoza), care determina depunerea nutrientilor in organele interne ale corpului. Acest lucru poate duce la probleme hepatice si poate afecta alte organe.

Papagalii sunt mai expusi intoxicatiei cu metale grele datorita faptului ca au un cioc puternic si datorita curiozitatii. Cel mai frecvent tip de intoxicatie este intoxicatia cu zinc, pentru ca acesta este continut in plasa galvanizata utilizata la realizarea volierelor (coliviilor), adapatoarelor si hranitoarelor.

Intoxicatia cu metale grele afecteaza in prima faza sistemul nervos central si rinichii, prezentand ca semne clinice: incordarea, depresia si ataxia.

Cu toate acestea, datorita disfunctiilor neurologice ale tubului digestiv superior, pasarile vor voma. La nivelul gusii se poate acumula mucus. In incercarea de a-l elimina, pasarea isi va acoperi si penele de pe cap. Alte semne clinice includ: poliurie, polidipsie, modificarea culorii uratilor, anorexie, moarte subita.

Diagnosticare

Daca banuiti o intoxicatie cu metale grele la pasarea dvs., duceti-o imediat la veterinar pentru examinare. De obicei, medicul va efectua raze X, care pot identifica tipul de metal greu. Si analizele de sange pot determina prezenta metalelor grele.

Tratament

Tratamentul consta in:

  • stabilizare (caldura, fluidoterapie, ringer lactat)
  • tratarea intoxicatiei (produsi chelatori, d-penicilamina pentru intoxicatia cu plumb) si
  • prevenirea expunerii ulterioare (identificarea si indepartarea sursei)

Chelatii – un compus organic folosit pentru a detoxifica agentii metalelor toxice – sunt utilizati pentru a trata aceasta afectiune. Agentii de chelare sunt injectati in mod repetat in muschii pasarii otravite pana cand nivelurile sanguine ale pasarii revin la normal. Cand starea pasarii se stabilizeaza, agentul de chelare poate fi administrat pe cale orala, acasa.

Recuperarea pasarii otravite este in general mai rapida in cazul otravirii usoare pana la moderate cu metale grele.

Prevenire

Puteti evita cu usurinta otravirea cu metale grele eliminand orice metale grele care pot fi ingerate din mediul pasarii dvs. (adica, colivia si materialele utilizate pentru ingradire). In schimb, cumparati colivii si accesorii din materiale netoxice, cum ar fi otel inoxidabil si fire sudate.

Daca pasarea dvs. este in afara coliviei, asigurati-va ca nu exista surse de metale grele disponibile pentru consum. Plumbul poate fi gasit in vopsea veche, vitralii, perdele de plumb, ustensile de pescuit si aparate/pasta de lipit, jucarii, chit. Cuprul este prezent in firele de electricitate.

Prin urmare, prevenirea expunerii ulterioare trebuie sa se realizeze atat la nivelul gastro-intestinal cat si in mediul animalului. Intern, se vor utiliza lubrifianti (parafina) pentru indepartarea metalelor din ventricul. Pentru decontaminarea habitatului (externa) se va identifica si indeparta sursa de intoxicare.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button