PasariSpecii de pasari

Papagalul Caique (Caicul), un clovn jucaus

Papagalul Caique (se pronunta: “kai-eke”) are un comportament de clovn si pe buna dreptate. Este un neastamparat, un iubaret, un nebunatic si un ghem de energie. Nu stiti ce inseamna jucaus pana nu ati vazut un Caique in actiune.

Culoare: verde, galben
Durata de viata: pana la 30 ani
Caracter: foarte sociabil, vorbaret
Dimensiune: medie, 22-25 cm, 150-160 gr (adult)

 

Generalitati

Cunoscute drept clovnii pasarilor de companie, specia de Papagali Caique este iubita de crescatorii de pasari pentru natura lor iesita din comun si pentru capacitatea de a-i face pe oameni sa simta bina.

Daca papagalul gri African este intelectualul comunitatii de pasari, iar papagalul-macao este laudarosul care face spectacol, papagalul Caique este clovnul.

Exista doua specii de papagali Caique tinute in mod obisnuit ca animale de companie:

  • Caique cu capul negru (Pionites melanocephala) si
  • Caique cu burta alba (Pionites leucogaster)

Ambele au un aspect similar, cu cateva distinctii evidente. Ambele au cam 22-25 cm, iar coloristica lor este relativ simpla, cu „sectiuni” de verde, portocaliu, galben si alb.

Caicul cu cap negru are un cap negru si cioc negru, in timp ce Caicul cu burta alba are, ati ghicit, o burta alba (la fel ca si caicul cu cap negru, de altfel), ciocul crem, iar capul este colorat in portocaliu si galben.

Papagagalul Caique este o pasare indesata, surprinzator de grea pentru dimensiunea sa, asa cum vor observa majoritatea noilor proprietari.

Habitat natural

Sunt originari din America de Sud. Zboara in stoluri de 10- 30 indivizi.

Ingrijire

Desi este o pasare de dimensiuni medii, are nevoie de un spatiu mare. Aceasta pasare energica va suferi foarte mult daca va fi inchisa intr-o colivie mica. Ganditi-va la construirea unei mici voliere daca puteti sau cel putin asigurati-i cea mai mare locuinta pe care v-o puteti permite.

Papagalul Caique

Asigurati-va ca distanta dintre bare este adecvata pentru o pasare de dimensiunile sale si ca exista un gratar pe fundul coliviei. Aceasta pasare jucausa va descoperi slabiciunile coliviei in cel mai scurt timp, asa ca asigurati-va ca aceasta este o constructie de calitate, cum ar fi cele din otel inoxidabil.

Hrana

La fel ca majoritatea papagalilor, se dezvolta bine cu ajutorul unei diete bazate pe pelete, completate cu fructe si legume proaspete, care sa ii ofere o nutritie echilibrata. Nucile, semintele, verdeturile, fructele de padure, toate fac parte din dieta acestei pasari.

Personalitate si comportament

In afara de aspectul sau izbitor, popularitatea sa rezulta din personalitatea sa debordanta. Proprietarii acestei pasari se bucura de acest comediant plin de viata, mic si activ.

Majoritatea proprietarilor de pasari stiu ca vor trebui sa accepte atat partea buna, cat si cea rea atunci cand isi vor lua un tovaras cu pene. Papagalul Caique este un animal de companie minunat, dar nu este perfect.

Pot fi incapatanati si au o fire foarte hotarata. insa fiind atat de draguti, veti trece cu vederea. Fiti atent la papagalul Caique mai ales daca aveti si alte pasari in casa. Caicul este cunoscut pentru agresarea altor pasari.

Jucariile sunt un element esential al dietei energetice a caicului. Acestia sunt mereu „in miscare” si adora sa se joace cu jucarii, in special jucarii pe care le pot distruge. Asigurati-va ca aveti la dispozitie cateva jucarii noi pentru a le inlocui pe cele vechi atunci cand devin uzate sau sunt dezasamblate. Experimentati mai multe tipuri de jucarii pentru a gasi preferatele caicului.

Este o specie destul de dificil de imperecheat din cauza problemelor de incompatibilitate.

Sunete si cantecul pasarii

Papagalul Caique nu poate concura cu un papagal Cacadu insa in niciun caz nu sunt linistiti. Nivelul de zgomot produs este moderat si va va deranja doar vecinii mai „sensibili”. Nu sunt cunoscuti pentru abilitatea lor de a vorbi, dar pot invata sa fluiere foarte bine sau sa imite sunetele omenesti. Un papagal caic talentat va vorbi, dar nu poate concura cu speciile care sunt bune comunicatoare verbal.

Sanatate

Datorita naturii curioase si a tendintei de a se juca mereu este un animal de casa care se poate pune in unele situatii periculoase. Supravegheati-l de fiecare data cand iese in afara coliviei, precum si atunci cand se joaca.

Sunt susceptibile la infectii cu polyomavirus, care duce la gastroenterita si afecteaza inima, ficatul si rinichii pasarii.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button