Ingrijirea pasarilorPasariSpecii de pasari

Ingrijirea canarului cantator

Canarul cantator (Serinus canaria) este una dintre cele mai populare specii, in special pentru frumosul sau cantec melodic. Dupa cum sugereaza si numele sau, acestia sunt crescuti pentru cantecul lor, in special canarii masculi. Femelele vocalizeaza mai ales prin ciripituri, in timp ce masculii pot dezvolta cantece elaborate. Au o durata de viata intre 12-18 ani.

Generalitati

Fiind o rasa dezvoltata in Statele Unite prin anii 1930, a devenit o rasa foarte populara de canari atat pentru cantec, cat si pentru ca este usor de ingrijit. La fel ca la majoritatea speciilor de pasari, doar canarii masculi maturi canta, in timp ce femelele produc doar vocalizari sub forma de ciripituri.

Exista mai multe tipuri de canari cantatori (American Singer, German Roller, Spanish Timbrado, Belgium Waterslagger). Acesti canari sunt cantareti minunati, insa sunt necesare bune practici de reproducere pentru a avea un canar demn de numele sau. Nu toti canarii sunt egali, la fel precum si crescatorii difera.

Canarii cantatori au o varietate de culori, de la galben stralucitor la maro, gri, alb sau pestrit. Sunt originari din Insulele Canare si au fost un animal de companie popular in Europa inca din secolul al XVI-lea, poate chiar mai devreme.

canar cantator

Canarul de astazi este probabil cea mai domesticita dintre pasarile de companie. Nu exista in forma sa captiva in salbaticie si nu a existat niciodata. Canarul salbatic este o pasare mica, verzuie, asemanatoare unei cinteze obisnuite, cu exceptia cantecului sau.

Culorile, formele si cantecele obisnuite la canarii de astazi sunt in intregime rezultatul unei reproduceri selective atente pentru a obtine  trasaturile dorite.

Habitat natural

Canarul a fost numit dupa locul sau de origine, Insulele Canare. Insulele au fost numite dupa cainii locuitorii insulelor, mai precis dupa denumirea latina pentru caine, canis.

Canarul original nu era altceva decat o cinteza de culoare verzuie, nimic iesit din comun – cu exceptia cantecului sau. Europenii s-au indragostit de cantecul canarului si au inceput sa il importe la sfarsitul anilor 1500.

In cele din urma, europenii au inceput sa inmulteasca aceste pasari si sa valorifice mici mutatii, dezvoltand rase canare (peste 300) care astazi cu greu se aseamana cu stramosul lor salbatic.

canarIngrijire

Canarii nu sunt pasari fragile si se pot adapta temperaturilor mai scazute. Cu toate acestea, acestea sunt sensibile la schimbarile din gospodarie, la fum, aburi si la schimbarile de temperatura, daca nu sunt aclimatizate corespunzator.

De preferat, oferiti-le o colivie cat mai mare, spatioasa, pe care sa o amplasati intr-un loc linistit, ferit de razele directe ale soarelui, de curent, de surse de incalzire sau aer conditionat. Nu este indicat sa schimbati des pozitia coliviei. Va crea canarului un sentiment de nesiguranta. Seara, acoperiti colivia, astfel canarul se va linisti.

Hranire

Va puteti hrani canarul cu un amestec de seminte gata preparat. In plus, le puteti oferi diverse legume (spanac, salata), fructe (banane, mere, pere, portocale) si oua fierte tari. Pe langa faptul ca trebuie sa aiba in permanenta apa proaspata, trebuie sa le oferiti si minerale si extract din cartilaj de sepie.

Personalitate si comportament

Canarii sunt usor de ingrijit. Insa are nevoie de cateva minute de ingrijire zilnica pentru a ramane sanatosi. Canarii pot fi domesticiti, pot zbura si ateriza pe umarul stapanului sau pot fi tinuti in mana. Daca nu sunteti acasa mai mult de 5-6 ore/zi, luati in calcul achizitionarea unei perechi pentru canarul dvs.

Sunete si cantecul pasarii

Cantecul canarului depinde in mare masura de tipul canarului. Unii canari vor canta o varietate de cantece, in timp ce altii sunt instruiti doar sa cante intr-un anumit mod. Da, canarii trebuie instruiti sa cante, motiv pentru care este atat de important sa gasiti un crescator bun.Ingrijirea canarului

Multi crescatori vor tine un cantaret „expert”, un canar cu un cantec deosebit, intr-o cusca alaturi de alti masculi tineri. Tinerii invata de la acest maestru sa preia esenta cantarii frumoase.

Multi crescatori vor pastra pe cei mai buni cantareti, vanzandu-i pe ceilalti la magazinele de animale de companie. Acest lucru nu inseamna ca veti putea cumpara numai cantareti „inferiori”. Dimpotriva, aceste pasari pot sti mai multe despre cantat decat un canar fara o pregatire similara.

Masculii sunt cantaretii speciei si, in general, vor incepe sa cante „corect” dupa varsta de 6 luni, cand vor ajunge la maturitate. Inainte de aceasta, este greu de spus care sunt adevaratii cantareti. Singura modalitate de a deosebi un canar mascul de o femela este cantecul matur.

Calitatea si tipul cantecului depinde de tipul de canar.

Cantecul speciei Hartz Mountain Roller este asemanator unei muzici clasice si, in general, canta cu ciocul inchis. Specia Spanish Timbrado este mai galagioasa si are un ton mai puternic si mai ascutit. Belgium Waterslagger are cea mai joasa si cea mai ridicata gama de note. Acesta canta cu ciocul inchis dar il va deschide pentru notele mai puternice. In cele din urma, American Singer, se remarca prin dimensiune si tonul sau variat si dulce.

Canarii se pot opri din cantat cateva luni, pe perioada naparlirii. Insa uneori pot face acest lucru si fara unele motive clare. Pe perioada naparlirii sporiti aportul nutritional al pasarii si reduceti cantitatea de lumina pe care o primeste pe zi. Un canar ar putea, de asemenea, sa nu mai cante din cauza sanatatii precare sau a prezentei unui canar dominant in aceeasi colivie.

Sanatate

Canarii sunt predispusi la infectii cauzate de acarieni, care le pot cauza probleme sistemului respirator. Sunt susceptibili la probleme cauzate de acarienii solzosi, o afectiune care se prezinta sub forma de acumulare solzoasa in jurul ciocului/ochilor, precum si a picioarelor. Pot avea probleme si cu acarienii din pene sau acarienii rosii (acarieni nocturni care se tarasc in timpul noptii si se hranesc cu sangele pasarii). Infectiile cu acarieni sunt tratabile, deci fiti proactivi in identificarea bolii si aplicarea celui mai bun tratament pentru acarieni.

Variola aviara este un virus transmis de tantari care reprezinta o amenintare serioasa pentru canari, in special pentru cei adapostiti in aer liber, cu rate mai mari de infectie in lunile de vara. Acesta este un motiv pentru care multi recomanda adapostirea acestor pasari in interior.

 

Cand va alegeti canarul, acordati-va un moment pentru a asculta cu atentie cantecul pasarilor. Singura modalitate adevarata de a sti daca un canar este un cantaret bun este sa il auziti cantand. Daca doriti sa fiti sigur ca veti avea un canar cantator, cel mai bine este sa il cumparati cand acesta este putin mai mare.

Cititi si despre: Canarul rosu melanin

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button