PasariSpecii de pasari

Gugustiucul (turturica): pasare de colivie?

Gugustiucul (Turturica, turtureaua, sau Streptopelia decaocto) este o pasare asemanatoare cu porumbelul salbatic. Are penele cenusiu-brun pe spate si pe pantece, cu o dunga neagra pe gat, fiind originar din Asia Mica.

Culoare: albastriu, maro, gri, alb
Durata de viata: 10+ ani
Caracter: cantator, nu ii place sa fie atinsa
Dimensiune: mica

Generalitati

Gugustiucul este ideal pentru cei care isi doresc o pasare insa nu pot satisface nevoile unui papagal (zgomot, interactiune sociala individuala). Interactiunile gugustiucului sunt distractiv de urmarit iar sunetele emise de ei (ganguritul) sunt considerate de multii ca fiind placute.

Specii inrudite:

Habitat natural

Gugustiucii pot fi intalniti in orice parte a lumii, cu exceptia Antarcticii. Specia Turturica diamant este originara din Australia iar specia cu o dunga neagra pe gat este originara din Africa. Turturelele si porumbeii sunt prezenti peste tot in lume, insa cea mai mare varietate este intalnita in Asia de Sud-Est si Australasia.

Ingrijire

Gugustiucul (turturica) are nevoie de o colivie diferita de a papagalilor deoarece nu pot urca barele coliviei precum papagalii. In schimb se misca zburand inainte si inapoi, ceea ce face ca o cusca de dimensiuni considerabile sa fie o caracteristica importanta. Asigurarea unui spatiu generos ii va asigura sanatatea picioarelor. Au nevoie si de spatiu pentru scaldat intrucat adora apa.

Hrana

Gugustiucul (turturica) este o pasare granivora. Spre deosebire de papagali au nevoie sa ciuguleasca pietris, deoarece mananca semintele intregi. Oferiti-i mai multe tipuri de roci, nisip, pietris (se gasesc in magazinele pentru animale de companie sub numele de GRIT), precum si un supliment cu calciu, in special in timpul reproducerii.

gugustiuc

Turturelele Gugustiuc prefera ca alimentatie boabele de grau, porumb cu bob mic, ovaz, secara, orez decorticat, mei. In zone urbane, mananca si resturi de hrana precum firimituri de paine, biscuiti, s.a. Consuma si vegetatie (iarba, muguri de plante/arbori, seminte crude).

Bine ingrijite, aceste turturele Gugustiuc pot trai mai bine de 10 ani.

Personalitate si comportament

Turturelele Gugustiuc pot fi animale de companie insa fara interactiune umana. Interactiunea fortata poate duce la ingrozirea pasarii sau ranirea pasarii.  Sunt pasari blande cu semenii lor si pot fi dresate sa ciuguleasca din palma.

Sunete si cantecul pasarii

Daca doriti sa aveti un Gugustiuc fiti pregatit pentru gangurit constant. Desi nu emit sunete stridente precum papagalii, acest gangurit este relativ constant.

Sanatate

Gugustiucii sunt sensibili la acarienii rosii care se ascund in timpul zilei si ies noaptea pentru a se hrani cu sangele pasarii, iar cei adapostiti in aer liber sunt susceptibili la viermi rotunzi, tenii si alte specii de viermi.

Este dispus de asemenea la boli respiratorii prin umflarea gatului si o crestere cu aspect de branza in jurul ciocului care netratata poate fi fatala.

Cei care tin Gugustiuci ar trebui sa se spele pe maini dupa manipularea, hranirea sau curatarea coliviei, deoarece acesti pot transfera Chlamydia si Salmonella (infectii bacteriene) la oameni. Per ansamblu gugustiucii sunt in general pasari sanatoase.

 

Desi exista multe varietati de turturele doar unele sunt de obicei utilizate ca animale de companie. Turturica diamant si turturica cu guler inelar sunt cele doua specii pe care le puteti intalni in magazinele de animale de companie sau la crescatorii de pasari.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button