PasariSpecii de pasari

Cinteza bufnita (Owl finch)

Cinteza bufnita (Owl finch), dupa cum sugereaza si numele sau, are aspectul unei bufnite datorita marcajelor sale distinctive. Cintezele bufnita (Poephila bichenovi) sunt pasari mici, curioase si sociale.

Culoare: negru, maro, alb
Durata de viata: pana la 10 ani
Caracter: nu ii place sa fie manipulata, cantatoare
Dimensiune: mica, 7-10 cm,  aprox. 10 gr

 

Generalitati

Cinteza bufnita (Owl finch), cunoscuta si sub numele de cinteza Bicheno sau double-barred finch (cu doua dungi), este un adaos plin de viata intr-o voliera si o pasare potrivita pentru incepatori, care nu detin prea multa experienta cu pasarile.

In ceea ce priveste coloritul, cinteza bufnita nu poate concura cu cinteza Gouldian sau cu cinteza australiana zebrata, insa marcajele sale distinctive si dispozitia sociala ii confera un caracter propriu.

Cinteza bufnita masoara intre 7-10 cm si are doua dungi negre distincte deasupra si dedesubtul pieptului. Acestea sunt de culoare alb-bej, una care inconjoara partea inferioara a „barbiei”, iar cealalta rotunjind partea inferioara a pieptului pasarii.

Aripile sunt maronii cu pete albe, iar „masca fetei” este alba. Ciocul este gri, iar ochii sunt negri. Exista o subspecie, cinteza bufnita cu coada neagra, care are, evident, o coada neagra.

Datorita incrucisarilor cu cinteza bufnita nominala (care are o cresta alba), crestele unor pasari pot fi patate – nici negre, nici albe.

Diferenta vizuala dintre sexe este atat de mica, incat chiar si expertii in cinteze bufnita au dificultati in a le deosebi. In general, masculii au benzi mai groase si un piept mai alb, desi acest lucru nu este intotdeauna o regula.

Masculii au un cantec moale si dulce, iar femelele nu, asa ca separarea pasarilor pe baza ascultarii cantecului este o modalitate de a determina sexul.

Habitat natural

Cinteza bufnita are habitatul nativ in Australia, in special in zonele impadurite, pajisti si tufisuri, putand fi intalnite de asemenea si in parcurile din orase. Calatoresc in grupuri de 4-40 pasari, fiind zburatoare active.

Ingrijire

Cinteza bufnita are nevoie de o colivie generoasa si se descurca cel mai bine intr-un spatiu mare. O voliera este grozava, plina de ramuri si frunzis sigur. Se vor intelege cu majoritatea celorlalte cinteze australiene, precum si cu canarii, insa nu le place un mediu aglomerat. Deoarece sunt strans inrudite cu cintezele australiene zebrate, aceste doua specii se pot inscrucisa cu succes, rezultand pasari „hibride” care nu se pot reproduce. Nu este un lucru incurajant insa.

Intr-o voliera sau intr-o colivie mare, este esential sa pastrati cel putin trei perechi de cinteze bufnita, daca trebuie sa existe mai multe perechi. 4 cinteze bufnita pot lupta si concura intre ele, in timp ce 6 vor fi linistite. Acest lucru este valabil pentru multe specii de pasari tinute in mod obisnuit, mai ales daca sunt perechi formate.

Cintezele bufnita vor crea un cuib in aproape orice. Prefera un cuib tesut acoperit decat un cuib cutie. Masculii adora sa construiasca cuiburi si sa caute noi locuri de cuibarit. Materialul de cuibarit este esential. Cele mai bune sunt firele scurte, curate sau ierburile lungi si moi. Fibra de nuca de cocos este buna daca este taiata in bucati mai mici. Amintiti-va ca o cinteza se poate incurca in material lung de cuibarit sau isi poate prinde un deget de la picior intr-un cuib tesut, nemaiputand iesi.

Aceste pasari formeaza perechi pe viata. Femela va depune de obicei intre 3-6 oua, desi nu sunt neobisnuite nici mai multe. Puii ies la iveala la aproximativ 2 saptamani. Puii vor parasi cuibul in general la varsta de 3 saptamani, dar vor ramane cu parintii pana la varsta de 30-35 de zile. Daca parintii s-au intors la cuib si au oua, pot deveni agresivi cu puii de pasare, asa ca cel mai bine este sa-i mutati in alta colivie in acel moment.

Cintezele bufnita se pot reproduce la varsta de 6 luni. Dar este mai bine sa asteptati cel putin pana la 9 luni sau 1 an  pentru a le imperechea.

Cintezele bufnita sunt in general parinti buni, dar unele pot fi putin prea lipsite de griji sau pot arunca puiul din cuib. Este convenabil sa aveti alti cinteze de dimensiuni similare care cuibaresc in acelasi timp, cum ar fi cinteza australiana zebrata, care, in general, vor adopta de bunavoie ouale sau puii. Cintezele bufnita care sunt parinti buni vor adopta si alte specii.

Cintezele bufnita care sunt adapostite in interior vor aprecia o colivie cat mai mare posibil, mai lunga si mai lata decat mai inalta. Aceste pasari sunt mici, dar sunt active. Femelele pot suferi de retentia oualor (cand pasarea este incapabila sa expulzeze oul format in corpul ei) daca nu fac suficient exercitiu.

Deoarece poate ceda usor la temperaturi scazute, aceasta cinteza trebuie pastrata la temperaturi nu mai mici de 16°C, desi prefera emperaturi mai inalte. Nu le plac curentii de aer si nu pot face fata perioadelor prelungite de lumina directa a soarelui decat daca au un loc umbros mai rece, unde se pot retrage.

Hrana

Cinteza bufnita trebuie hranita cu o dieta de buna calitate pe baza de seminte si pelete, alaturi de alte alimente pe baza de ou, un bloc mineral si carbune. De asemenea, vor aprecia alimentele moi ambalate, pentru pasari. Amplasati in colivie si un bloc mineral cu calciu pentru pasari.

Cintezele bufnita savureaza viermi sau viermi mici si pot primi 2-4/pasare/zi. Cintezele bufnita care cuibaresc si cele care hranesc puii ar trebui sa aiba hrana vie disponibila ca sursa de proteine. Aceste pasari vaneaza insecte in salbaticie, deci este un aliment natural pentru ele. Daca acestea nu sunt disponibile, poate fi utilizata o alta sursa de proteine, cum ar fi oul fiert bine gatit, sfaramat intr-o ceasca separata.

Personalitate si comportament

Sunt active si curioase. Vor veni sa verifice tot ce puneti nou in voliera sau colivia lor.

Sunete si cantecul pasarii

Cintezele bufnita nu canta la fel de mult ca si cintezele australiene zebrate. Masculii emit o melodie repetitiva moale, ridicandu-si gatul. Incep exersarea cantatului in jurul varstei de 3 luni. Femelele nu sunt mute, ci emit si ele un sunet „meep”. Nu canta la fel de mult ca si cinteza australiana zebrata sau pescarusul japonez, insa daca ii observati in mod constant, veti vedea ca sii acestea canta in mod regulat.

Sanatate

Cintezele pot fi preduspuse la infectia cu acarieni, mai ales atunci cand sunt excesiv de stresate. Aceasta este o afectiune grava care necesita imediat ingrijirea veterinara.

Cinteza este de asemenea susceptibila la fata solzoasa, o afectiune cauzata de un acarian care se prezinta sub forma de zone albe, solzoase in jurul ciocului/ochilor, precum si a picioarelor. Din nou, o situatie in care trebuie sa apelati la medicul veterinar.

Pot avea, de asemenea, unghii sau ciocuri crescute, care ar trebui lasate in grija unui ingrijitor de pasari sau veterinar cu experienta.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button