PasariSpecii de pasari

Cinteza Gouldian (cinteza curcubeu)

Cinteza Gouldian (Chloebia gouldiae), numita si cinteza curcubeu, este apreciata in primul rand pentru penajul sau superb. Este o pasare mica disponibila intr-o varietate de culori frapante, vibrante.

Culoare: multicolora
Durata de viata: pana la 10 ani
Caracter: nu ii place sa fie manipulata, cantatoare
Dimensiune: mica, aprox. 12 gr

 

Generalitati

Cinteza GouldianCinteza Gouldian, numita si Cinteza Lady Gouldian sau Cinteza curcubeu, este apreciata in primul rand pentru penajul sau superb. Apare intr-o varietate de culori vibrante si in general se diferentiaza prin culoarea capului. Variatiile de culoare au dus la distingerea a 3 specii separate, desi acestea se gasesc in aceeasi arie geografica: cinteza cu cap rosu, cinteza cu cap negru si cinteza cu cap galben.

In general, partea superioara a corpului pasarii este acoperita de pene de culoarea verde, iar pieptul este violet. Coada are culoarea albastru deschis iar abdomenul este galben stralucitor. Au un cioc albicios, cu varful rosu.

In pajistile salbatice din Australia culoarea nu variaza la fel de mult ca si in captivitate. Acolo, majoritatea cintezelor Gouldian au cap negru si doar un procent mic au un cap rosu. Aproximativ un procent din indivizii salbatici au capul portocaliu.

In 1841, ornitologul englez John Gould a numit aceste pasari impresionante dupa raposata sa sotie – Lady Elizabeth Gould – si le-a decretat drept cele mai frumoase cinteze din lume. Cinteza Gouldian arata ca o statueta artizanala, cu pene fara cusur si nuante stralucitoare. Sase ani mai tarziu, specia si-a facut drum spre Europa si a avut succes in randul crescatorilor de animale de companie.

Habitat natural

Cintezele Gouldian sunt originare din zonele acoperite cu pajisti din Australia.

Cintezele Gouldian au fost prinse si exportate in numar mare din Australia pana la sfarsitul anilor 1960. Exportul pasarilor a redus considerabil populatia de Cinteze Gouldian in salbaticie. Pasunatul vitelor si crearea de terenuri agricole au redus si mai mult numarul acestora iar astazi se estimeaza ca exista mai putin de 2.500 de exemplare mature care traiesc in salbaticie. Din fericire, sunt crescute in captivitate.

Personalitate si comportament

Sunt pasari placute, care pot fi crescute doar pentru a fi privite. Nu le place sa fie tinute si chiar pot intra in panica si pot muri atunci cand sunt manipulate.  Stresul este mortal pentru aceste pasari fragile. De obicei nu sunt ridicate manual (numai in situatii de urgenta) si nu vor raspunde eforturilor de imblanzire. Daca sunt ingrijite corespunzator, pot trai intre 4-6 ani.

Cintezele Gouldian nu sunt usor de crescut, nefiind la fel de rezistente ca alte cinteze, cum este cinteza australiana zebrata. Nu sunt recomandate ca pasari pentru incepatori deoarece sunt delicate. Expuse la temperaturi extreme sunt predispuse la o varietate de afectiuni pe care un novice nu le-ar putea recunoaste decat tarziu.

cinteza Gouldian

Au nevoie de mult exercitiu astfel incat locuinta lor trebuie sa fie suficient de mare pentru a permite zborul. Daca colivia este prea mica durata lor de viata va fi redusa. Femelele pot suferi de retentia oualor (cand pasarea este incapabila sa expulzeze oul format in corpul ei) daca nu fac suficient exercitiu. Este o situatie grava care le poate provoca chiar moartea.

Barele coliviei nu trebuie sa fie la o distanta prea mare iar usa sa aiba o marime suficient de mare pentru hranire, udare si curatare dar nu atat de mare incat cintezele sa scape cand usa este deschisa.

Hrana

Se hranesc cu ierburi, seminte coapte sau semi-coapte. Pot consuma diverse insecte, cum ar fi muste, furnici, termite, gandaci, furnici, paienjeni. Dieta zilnica ar trebui sa includa si mancare sub forma de granule pentru cinteze care sa le ofere o nutritie optima.

cinteza Gouldian

In salbaticie, aceste pasari sunt in primul rand consumatoare de seminte astfel incat dieta ar trebui sa contina suplimente cu un amestec de seminte de inalta calitate. Amplasati in colivie si un bloc mineral cu calciu pentru pasari.

Inmultire

Sunt cele mai dificile cinteze de inmultit deoarece nu sunt parinti foarte implicati si au tendinta de a abandona ouale si puii, sau pot refuza chiar sa cuibareasca. Cei care cresc cinteze Gouldian tin de obicei alte cinteze (pescarus japonez) ca parinti adoptivi pentru oua si pui. Cu toate acestea, unele perechi de cinteze Gouldian sunt parinti acceptabili.

Nu trebuie imperecheate mai devreme de 1 an. Prefera sa cuibareasca intr-un spatiu mic, acoperit, precum o cutie cuib din lemn sau un cos acoperit. Cutia este de preferat deoarece cinteza nu se poate rani. Cinteza Gouldian nu isi construieste un cuib iesit din comun asa ca puteti completa dvs. cuibul.

Sunete si cantecul pasarii

La fel ca majoritatea cintezelor, Cinteza Gouldian este o pasare destul de linistita, care canta putin. Acestea emit un sunet placut, care este putin probabil sa va trezeasca sau sa va deranjeze vecinii, desi este persistent.

Sanatate

Cintezele pot fi predispuse la infectia cu acarieni mai ales atunci cand sunt excesiv de stresate. Aceasta este o afectiune grava care necesita imediat ingrijirea veterinara.

Cinteza este de asemenea susceptibila la fata solzoasa, o afectiune cauzata de un acarian care se prezinta sub forma de zone albe, solzoase in jurul ciocului/ochilor, precum si a picioarelor. Din nou, o situatie in care trebuie sa apelati la medicul veterinar.

Pot aveaunghii sau ciocuri crescute, care ar trebui lasate in grija unui ingrijitor de pasari sau veterinar cu experienta.

La ce sa fiti atent atunci cand achizitionati o cinteza Gouldian

Cinteza Gouldian este dimorfa ceea ce inseamna ca exista o diferenta vizibila intre sexe. Masculii acestei specii au un penaj mult mai stralucitor decat femelele ceea ce le face usor de deosebit la maturitate. Exemplarele imature au o culoare gri-verzuie si nu seamana deloc cu parintii. Este dificil, deoarece sexul si mutatia sunt determinate de culorile care apar dupa prima naparlire a pasarii, care se intampla la aproximativ 4-6 luni. Puii au un aspect sters cand naparlesc si sunt supusi unui mare stres fizic.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button