CainiSanatate canina

Displazia de cot la caini

Displazia de cot la caini este o afectiune cauzata de cresterea anormala a celulelor, tesutului sau osului. Afectiunea este caracterizata printr-o serie de patru anomalii de dezvoltare care duc la malformatii si degenerarea articulatiei cotului.

Displazia de cot la caini este cea mai frecventa cauza a durerii de cot si una dintre cele mai frecvente cauze de schiopatare a membrelor anterioare la cainii de talie mare si de rasa gigantica. Rasele Labrador Retriever, Rottweiler, Golden Retriever, Ciobanescul german, Ciobanescul de Berna, Chow Chow, Bearded Collie si Terra Nova sunt cele mai frecvent afectate.

Varsta de aparitie a semnelor clinice este de obicei de 4-10 luni, diagnosticul fiind pus in general in jur de 4-18 luni.

Un anumit tip al afectiunii este mai probabil sa afecteze masculii decat femelele: atunci cand fragmentul osos este situat la suprafata interioara a ulnei superioare. Cubitul este unul dintre oasele piciorului din fata, chiar sub articulatia cotului. Altfel, nu exista diferente de gen cunoscute.

Simptome si tipuri

  • Nu toti cainii vor prezenta simptome de tineri
  • Episoade bruste (acute) de schiopatura a cotului datorita bolii articulare degenerative avansate la un pacient matur sunt frecvente
  • Schiopatura intermitenta sau persistenta a membrelor anterioare care este agravata de exercitii fizice; progreseaza de la rigiditate si se observa numai dupa ce cainele s-a odihnit
  • Durere la extinderea sau flexia cotului
  • Tendinta cainilor de a tine membrul afectat departe de corp
  • Acumulare de lichid in articulatie
  • Afectarea osului si a articulatiilor datorita miscarii poate fi detectata in cazul bolii articulare degenerative avansate
  • Gama de miscare redusa

Cauze

Cauzele sunt genetice, de dezvoltare si nutritionale.

Diagnosticare

Medicul veterinar va dori sa excluda mai multe cauze posibile ale simptomelor inainte de a ajunge la un diagnostic final. De exemplu, indiferent daca a existat un traumatism la nivelul articulatiei sau daca a aparut o infectie, va trebui explorata o afectiune artritica.

O tumoare poate explica simptomele, iar aceasta posibilitate va fi luata in considerare, de asemenea, prin efectuarea de imagini cu raze X ale zonei afectate.

La ambele coturi vor trebui probabil efectuate imagini cu raze X deoarece exista o incidenta mare a bolii, care apare la ambele picioare. De asemenea, medicul dvs. poate cere o tomografie computerizata (CT) sau un RMN (imagini prin rezonanta magnetica).

La stabilirea unui diagnostic definitiv pot fi utile si:

  • o proba de lichid ce va fi prelevata din articulatie prin aspiratie cu ac fin pentru teste ulterioare de laborator, si
  • o examinare artroscopica (prin utilizarea unui instrument asemanator unui tub pentru examinarea si tratarea interiorului articulatiei)

Tratament

Chirurgia poate fi tratamentul de alegere. Daca acesta este cazul, se recomanda un bandaj termic pentru cot care sa permita pastrarea rece a articulatiei cotului imediat dupa interventie chirurgicala pentru a ajuta la reducerea inflamatiei si a controla durerea. Aplicati un produs de racire a zonei 5-10 minute la fiecare 8 ore timp de pana la 5 zile, sau conform instructiunilor medicului veterinar.

Exercitiile de miscare sunt benefice pentru terapia de vindecare pana cand cainele dvs. poate suporta greutatea pe membre. Medicul veterinar va poate indica miscarile recomandate pentru cainele dvs., in functie de locatia si severitatea membrului afectat.

Activitatea este restrictionata pentru toti pacientii postoperator timp de cel putin 4 saptamani. Insa, pentru a evita pierderea musculara sau rigiditatea anormala, va trebui sa incurajati miscarea precoce si activa a articulatiilor afectate. Din nou, cereti medicului veterinar sa va sfatuiasca cu privire la terapia de miscare specifica pe care o veti folosi cu cainele dvs.

Controlul greutatii este un aspect important al scaderii sarcinii si presiunii asupra articulatiilor afectate. Pot fi prescrise medicamente pentru a minimiza durerea si pentru a reduce inflamatia. De asemenea, pot fi prescrise medicamente pentru incetinirea progresiei modificarilor artritice si pentru protejarea cartilajului articular.

Prevenire

Aportul excesiv de nutrienti care favorizeaza cresterea rapida poate avea o influenta asupra dezvoltarii displaziei cotului. Prin urmare, limitarea cresterii in greutate la cainii tineri care prezinta un risc crescut (datorita rasei etc.) poate scadea incidenta acesteia. Evitati reproducerea animalelor afectate, deoarece aceasta este o trasatura genetica.

Displazia de cot la caini, odata diagnosticata, va necesita sterilizarea sau castrarea animalului. De asemenea, va trebui sa raportati incidentul crescatorului de la care provine cainele dvs., daca este cazul. Daca cainele afectat provine dintr-un cuib din propria dvs. casa, nu repetati imperecherea care a avut ca rezultat acesti urmasi.

Recuperare si stil de viata

Sunt recomandate examinari anuale pentru a urmari evolutia si deteriorarea cartilajului articular. Progresia bolii degenerative articulare este ceva de asteptat. Cu toate acestea, prognosticul este corect spre bun pentru toate formele acestei boli.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button