Rasa de caini Bearded Collie (sau Beardie)
Alintat drept „Beardie”, rasa de caini Bearded Collie sunt caini inteligenti, cu un aspect curios, care iubesc sa se joace cu copiii. Considerat a fi originar din Marea Britanie, a petrecut ceva timp in Scotia ca si caine de pastorit oi si bovine, inainte de a ajunge in America. Bearded Collie este in prezent crescut mai mult pentru expozitii canine, desi este un excelent companion de familie.
Blana: dreapta, plata (neagra, cafenie, tricolora, albastra, negru cu maro)
Talia: medie, 51-56 cm, 18-27 kg
Caracter: inteligent, vesel, alert, rezistent, activ, jucaus
Speranta de viata: 12-14 ani
Ingrijire: Blana sa lunga trebuie pieptanata si periata in mod regulat (saptamanal)
Istorie si context
Ocazional numit si Highland Collie, Mountain Collie, sau simplu Beardie, Bearded Collie este una dintre cele mai vechi rase din Marea Britanie. Se crede ca originile sale dateaza de la inceputul anilor 1600, fiind inrudit cu rasa de ciobanesti polonezi Polish Lowland Sheepdog.
Cea mai veche imagine cunoscuta a unui Bearded Collie nu a existat pana in 1771, cand un caine cu aspect similar a fost plasat intr-un portret cu ducele de Buccleuch. O descriere a rasei a fost publicata ulterior intr-o editie din 1818 a Livestock Journal.
Cainele s-a dovedit a fi un excelent caine de pastorit oi si vite, atat pe terenul accidentat al Angliei, cat si in Scotia. Abia dupa aceea, in epoca victoriana Bearded Collie a ajuns sa fie considerat un caine de spectacol popular. Acest lucru s-a intamplat atunci cand cele doua rase Highland cu blana gri si alba si Border cu blana alba au fost incrucisate pentru a forma o singura rasa.
Bearded Collie a fost introdus in Statele Unite la sfarsitul anilor 1950, iar pana in iulie 1969 a fost infiintat Bearded Collie Club of America.
Rasa a devenit eligibila pentru a fi prezentata in clasa Diverse a American Kennel Club’s (AKC) in 1977 si a primit recunoasterea deplina ca parte a grupului de caini de pastorire din partea AKC in 1983.
Caracteristici fizice
Cainele din rasa Bearded Collie are un corp robust de dimensiuni medii. Corpul sau lung si musculos ii confera atat putere, cat si agilitate, calitati esentiale la un caine de pastorit oi.
In afara de capacitatea sa de a face miscari rapide si schimbari bruste dar usoare de directie, Bearded Collie detine o blana dubla, alcatuita dintr-un substrat moale si pufos, cu un strat exterior drept, plat si grosier. Acest strat exterior poate fi negru, albastru, maro sau negru, cu sau fara marcaje albe.
Expresia sa faciala este atat inteligenta, cat si agera.
Personalitate si temperament
Cainele din rasa Bearded Collie este extrem de inteligent, vesel, jucaus, si intotdeauna activ. Plin de entuziasm si energie, cainele este ascultator prin natura sa si prefera sa petreaca timp cu oamenii.
Poate avea uneori o atitudine independenta si ii place sa se joace cu copiii. Si, desi poate deveni prea agitat cu copiii, nu devine niciodata agresiv in mod intentionat. Altfel spus, este un caine minunat cu care sa traiti impreuna.
Ingrijire
Desi poate trai afara intr-un climat racoros, prefera sa ramana in interior cu stapanul si familia sa.
Necesita sesiuni de plimbare si joaca pentru a se pastra intr-o forma optima, iar pastoritul este activitatea sa preferata.
Blana sa lunga trebuie pieptanata si periata in mod regulat (saptamanal) pentru a o mentine stralucitoare si a nu se incalci. Interesant ca este ca toti cainii din aceasta rasa se nasc cu o blana neagra, albastra sau maro insa unii poarta o gena a decolorarii, care duce in timp la schimbarea culorii.
Sanatate
Cainele din rasa Bearded Collieare o durata de viata de 12-14 ani. Este susceptibil la unele probleme minore de sanatate, inclusiv boli de colon, displazie de sold canin (CHD), hipoadrenocorticism, pemfigus si epilepsie.
Alte boli care pot fi observate ocazional la rasa sunt:
- cataracta
- atrofia retiniana progresiva (PRA)
- boala von Willebrand (vWD) si
- membrana pupilara persistenta
Pentru a identifica unele dintre aceste probleme, medicul veterinar poate efectua examene tiroidiene, de sold si de ochi la caine.
Sursa imagini: pixabay.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.