CainiSanatate canina

Polipii rectoanali la caini

Polipii rectoanali la caini se caracterizeaza prin dezvoltarea in mucoasa colonului (peretii anali si rectali) a unor proeminente. Polipii pot fi atasati direct de peretele intestinal sau atasati printr-o legatura cilindrica asemanatoare unei tulpini.

Majoritatea polipilor rectoanali la caini sunt necancerosi, fiind doar extensii ale invelisului tisular intern al peretilor intestinali. Afectiunea descrisa in acest articol poate afecta atat cainii, cat si pisicile.

Simptome si tipuri

Cainii care sufera de aceasta afectiune vor prezenta incordare sau durere la defecatie. Scaunele pot prezenta urme de sange si/sau pot fi acoperite cu mucus.

Cauze

Cauza exacta pentru polipii rectoanali la caini nu este cunoscuta in mod clar. Cu toate acestea, cainii de varsta mijlocie si mai in varsta sunt mai susceptibili de a contracta aceasta afectiune.

Diagnosticare

Medicul veterinar va efectua un examen fizic amanuntit al cainelui dvs., tinand cont de istoricul simptomelor si posibilele incidente care ar fi putut grabi aceasta afectiune. Unele dintre analizele obisnuite includ o hemoleucograma completa si o analiza a urinei, care de obicei au valori normale. Instrumentele de imagistica, cum ar fi raze X si ultrasunete, nu sunt aplicabile in stabilirea unui diagnostic.

Unele afectiuni care pot produce simptome similare cu cele cauzate de polipi rectoanali la caini includ abcese, tumori, inflamatii, infectie a intestinului si prolaps rectal. Prin urmare, diagnosticarea se face de obicei in urma unui examen rectal manual efectuat de medicul veterinar sau prin vizualizarea directa a polipului prin deschiderea anala externa.

Dupa identificarea unui polip, poate fi efectuata o colonoscopie, folosind o camera tubulara flexibila introdusa prin orificiul anal, pentru a verifica prezenta altor polipi. Pot fi efectuate analize detaliate ale tesutului, precum si al fluidului din polip.

Tratament

Pentru gestionarea eficienta a polipilor este de obicei indicata chirurgia. Polipii pot fi indepartati prin deschiderea anala, dupa care deschiderea anala va fi inchisa cu cusaturi. Aceeasi interventie chirurgicala de indepartare poate fi efectuata endoscopic sau folosind un ac electric sau o sonda. Unele medicamente care pot fi prescrise sunt:

  • Analgezice nesteroidiene
  • Antibiotice (mai ales inainte de operatie pentru a preveni infectia)
  • Laxative si/sau emoliente impotriva constipatiei

Complicatiile posibile includ o recidiva a polipilor si ingustarea deschiderii anale din cauza cicatricilor si/sau a inflamatiei.

Recuperare si stil de viata

Medicul veterinar va examina locul interventiei chirurgicale dupa 14 zile pentru a se asigura ca afectiunea a fost rezolvata si ca tesutul se vindeca corespunzator.

Este necesara o noua examinare la 3 luni si din nou la 6 luni dupa operatie. Controalele ulterioare vor continua bi-anual pentru a verifica daca exista recidive. Cainii cu polipi unici de obicei nu recidiveaza. Cei cu leziuni multiple sau difuze prezinta un risc mult mai mare de recidiva.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button