CainiSanatate canina

Bradicardia sinusala la caini

Bradicardia sinusala la caini indica o rata a impulsurilor mai lenta decat normala in nodul sinusal (scadere a frecventei cardiace). Denumit si nodul sinoatrial, nodul sinusal initiaza impulsurile electrice din inima, determinand inima sa bata sau sa se contracte.

In cele mai multe cazuri, impulsurile electrice lente ale sinusurilor sunt benigne si pot fi chiar benefice. Cu toate acestea, pot provoca  pierderea cunostintei daca sunt cauzate de o boala subiacenta care perturba nervii autonomi cardiaci, care actioneaza ca sistem de control al inimii.

Bradicardia sinusala este destul de comuna la caini, in special la cainii din rasele Cocker Spaniel, Teckel (Dachsund), West Highland White Terrier, Schnauzer pitic (femele).

In plus, aceasta afectiune este mai frecventa la cainii tineri decat cei in varsta, incidenta scazand odata cu varsta, cu exceptia cazului in care este cauzata de o alta boala de baza.

Simptome si tipuri

Cainele dvs. poate sa nu prezinte simptome daca este foarte activ sau implicat in antrenament atletic. De obicei, bradicardia sinusala (bataile inimii mai lente de 60 de batai pe minut, desi depinde de mediul si dimensiunea animalului) este cea mai evidenta atunci cand cainele este in repaus.

Alte simptome comune asociate cu bradicardia sinusala la caini includ:

  • Letargie
  • Convulsii
  • Intoleranta la exercitii fizice
  • Pierderea constintei
  • Episoade de necoordonare musculara (ataxie)
  • Respiratie excesiv de lenta (hipoventilatie), in special sub anestezie

Cauze

  • Conditionare atletica (acest lucru nu este neobisnuit la cainii sportivi)
  • Hipotermie
  • Intubatia
  • Suprasedarea
  • Somnul
  • Alte boli de baza (de ex. boli respiratorii, neurologice si gastro-intestinale)

Diagnosticare

Medicul veterinar va efectua un examen fizic amanuntit al cainelui dvs., tinand cont de istoricul simptomelor, de starea generala a cainelui si de posibilele incidente care ar fi putut duce la aceasta afectiune.

Medicul va cere analize amanuntite de sange, inclusiv un profil chimic al sangelui, o hemoleucograma completa si o analiza a urinei, ale caror rezultate pot indica prezenta unor substante care ar putea cauza un ritm cardiac incetinit. Aceste analize vor dezvalui  deficiente in sange, daca aceasta este cauza de baza dar pot oferi si indicii despre o posibila insuficienta renala. Medicul poate utiliza raze X si ultrasunete pentru a examina vizual organele interne ale cainelui dvs. pentru a detecta anomalii la inima, rinichi si la alte organe.

O electrocardiograma (EKG) poate fi utilizata pentru a examina curentii electrici din muschii inimii. Aceasta poate dezvalui orice anomalii ale activitatii electrice cardiace  care sta la baza capacitatii inimii de a se contracta si de a bate. Pentru stabilirea diagnosticului poate fi necesara si o monitorizare cardiaca initiala de 24 de ore.

Tratament

Tratamentul va fi determinat de boala de baza care va fi identificata. Multi caini nu prezinta semne clinice si nu necesita tratament. La cainii fara boala cardiaca structurala, frecventa cardiaca de pana la 40 – 50 bpm (batai pe minut) este in general capabila sa asigure debitul cardiac normal in repaus.

Abordarile terapeutice variaza semnificativ. Ele depind de ceea ce cauzeaza bradicardia sinusala la caini, de frecventa ventriculara si de severitatea semnelor clinice.

Daca cainele dvs. se afla intr-o stare critica, acesta poate fi tratat ca un pacient internat pentru a-i  fi administratrata fluidoterapie intravenoasa si a stabiliza sanatatea cainelui. Restrictiile de activitate nu vor fi recomandate decat daca cainele dvs. are bradicardie sinusala simptomatica  care este legata de boala cardiaca structurala. Intr-o astfel de situatie se va recomanda restrictionarea exercitiilor fizice pana cand interventia medicala si / sau chirurgicala poate stabiliza problema.

Recuperare si stil de viata

Medicul dvs. va solicita o monitorizare suplimentara in functie de diagnosticul final. Simptomele, daca sunt prezente, ar trebui sa se rezolve odata cu corectarea starii cauzale de baza.

Cu toate acestea, prognosticul general pe termen lung variaza in functie de natura bolii cardiace structurale, daca exista una prezenta. De exemplu, tratamentul bradicardiei sinusale simptomatice cu un stimulator cardiac permanent ofera, in general, un prognostic bun pentru controlul ritmului inimii.

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button