CainiSanatate canina

Alergii oculare la caini: simptome si tratament

Daca observati ca unul sau ambii ochi ai cainelui dvs. sunt rosii, s-ar putea sa va intrebati care ar putea fi cauza. Cainii cu alergii prezinta mai frecvent simptome legate de piele sau tractul intestinal. Dar este posibil ca alergiile sa cauzeze iritarea ochilor cainelui dvs. – la fel ca la persoanele cu alergii sezoniere. In acest articol vom discuta despre alergii oculare la caini, despre simptomele acestora si cum le puteti preveni.

Termenul medical „conjunctivita alergica” este folosit pentru a descrie inflamatia ochiului, care este de obicei cauzata de alergeni din mediu, precum polenul si mucegaiul. Cainii cu simptome de alergie pe piele (dermatita alergica) au mai multe sanse de a prezenta conjunctivita alergica decat cainii fara antecedente de alergii.

Daca credeti ca cainele dvs. sufera de conjunctivita alergica, este important ca acesta sa fie vazut de un medic veterinar, pentru a exclude alte boli mai grave care pot avea simptome similare.

Iata ce trebuie sa stiti despre alergii oculare la caini.

 

Simptome – Alergii oculare la caini

La caini, inrosirea ochilor este un simptom vag, care poate fi cauzat de o mare varietate de boli.

In cazul conjunctivitei alergice, poate fi observata roseata la ambii ochi. De asemenea, puteti observa simptome precum:

  • Mijirea ochiului afectat
  • Acoperirea fetei cu labele
  • Secretii provenind de la unul sau ambii ochi

Alergii oculare la caini si mancarimi ale pielii

Daca cainele dvs. are antecedente de mancarimi ale pielii, merita sa mentionati acest lucru medicului veterinar. Cainii cu mancarimi ale pielii vor experimenta mai frecvent conjunctivita alergica.

Cainii afectati au de obicei sub 3 ani cand devin simptomatici pentru prima data. Desi toate rasele de caini au potentialul de a dezvolta dermatita alergica, rasele comune cu predispozitie pentru aceasta afectiune includ:

Diagnosticare

Desi exista un test numit „citologie conjunctivala”, care poate dezvalui celulele inflamatorii si care vor confirma un diagnostic de conjunctivita alergica, celulele nu sunt intotdeauna prezente. Ca rezultat, multi medici veterinari vor diagnostica alergiile oculare prin procesul de eliminare.

Mediul veterinar poate efectua mai multe teste rapide pentru a exclude boli cu simptome similare, cum ar fi infectiile oculare, ochi uscati sau ulcere corneene. Alte detalii, cum ar fi varsta cainelui, rasa si antecedentele de mancarime ale pielii, pot ajuta medicul in stabilirea unui diagnostic.

In cazuri rare, o biopsie a tesutului conjunctival din jurul ochilor – luata in timp ce cainele este sub anestezie generala – poate fi necesara pentru a obtine un diagnostic definitiv, sau pentru a exclude alte cauze mai grave ale ochilor rosii.

Testul de provocare conjunctivala s-a dovedit de asemenea promitator ca test rapid si usor de diagnosticare finala a conjunctivitei alergice. Cu toate acestea, in prezent nu este disponibil pe scara larga si probabil ar fi efectuat de dermatologi veterinari – nu la cabinetul dvs. veterinar general.

Ce puteti administra unui caine care sufera de alergii oculare?

In cazurile usoare, pur si simplu spalarea ochilor cu solutie salina sterila o data sau de doua ori pe zi poate fi suficienta pentru a elimina alergenul si a rezolva simptomele.

Nu ar trebui sa utilizati solutie de contact in acest scop.

Desi antihistaminicele ofera o ameliorare persoanelor cu alergii oculare, acestea au un efect variabil la cainii cu aceste afectiuni. Prin urmare, picaturile pentru ochi care contin steroizi sunt adesea tratamentul de alegere pentru cainii cu conjunctivita alergica.

Este important de retinut ca picaturile pentru ochi pe baza de steroizi pot fi foarte daunatoare pentru cainii cu alte boli oculare similare. Asa ca nu ar trebui sa incepeti niciodata tratamentul fara a consulta mai intai medicul veterinar.

Cazurile severe pot necesita administrarea de medicamente orale in plus fata de picaturile pentru ochi.

Analize si tratamente ulterioare

In general, se recomanda un control dupa 1-2 saptamani de tratament, astfel incat medicul veterinar sa poate evalua eficacitatea tratamentului prescris.

Daca se observa o imbunatatire minima, cainele poate fi vazut de un dermatolog veterinar. Acesta poate efectua teste alergologice pentru a descoperi care alergeni pot declansa conjunctivita alergica a cainelui dvs.

Daca este posibil, alergenii sunt indepartati, adesea prin schimbarea dietei. Daca indepartarea alergenilor nu este posibila, dermatologul va poate sugera imunoterapie pentru un tratament pe termen lung.

Daca alergenul nu poate fi indepartat sau tratat cu imunoterapie, este foarte probabil ca un caine cu conjunctivita alergica sa experimenteze crize de-a lungul vietii sale. Din fericire, simptomele cauzate de conjunctivita alergica sunt destul de usoare si, cu un tratament si o gestionare adecvata, cainii afectati traiesc in general o viata lunga si fericita.

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button