CainiSanatate canina

Cataracta la caini: Tot ce trebuie sa stiti

Cataracta la caini se refera la opacitatea cristalinului ochiului, variind de la opacitatea totala la opacitatea partiala. Atunci cand cristalinul ochiului (situat direct in spatele irisului) este incetosat, va impiedica trecerea luminii in retina, ceea ce poate provoca pierderea vederii.

Majoritatea cazurilor de cataracta sunt mostenite. Rasele precum Pudel mini toy, Cocker Spaniel American, Schnauzer pitic, Golden Retriever, Boston Terrier, si Husky Siberian, sunt toate predispuse la cataracta. Acest tip de cataracta ereditara tinde sa se formeze la caini la o varsta frageda, intre 1-5 ani.

O cataracta este o opacitate sau o imperfectiune a cristalinului ochiului, care obtureaza vederea. Cataracta poate avea dimensiunea unui punct, pe care majoritatea cainilor (si oamenilor) nu o pot observa. Insa o cataracta poate creste si la dimensiunea intregului cristalin, ceea ce poate provoca orbire.

Simptome si tipuri

Simptomele se refera de obicei la gradul de afectare a vederii. Cainii cu opacitatea cristalinului mai mica de 30% prezinta simptome putine sau deloc. Cei cu opacitatea cristalinului de peste 60% pot suferi de pierderea vederii sau au dificultati de vedere in zonele slab luminate.

Daca cainele dvs. are cataracta legat de diabetul zaharat este posibil sa observati o crestere a setei, a frecventei urinare si pierdere in greutate, impreuna cu simptomele de afectare a vederii.

Cauze

Desi majoritatea cazurilor de cataracta sunt mostenite, exista si alte cauze si factori de risc asociati cu aceasta afectiune:

  • Diabet zaharat
  • Varsta inaintata
  • Soc electric
  • Inflamatia uveei oculare (uveita)
  • Niveluri anormal de scazute de calciu in sange (hipocalcemie)
  • Expunerea la radiatii sau substante toxice (de exemplu, dinitrofenol, naftalina)

Diagnosticare

Daca observati opacitate la unul sau ambii ochi ai cainelui ar trebui sa il duceti imediat la medicul veterinar. Acesta va solicita un istoric complet al sanatatii cainelui dvs., inclusiv debutul si natura simptomelor dar si posibilele incidente care ar fi putut cauza problema. Medicul va examina apoi fizic cainele, concentrandu-se pe ochi si regiunea oculara, pentru a determina severitatea problemei.

cataracta la caini

Medicul veteinar poate cere efectuarea unor analize de rutina, precum o hemoleucograma completa, profilul biochimic si analiza urinei. Cu toate acestea, rezultatele acestor analize sunt de obicei nespecifice, cu exceptia cazului in care o alta boala concomitenta – cum ar fi diabetul zaharat sau hipocalcemia – se afla la baza problemei.

Ecografia sau sau electroretinografia (care masoara raspunsurile electrice ale celulelor prezente in retina) sunt doua forme de investigatie avansate de stabilire a unui diagnostic. Acestea ajuta la determinarea severitatii problemei si pot confirma daca este necesara o interventie chirurgicala pentru a corecta cataracta.

Tratament

Cataracta nu va disparea de la sine. Trebuie indepartata chirurgical.

Daca medicul veterinar recomanda interventia chirurgicala, nu amanati. Cataracta este o afectiune progresiva care daca nu este tratata rapid poate duce la orbire la unul sau ambii ochi ai cainelui dvs. Acesta este mai ales cazul cataractei asociate diabetului zaharat deoarece progreseaza foarte rapid la caini. Cu toate acestea, chirurgia nu este adesea recomandata pentru cainii cu forme neereditare de cataracta.

O tehnica chirurgicala moderna a cataractei, facoemulsificarea, implica lichefierea cristalinului afectat de cataracta, aspirarea materialului „topit” si inlocuirea cu o solutie salina. Pentru a preveni hipermetropia extrema, poate fi implantata o lentila intraoculara in timpul interventiei chirurgicale. Facoemulsificarea a dovedit o rata de succes de peste 90% la caini.

Prevenire

Deoarece multe cataracte canine sunt ereditare proprietarii de caini cu astfel de probleme de sanatate nu pot face mare lucru pentru a le preveni. Totusi, o dieta de  calitate, cu un supliment antioxidant poate ajuta. Acizii grasi omega-3 cum ar fi cei gasiti in uleiul de peste sustin sanatatea ochilor,  inimii,  creierului,  articulatiilor si a pielii. Discutati cu medicul veterinar pentru a afla ce este potrivit pentru cainele dvs.

Puteti ajuta la prevenirea cataractei la caini prin blocarea razelor UV daunatoare. Aceasta include sa asigurati umbra cainelui atunci cand este in aer liber.

Recuperare si stil de viata

Rata de progresie a acestei boli depinde de cauza de baza a cataractei, de localizarea cataractei si de varsta animalului. Daca cainele dvs. a suferit o interventie chirurgicala pentru a trata cataracta poate fi nevoie de ceva timp pentru a se recupera in spital. Odata ajuns acasa, medicul veterinar va poate oferi preparate oftalmice cu care sa tratati ochii cainelui dvs. timp de pana la cateva saptamani. Sunt necesare controale periodice.

Mai pot vedea cainii cu cataracta?

De cele mai multe ori, da, cainii cu cataracta inca mai vad.

  • Cataractele incipiente acopera mai putin de 15% din suprafata cristalinului. Multi caini nu le vor observa si rareori vor fi supusi unei interventii chirurgicale pentru a elimina cataracta in acest stadiu.
  • Cataractele mature unt cele care acopera intregul cristalin. Cainii cu cataracta matura pot vedea doar schimbari in lumina. Se recomanda ca acesti caini cu cataracta matura sa fie supusi unei operatii de cataracta pentru a fi indepartata.
  • Intre acestea doua – de la 15% pana la 99% – se afla cataracta imatura care are aspectul unei zone cenusii. De obicei, incepem sa vedem deficite semnificative de vedere in cazul cataractei care acopera 75% din cristalin, dar gradul in care afecteaza cainele variaza.

Cataracta la caini este dureroasa?

Un caine ar putea experimenta dezorientare sau confuzie daca cataracta se dezvolta rapid dar de cele mai multe ori cataracta in sine nu doare. Insa inflamatia care insoteste cataracta poate fi dureroasa sau cel putin inconfortabila.

Cand structura proteinelor din cristalinul ochiului se schimba, organismul vede asta ca pe o substanta straina. Aceasta este ceea ce cauzeaza inflamatia si in continuare poate duce si la glaucom care este foarte dureros. Iata de ce in cazul tratarii cataractei imature se recomanda un regim de picaturi antiinflamatoare. Aceste picaturi vor trebui probabil folosite pe tot parcursul vietii cainelui.

Cum va puteti da seama daca cainele dvs. are cataracta?

Pentru a identifica cataracta la caini cautati doar albul in pupile. Cataractele mature si chiar unele imature sunt usor de observat datorita naturii lor tulburi. Pentru cataractele incipiente insa trebuie sa cautati alte indicii.

Daca cainele dvs. are dificultati in a prinde mancarea, daca adulmeca dupa recompense in loc sa le vada sau daca nu este capabil sa faca aport la fel de bine ca de obicei, ar putea avea cataracta.

De cele mai multe ori, cataracta la caini va aparea si se va dezvolta in timp. Insa in cazul cataractei legate de diabetul zaharat este posibil  sa observati schimbari majore in comportamentul cainelui dvs. intr-un interval scurt.

 

Surse imagini: pexels.com, pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button