Rase de caini

Cainii din rasa Boxer

Cainii din rasa Boxer au par scurt, dimensiuni medii iar botul patrat si scurt. Originar din Germania din anii 1800, rasa este inrudita cu Bulldog-ul, fiind un caine crescut initial ca tovaras de vanatoare.

Puterea si agilitatea Boxer-ului l-au facut perfect pentru alergarea si retinerea prazii mari, pana cand vanatorul ajungea la ea. Cainele din rasa Boxer se incadreaza in grupa cainilor de lucru, de paza, utilitari.

Atat in trecut cat si in prezent a fost utilizat in armata ca purtator de pachete si mesager, in politie, ca ghid pentru nevazatori sau ca si caine de atac si de paza. Este un animal de companie ideal datorita nivelului ridicat de intelect, devotamentului sau fata de cei de care este atasat si capacitatii sale de a fi relaxat cu cei mici sau cu dizabilitati.

 

Blana: scurta (cafenie si dungata, cu pete albe; alb sau tigrat)
Talia: medie, 57-63 cm si 30-32 kg (masculii), 53-53 cm si 25-27 kg (femelele)
Caracter: vioi, loial, puternici, afectuosi, inteligenti, cu etica de lucru, vesel
Speranta de viata: 8-11 ani

Ingrijire: fiind scurta, blana este usor de ingrijit, cu ajutorul unei manusi de periaj

 

Istorie si context

Brabenter Bullenbeiser si Danziger Bullenbeiser sunt cele doua rase disparute din Europa Centrala din care provine actualul Boxer.boxer maro

Bullenbeiser inseamna „bull-biter”, iar aceste tipuri de caini au fost de ajutor in urmarirea vanatului mare din paduri, cum ar fi ursul mic, caprioara si mistretul. Acesti caini imobilizau prada pana cand ajungea vanatorul sa o ucida. Pentru a realiza acest lucru, era necesar un caine agil si puternic, cu un maxilar larg puternic. Aceste calitati erau identice cu cele cautate la cainii utilizati la „bull baiting”, un sport mai vechi, popular in mai multe tari europene. Englezii au preferat Bulldog-ul pentru acest sport, in timp ce germanii foloseau caini mari de tip Mastiff.

In jurul anilor 1830, vanatorii germani au facut eforturi pentru a forma o noua rasa prin incrucisarea Bullenbeiserilor lor cu caini de tip Mastiff pentru dimensiune si cu Bulldogi si terrieri pentru tenacitate.

Din aceasta incrucisare a rezultat un caine rezistent si agil, cu o aderenta puternica si un corp suplu. Cand legea britanica a pus capat sportului bull-baiting, germanii au folosit cainii in principal in macelarii, pentru controlul vitelor in curtile de sacrificare.

caracteristici fizice boxerIn 1895, primul exemplar din rasa Boxer a participat intr-o expozitie canina, iar in anul urmator a fost infiintat primul club de boxeri, Deutscher Boxer Club. Se crede ca numele Boxer ar fi putut proveni din cuvantul german, „Boxl” – numele cu care cainele era cunoscut ca in abatoare. Fiind printre primele rase care au fost utilizati ca si caini militari sau politisti in Germania, Boxerul a devenit ulterior caine utilitar, caine de spectacol si animal de companie pana in 1900.

Rasa a fost recunoscuta de American Kennel Club in 1904, dar abia in anii 1940 Boxerul a inceput sa castige popularitate. De-a lungul anilor, a devenit unul dintre cei mai populari caini de companie din Statele Unite, in prezent fiind a sasea cea mai populara rasa din S.U.A.

Caracteristici fizice

Cainii din rasa boxer au un corp musculos, proportional. Capul sau este cel mai distinctiv si cadrul aspectului general. Are botul sau scurt, cu mandibula proeminenta, maxilaul inferior fiind mai lung decat cel superior.

rasa BoxerEste o rasa brahicefalica (din gr. „brachy” care inseamna „scurt”, iar „cephalic” care inseamna „cap”), desi nu la fel de extrema ca Bulldog-ul. Rasele brahicefalice au maxilarul inferior normal in raport cu corpul, iar cel superior este turtit. Botul Boxerului nu este la fel de scurt precum al Bulldog-ului, iar muscatura nu este atat de pronuntata.

Cand sta atent, linia corpului (partea din spate a corpului) se inclina usor in jos, iar pieptul este corpolent, parca plin de mandrie. Aceasta rasa ar trebui sa aiba un aspect proportional atletic. In miscare, Boxerul acopera mult teren cu mersul sau larg.

Blana este stralucitoare si scurta, si poate fi in mai multe nuante de cafeniu, variind in nuante de bronz/galben, pana la maro sau rosu. Este obisnuit ca boxerii sa aiba un marcaj suplimentar numit „flash”, pieptul, fata sau labele fiind albe. Acest „flash” poate fi prezent doar intr-o anumita zona de pe corp sau in toate cele trei zone mentionate.

Fata boxerului este incretita, cu o privire ingrijorata si o expresie alerta, ceea ce face sa para ca vegheaza intotdeauna ceva care e pe punctul sa se intample, chiar si atunci cand se odihneste.

Aspectul sau si maxilarul puternic fac din Boxer un caine de paza impresionant. Datorita combinatiei sale neobisnuite de forta si agilitate, combinata cu eleganta stilata, Boxerul se deosebeste de celelalte rase de caini.

Boxerul alb

Boxerii albi nu sunt albinosi, culoarea lor nefiind rezultatul unei mutatii genetic, asa e cum este uneori cazul la alte rase. La boxeri, albul este doar o culoare.

Boxer alb

Si, la fel precum la alte animale albe, boxerii albi au o predispozitie la surditate (desi doar un mic procent de boxeri albi sunt surzi). In schimb, boxerii albi sunt mai sensibili la razele soarelui, putand dezvolta cancer de piele ulterior. Este indicata utilizarea unei protectii solare.

Personalitate si temperament

O familie activa va gasi in Boxer un tovaras perfect. Boxerul este plin de spirit, curios, plin de viata si dedicat. Raspunde bine la comenzi si este sensibil la nevoile celor pe care ii serveste.

rasa Boxer

In general, aceasta aceasta rasa se intelege bine cu alte animale de companie si cu alti caini cu care impart casa, dar uneori poate prezenta semne de agresiune fata de cainii straini sau cainii de acelasi sex. Altfel, nu exista alte semne de agresiune fata de straini. Se stie ca Boxerul este temperamental rezervat cu strainii, asa ca, in cel mai rau caz, Boxerul este indiferent fata de persoanele noi.

personalitate boxr

Cu cei pe care ii cunoaste, Boxerul poate deveni excesiv de distractiv si va trebui sa fie dresat inca de la o varsta frageda pentru a nu sari pe oameni.

Cu toate acestea, jocul trebuie incurajat. Atitudinea sa minunata, jucausa si natura extrem de sociala fac din aceasta rasa un partener excelent pentru parc, pentru miscare si pentru a mentine familia motivata.

Ingrijire

Blana Boxerului are nevoie doar de periaj ocazional pentru a indeparta parul mort. Exercitiul fizic si mental zilnic este esential pentru caine, caruia ii place, de asemenea, sa alerge.

rasa Boxer

O plimbare lunga in lesa sau o repriza de alergare este suficienta pentru a satisface nevoia cainelui de exercitiu. Nu este potrivit pentru a trai in aer liber si nici nu agreaza vremea calda. Cel mai bine este sa petreaca timp egal in curte si afara. Unii boxeri pot sforai.

Sanatate

Boxerul are o durata medie de viata de 8 pana la 10 ani si poate suferi de unele afectiuni minore cum ar fi colita, torsiunea gastrica, eroziunea corneei si hipotiroidismul.

Boxer

Afectiunile majore la rasa Boxer includ displazia canina de sold (CHD), cardiomiopatia dilatativa si stenoza aortica subvalvulara (SAS). Uneori pot fi observate la aceasta rasa mielopatia degenerativa si tumorile cerebrale.

Rasa reactioneaza sever la la acepromazina si este sensibila la caldura. Boxerii albi pot fi surzi. Sunt recomandate controale de tiroida, de sold si cardiace la aceasta rasa de caini.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button