CainiSanatate canina

Conjunctivita la caini (ochi roz)

Conjunctivita la caini este o inflamatie a conjunctivei, tesutul umed care acopera partea din fata a globului ocular si captuseste pleoapele. Conjunctivita la caini (numita si „ochi roz”) este mai frecventa la rasele care tind sa aiba alergii sau boli autoimune ale pielii. Rasele brahicefalice sau cu nasul scurt sunt, de asemenea, mai expuse riscului de a dezvolta conjunctivita.

Simptome

Simptomele de conjunctivita la caini (ochi roz) includ:

  • Mijirea ochilor sau clipirea spasmodica (blefarospasm)
  • Inrosirea tesuturilor umede ale ochiului
  • Secretii oculare, limpede sau cu continut de mucus/puroi
  • Umflare de la acumularea de lichid in tesutul umed care acopera globul ocular

Cauze

Cauzele pot fi de mai multe tipuri:

Bacteriene:

  • Conditie primara – nu secundara altor afectiuni, cum ar fi ochiul uscat
  • Conjunctivita neonatala – inflamatia la noi-nascuti a tesuturilor umede ale ochiului – acumulare de secretii, adesea asociate cu o infectie bacteriana sau virala; observata inainte ca pleoapele sa se desparta sau sa se deschida

Virale:

  • Virusul bolii Carré (distemper)

Mediate imun:

  • Alergii
  • Conjunctivita foliculara
  • Conjunctivita cu celule plasmatice – inflamatie a tesuturilor umede ale ochiului caracterizata prin prezenta celulelor plasmatice, in special la cainii din rasa Ciobanesc german
  • Legat de bolile mediate imun generalizate (sistemice) in care sistemul imunitar al organismului isi ataca propriile tesuturi
  • Cancer: tumori (rar)
  • Leziuni care par a fi canceroase, dar nu sunt canceroase. Inflamatia granitei dintre cornee (partea limpede a ochiului, situata in fata globului ocular) si sclera (partea alba a ochiului); caracterizat prin prezenta nodulilor, se intalneste cel mai frecvent la Collie si Collie mixed
  • Secundar la bolile tesuturilor din jurul ochiului: lipsa secretiei lacrimale apoase normale (ochi uscat)
  • Boli ale pleoapelor
  • Boli ale genelor
  • Boala glandelor pleoapei

Secundar traumei sau cauzelor de mediu:

  • Corp strain in tesuturile umede ale ochiului
  • Iritatii cauzate de polen, praf, substante chimice sau medicamente pentru ochi

Secundar la alte boli oculare:

  • Keratita ulcerativa
  • Uveita anterioara
  • Glaucom: boala a ochiului in care presiunea din interiorul ochiului este crescuta

 

Diagnosticare

Pentru a diagnostica conjunctivita la caini (ochi roz), primul lucru pe care il va cauta medicul veterinar sunt dovezile altor boli oculare. De exemplu, boala poate sa nu fie in conjunctiva, ci in alte parti ale ochiului. Medicul  va efectua un examen oftalmologic complet.

Diferite metode de examinare pot include o pata cu fluoresceina, un colorant neinvaziv care prezinta detaliile ochiului sub lumina albastra, pentru a detecta escoriatii/obiecte straine. Acest lucru este pentru a exclude keratita ulcerativa. Materialele straine pot fi, de asemenea, prinse in pleoape sau gene, asa ca vor fi si ele examinate cu atentie.

Un test pentru glaucom poate fi efectuat prin determinarea presiunii oculare. Cavitatea nazala poate necesita spalare. Daca cainele are o scurgere oculara, se poate preleva o cultura pentru a determina in ce consta secretia si poate fi recoltata o biopsie a celulelor conjunctivei pentru examinare la microscop. Medicul veterinar va dori, de asemenea, sa excluda alergiile ca fiind cauza de baza a inflamatiei conjunctivei.

Tratament si ingrijire

Exista multe cauze posibile pentru aceasta boala, iar cursul tratamentului va fi determinat de cauza. De exemplu, daca exista o infectie bacteriana, medicul veterinar probabil va va prescrie un unguent cu antibiotic.

In unele cazuri, poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a indeparta o obstructie dintr-un canal. Daca cancerul este diagnosticul, poate fi recomandata indepartarea chirurgicala a tumorii.

Medicul veterinar va poate recomanda crioterapia pentru a indeparta parul incarnat, chisturile sau alte iritatii. In cazurile cele mai grave si severe, va trebui efectuata indepartarea globului ocular si a tesuturilor din jur.

Daca este prezenta inflamatia, se vor prescrie medicamente pentru animale de companie, in functie de cauza. Medicul veterinar va face aceste determinari si recomandari. In cazul conjunctivitei la nou-nascuti, medicul va deschide pleoapele cu mare grija, va drena secretiile si va trata ochii cu antibiotice topice pentru caini.

Recuperare si stil de viata

Daca cauza este o alergie, va trebui sa incercati sa preveniti contactul cu alergenul la care reactioneaza animalul dvs. de companie sau sa abordati in alt mod alergiile.

Pentru a reduce riscul de raspandire a unei boli infectioase, incercati sa nu va expuneti animalul de companie la alte animale. Daca medicul veterinar suspecteaza Virusul bolii Carré (distemper), este deosebit de important sa va puneti in carantina cainele si sa preveniti raspandirea acestei boli groaznice la alti caini.

Daca observati o cantitate mare de secretii, curatati usor ochii inainte de a aplica orice unguent. Daca sunt prescrise atat solutii, cat si unguente, aplicati mai intai solutiile. Daca sunt prescrise mai multe solutii, asteptati cateva minute intre aplicarea fiecareia.

Daca starea se inrautateste si este evident ca animalul dvs. de companie nu raspunde la tratament sau chiar are o reactie adversa la tratament, va trebui sa va contactati imediat medicul veterinar. Un guler elisabetan (guler de protectie) pentru a proteja ochii de zgarieturi sau frecari poate fi deosebit de util in procesul de vindecare.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button