CainiSanatate canina

Glaucomul (boala nervului optic) la caini

Glaucomul la caini este o afectiune in care se exercita presiune asupra ochiului, provocand drenaj inadecvat de lichid in ochi. Daca afectiunea devine cronica sau persista fara tratament, va provoca in cele din urma leziuni permanente ale nervului optic, ducand la orbire.

Glaucomul este obisnuit la anumite rase de caini care sunt predispuse genetic, cum este rasa Samoyed, Cocker Spaniel, Pudel, Chow Chow, Husky Siberian. Din pacate, 40% dintre cainii afectati de glaucom vor deveni orbi la ochiul afectat in primul an, indiferent de tratamentul medical sau chirurgical.

Simptome si tipuri

Exista doua tipuri principale de glaucom: primar si secundar.

Simptomele bolii primare bruste, datorita incapacitatii ochiului de a se scurge prin unghiurile de filtrare ale ochiului, sunt urmatoarele:

  • Presiune ridicata in interiorul ochiului
  • Clipire deasa din ochi
  • Globul ocular se poate retrage inapoi in cap
  • Aspect tulbure in partea frontala a ochiului
  • Pupila dilatata – sau pupila nu raspunde la lumina
  • Pierderea vederii

Boala avansata pe termen lung:

  • Marirea globului ocular (buftalmie)
  • Pierderea evidenta a vederii
  • Degenerare avansata in interiorul ochiului

Simptomele glaucomului secundar sau glaucomului datorat infectiilor secundare ale ochiului includ:

  • Presiune ridicata in interiorul ochiului
  • Inrosirea vaselor de sange in albul ochilor
  • Aspect tulbure in partea frontala a ochiului
  • Resturi inflamatorii vizibile in partea din fata a ochiului
  • Posibila constrictie a pupilei
  • Posibila lipire a irisului fie de cornee, fie de cristalin
  • Este posibil ca marginea irisului sa se lipeasca circular de lentila

In plus, pot exista:

  • Dureri de cap, cu apasarea capului pentru a ameliora senzatia de presiune in cap
  • Pierderea poftei de mancare
  • Schimbare de atitudine, mai putina dorinta de a se juca sau de a interactiona

Cauze

Presiunea ridicata in ochi apare atunci cand fluxul normal de lichid in ochi este afectat din cauza:

  • unei boli primare a ochiului (cum ar fi dezvoltarea necorespunzatoare a unghiurilor de filtrare ale ochiului), sau
  • secundara altor boli oculare (cum ar fi luxatia primara a cristalinului (alunecarea cristalinului in ochi), inflamatia tesuturilor oculare, tumora/tumori oculare sau colectarea sangelui in partea din fata a ochiului, in urma unei leziuni).

La caini, glaucomul secundar este mai frecvent decat glaucomul primar.

Diagnosticare

Va trebui sa oferiti veterinarului o istorie amanuntita a starii de sanatate a cainelui dvs. Aparitia simptomelor, posibilele incidente care ar fi putut preceda aceasta afectiune cum ar fi leziunile oculare (chiar si cele pe care le considerati minore).

In timpul examinarii fizice, medicul veterinar va testa presiunea din ochiul cainelui folosind un tonometru pe suprafata ochiului. Daca boala a debutat brusc, medicul veterinar va trimite cainele la un oftalmolog veterinar pentru o examinare detaliata a ambilor ochi, inclusiv evaluarea unghiurilor de filtrare prin gonioscopie – masurand partea anterioara a ochiului. Presiunea din interiorul ochiului poate masura intre 45-65 mmHg, fiind o afectiune foarte dureroasa.

Electroretinografia va fi efectuata si de medicul veterinar oftalmolog, pentru a determina daca ochiul va ramane orb in ciuda tratamentului. In bolile secundare, razele X si ecografia pot releva anomalii in interiorul ochiului.

Adesea ambii ochi sunt afectati, dar nu intotdeauna. In cazurile in care este afectat un singur ochi, se vor lua masuri pentru a proteja ochiul neafectat de dezvoltarea unei afectiuni.

Tratament

Medicul veterinar va prescrie mai multe medicamente pentru a reduce presiunea din ochiul cainelui dvs., pentru a-l aduce in intervalul normal cat mai repede posibil, in incercarea de a salva vederea.

Adesea, un caine va avea o afectiune pe termen lung care a trecut neobservata sau care a fost diagnosticata gresit inainte ca simptomele evidente ale glaucomului sa devina prezente. In astfel de cazuri, nervul optic a fost deteriorat fara posibilitatea de a fi vindecat si poate fi indicata o interventie chirurgicala.

Exista diferite tratamente in functie de natura exacta a glaucomului. Lichidul poate fi drenat si celulele producatoare de fluid modificate pentru a opri acumularea de lichid in ochi. Acest proces, numit ciclocrioterapie, foloseste temperaturi scazute pentru a ucide celulele care produc lichid intraocular. Daca boala este detectata timpuriu, aceasta procedura poate incetini sau opri progresia ulterioara. Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor pe termen lung, ochiul va trebui indepartat. Orbita oculara goala poate fi inchisa permanent sau cavitatea oculara poate fi umpluta cu un glob, pentru a mentine spatiul ocular umplut.

Majoritatea cainilor se vor adapta in timp la pierderea ochiului, mai ales ca s-ar putea sa-si fi pierdut vederea de-a lungul unei anumite perioade de timp.

Discutati cu medicul veterinar despre modalitatile prin care va puteti ajuta cainele sa faca tranzitia si cum puteti sa-i faceti viata mai usoara, acasa si in aer liber. Va trebui sa va ingrijiti cainele cand este in aer liber, deoarece va fi mai vulnerabil la alte animale.

Recuperare si stil de viata

Daca afectiunea a fost detectata suficient de devreme si medicul veterinar este capabil sa o gestioneze, va trebui sa va revedeti in mod regulat medicul veterinar pentru a evalua presiunea din ochi, pentru a monitoriza tratamentul medicamentos si pentru a face modificari dupa cum este necesar.

Oftalmologul dvs. veterinar va examina ochiul neafectat (sau „bun”) pentru a determina riscul acestuia de a dezvolta glaucom. Deoarece peste 50% dintre cainii cu glaucom primar vor dezvolta complicatii la ochiul neafectat in decurs de 8 luni, terapia preventiva ar trebui facuta rapid.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button