Rase de caini

Rasa Bulldog francez (Frenchie) – un caine amuzant

Cainele din rasa Bulldog francez a fost intotdeauna un caine de companie. Mic si musculos, cu o blana neteda, fata plata si urechi „de liliac”, acest caine, cunoscut si sub numele de Frenchie, este iubit pentru natura sa afectuoasa si temperamentul sau amuzant.

Blana: scurta, neteda (alba, tigrata, cafenie, alb tigrat, negru)
Talia: mica, aprox. 11 kg (femele), aprox. 12,5 kg (masculi)
Caracter: afectuos, curajos, tacut, jucaus, ideal pentru cei fara experienta
Durata de viata: 10-14 ani

Ingrijire: necesita dresaj de baza, nu are nevoie de multa miscare sau ingrijire a blanii

 

Istorie si context

Fiind unul dintre cainii populari din Anglia, Bulldogul era foarte intalnit in zona din jurul Nottingham-ului in anii 1800. Anumiti bulldogi mici cantareau nu mai mult de 11 kg si multi lucratori au dus acesti Bulldogi „jucarie” in Franta, unde au plecat la munca pe la mijlocul secolului al XIX-lea.

Acesti Bulldogi mici au fascinat mai ales femeile din Franta, datorita urechilor mici si ridicate (in mod ironic, aceeasi caracteristica nu a fost agreata in Anglia). Au fost introdusi multi astfel de caini in Franta, unde erau cuoscuti sub numele de Bouledogue Francais. Crescatorii din Franta au continuat sa dezvolte urechile drepte, de liliac, creand indignare crescatorilor englezi.

Frenchie bulldog

Pana la sfarsitul sec. al XIX-lea, rasa era prezenta in multe case apartinand claselor superioare din Franta. Cam in aceeasi perioada, multi americani care vizitau Franta au dus unele exemplare in SUA, pentru reproductie.

In ciuda controversei privind tipul corect de urechi, a fost infiintat un Club American, care in 1898 a sponsorizat o expozitie de caini foarte eleganta pentru Bulldogul francez. Spactatorii americani bogati au fost atrasi de spectacolul elegant si in curand Bulldog-ul francez a furat inimile multora. Inalta societate era, de asemenea, foarte pasionata de aceasta rasa de caine si, pana in 1913, aceasta domina multe expozitii canine populare din Statele Unite.

Chiar daca si alte rase au devenit populare de atunci, Bulldog-ul francez continua sa numere multi fani si astazi.

Caracteristici fizice

Bulldog-ul francez are o expresie curioasa si alerta, care este sporita de urechile sale de liliac. Difera de cainii din rasa Bulldog englez prin miscarea sa, care este libera, neingradita si cu o buna directie.rasa bulldog francez

Pielea sa moale formeaza riduri in jurul umerilor si capului. Este un caine de casa, puternic si distractiv, precum si un caine robust care nu se va sfii sa va sara in brate.

Mostenind caracteristicile stramosilor sai Bulldog, rasa Bulldog francez se caracterizeaza printr-un corp gros, cu oase grele, musculos. Capul este mare si patrat, cu un centru de greutate coborat, iar blana este scurta si fina, in diverse culori, inclusiv tigrat, cafeniu, alb sau negru.

Personalitate si temperament

Este un caine dulce, prietenos, dispus sa faca pe plac. Iubeste sa se joace si ii place sa-si distreze famila. Adora dezmierdarile si mangaierile primite din partea persoanelor preferate.

Ingrijire

Desi Bulldog-ul francez este un caine iubitor si distractiv, are si el nevoie de exercitii minime. Iubeste jocurile in aer liber, insa nu se bucura de vremea calda si umeda. De fapt, Bulldog-ul francez nu este potrivit pentru viata in aer liber si nu poate inota.

bulldog francez

O plimbare scurta in lesa este sufiecienta pentru a satisface majoritatea nevoilor fizice ale cainelui. Ingrijirea blanii este minimala, insa ridurile faciale ale cainelui necesita curatare regulata. In plus, Bulldog-ul francez tinde sa sforaie, sa saliveze si sa aiba o respiratie suieratoare.

Sanatate

Cainele din rasa Bulldog francez are o durata medie de viata de 9-11 ani. Este predispus la probleme majore de sanatate, cum ar fi sindromul brahicefalic, boala de disc intervertebral (IVDD), alergii, si displazia de sold canina (CHD) si probleme minore, cum ar fi luxatii de rotula si hemivertebra (anomalie congenitala).

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button