Rase de caini

Rasa de caini Griffon de Bruxelles

Cu o expresie aproape umana si foarte mandru, acest caine de tip toy este popular nu doar datorita aspectului sau, ci si pentru ca este inteligent si robust. Exista doua varietati ale cainelui din rasa Griffon de Bruxelles: cu blana sarmoasa si mai lunga sau cu blana neteda.

Blana: exista doua varietati: cu par lung si aspru sau cu par neted, scurt si lucios (rosu, bej, negru cu cafeniu)
Talia: mica,
Caracter: mandru, curios, incapatanat, alert, vigilent, indraznet, sensibil, sociabil
Speranta de viata: 12-15 ani

Ingrijire: in functie de tipul de blana, necesita pieptanare saptamanala (par lung si aspru) sau periaj ocazional (blana neteda)

 

Istorie si context

Griffon de Bruxelles este o rasa belgiana, iar stramosii sai erau Griffon d’Ecurie sau Stable Griffon, un caine maidanez belgian si Affenpinscher. La Bruxelles, rasa a fost utilizata ca si caine de paza insa datorita naturii sale increzatoare si comice, mai mult a atras atentia talharilor decat sa ii alunge.griffon de bruxelles

La sfarsitul secolului al XIX-lea, cainele a fost incrucisat cu rasa Pug, o rasa foarte populara in Olanda la acea vreme. Acest lucru a dus la varietatea cu blana neteda cu trasaturi brahicefalice (originar din greaca – „brachy” care inseamna „scurt”, iar „cephalic” care inseamna „cap”). Rasele brahicefalice au maxilarul superior este turtit si cel inferior normal in raport cu corpul. Chiar daca initial soiurile cu blana neteda au fost distruse, oamenii le-au acceptat ulterior.

Pana in 1880, rasa era deja destul de bine stabilita pentru a castiga recunoastere la spectacolele de caini belgiene. In acest moment, unii au sugerat ca era momentul pentru o incrucisare suplimentara cu rasele English Toy Spaniel si Yorkshire Terrier. Primul a jucat un rol in imbunatatirea formei capului, astfel ca rasa Griffon de Bruxelles a devenit extrem de popular la inceputul secolului al XX-lea, fiind favorizat de nobilime.

Odata cu venirea primului razboi mondial, numarul de exemplare a scazut foarte mult, insa situatia era pe cale sa se indrepte. De atunci a castigat nenumarati fani in intreaga lume.

Unele tari clasifica doar soiurile cu blana aspra rosie ca fiind Griffon de Bruxelles. Cei cu blana neagra sunt denumiti Belgian Griffon, in timp ce varietatea cu blana neteda este denumita Petit Brabançon.

Caracteristici fizice

Prin temperamentul sau, cainele din rasa Griffon de Bruxelles exprima multa incredere in sine. Deoarece are o expresie foarte umana, atrage atentia iubitorilor si admiratorilor de caini. Are corpul proportional patrat, solid, compact.

griffon de bruxelles

Blana cainelui are culoarea rosie, bej sau neagra cu cafeniu si care poate fi atat aspra, cu par mai lung si aspru in jurul capului, fie neted, scurt si lucios.

Personalitate si temperament

O familie care doreste un animal de companie sensibil, dar distractiv, va gasi un companion inteligent in rasa Griffon de Bruxelles. Cu toate acestea, familiile cu copii mici pot considera ca aceasta rasa nu este suficient de sensibila.griffon de bruxelles

Este un caine foarte increzator in sine, plin de viata si entuziasm. Cu toate acestea, unii caini pot suferi de anxietate de separare. Acestia se vor catara, vor latra si se pot rataci. In general, este jucaus, putin rautacios, indraznet si incapatanat.

Ingrijire

Chiar daca nu poate trai in aer liber, ii place sa petreaca suficient timp in curte.

Blana sa aspra necesita pieptanare saptamanala si tundere la 3 luni. Pentru tipul cu blana neteda ingrijirea este minima, cuprinzand doar periaj ocazional pentru a indeparta parul mort.

Fiind un caine mic, cerintele sale fizice si mentale zilnice pot fi indeplinite cu un joc energic sau o scurta plimbare in lesa.

Sanatate

Cainele din rasa Griffon de Bruxelles are o speranta medie de viata de 12-15 ani. Poate suferi ocazional de afectiuni precum incontinenta vezicala, distichiaza, luxatie de rotula, displazie de sold canina (CHD), cataracta si atrofie retiniana progresiva (PRA). Din fericire, rasa nu este  predispusa la probleme minore sau majore de sanatate.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button