Rase de caini

Rasa de caini Bandog

Rasa de caini Bandog (American Bandogge, sau Bandogge Mastiff) este una pe care putini crescatori de caini au ocazia sa o vada si doar putini oameni au sansa de a-l detine. Va prezentam o adevarata rasa de caini rara, care literalmente va va soca pe dvs. si familia dvs. prin devotamentul, dragostea si stabilitatea sa.

Bandogge/Bandog este un termen general pentru cainii care nu sunt de rasa pura din grupul de rase Molossoide, de tip Mastiff. Se crede ca termenul Bandogg isi are originea in Evul Mediu in Anglia. Moloss este o categorie de caini mari care au corpuri puternice, musculoase si toti descendenti din acelasi stramos comun – cainele ciobanesc Molossus din Egiptul Antic. Urmatoarele rase apartin familiei Molosser: Cane Corso, Mastiff, Marele Danez, Boxerul, Rottweiler, Bulldog American, Pitbull Terrier, Terra Nova, Presa Canario.

Cuvantul Bandogge/Bandog este folosit pentru a descrie o gama  de rase mixte care provin din lista de mai sus. Prin urmare, American Bandogge nu este intotdeauna un amestec a doi caini proveniti din aceeasi rasa. Este un termen general pentru o incrucisare intre un American Pitbull Terrier si un Mastiff (orice fel) SAU un American Bulldog si un Mastiff (orice fel).

In cele din urma, exista atat de multe rase incrucisate de Pitbull, Mastiff si Bulldog, incat s-a decis gruparea lor  intr-o singura categorie din cauza asemanarilor lor: Bandogge.

Blana: scurta, rigida, de diverse culori si marcaje (tigrat, negru, maro si cafeniu)
Talia: mare, 51-76 cm, 39-57-65 kg
Caracter: echilibrat, sociabil, inteligent, loial, de incredere
Speranta de viata: 10 ani

Ingrijire: blana sa necesita foarte putina ingrijire. Naparleste minim si poate avea nevoie doar de o periere din cand in cand.

 

Istorie si context

Adevarata origine a „Bandogge” sau Mastiff Bandogge american este ecunoscuta. Se crede ca aceasta rasa hibrida a luat fiinta in Anglia in jurul anilor 1250-1300. Stramosii Bandogului sunt considerati a fi American Pit Bull Terrier si Mastiff Napoletan. Cu toate acestea, alte lininii de sange care contribuie pot include rasa acum disparuta Bullenbeisser (Bulldog german), si rasele incrucisate folosite in Cruciade.

rasa bandog

Strict un caine de lucru, Bandogul a fost crescut in primul rand pentru vanatoare, lupta si paza proprietatii – de obicei, inlantuit pe tot parcursul zilei si eliberat noaptea pentru a proteja gospodaria.

Un alt lucru de mentionat este ca majoritatea mixurilor Bandogg nu sunt recunoscute ca o rasa standardizata de catre multe cluburi mari chinologice. Singura exceptie este American Bandogge Mastiff, care poate fi inregistrat la United Canine Association si care poate participa la expozitii si evenimente canine.

Caracteristici fizice

American Bandogge are o constitutie fizica similara cu American Bulldog si American Pitbull Terrier. Are muschi mari, proeminenti, bot scurt si blana tare, rigida.

rasa bandog

Are o inaltime similara cu American Bulldog si American Pitbull. Bandogge-ul American este mult mai greu decat bulldog-ul American sau pitbull-ul american tipic.

Cele mai comune culori de blana pentru aceasta rasa mixta sunt tigrat, negru, maro si cafeniu.

rasa bandog

Personalitate si temperament

Aceasta rasa intimidanta se mandreste cu mai multe caracteristici distinctive. Nu este un lucru surprinzator, deoarece Bandogul modern a fost dezvoltat dintr-o varietate de rase precum Mastiff Englez, Mastiff Neapoletan, Pit Bull Terrier si American Staffordshire Terrier.

Din acest motiv, nu exista un standard de rasa unificat pentru Bandog, iar aspectul variaza foarte mult. Trasaturile caracteristice adesea observate includ o constitutie puternica si indesata, un craniu si bot lat, membre puternice si urechi drepte, triunghiulare.

Ingrijire

Crescut selectiv pentru puterea, rezistenta, increderea si neinfricarea sa, Bandogul  este atat impunator, cat si independent, necesitand o impunere ferma si un dresaj consecvent de aobedienta inca de timpuriu.

rasa bandog

Nu este potrivit pentru un stil de viata relaxat. Are nevoie de stimulare fizica si psihica regulata pentru a preveni plictiseala si comportamentele distructive in casa.

Compatibil cu alte animale de companie doar atunci cand sunt introduse treptat sau crescute impreuna, Bandogul trebuie observat in permanenta, mai ales in preajma copiilor. In medie, un Bandog sanatos va cantari 35-65 kg in functie de clasificare si sex, cu o speranta de viata de 10 ani.

Sanatate

Din cauza raritatii relative a Bandog-ului si a absentei oricarui standard de rasa unificat, starea sa de sanatate este dificil de stabilit. Bolile genetice sau specifice rasei nu pot fi determinate.

Problemele de sanatate pot fi urmarite pana la rasele parinte ale Bandogge American, si includ balonare, displazie de sold si cot. Pentru a evita facturile medicale costisitoare, cumparati un Bandogge american doar de la un crescator cu reputatie care a realizat teste de sanatate.

Stiati ca…?

  • Avantajele acestei rase de caini este faptul ca este mare si intimidant. Ceea ce inseamna ca nimeni nu va dori sa se incurce cu dvs. pe strada.
  • American Bandogge este foarte inteligent si usor de dresat daca proprietarul este experimentat si increzator.
  • Chiar daca naparleste foarte putin, nu este considerat o rasa hipoalergenica.
  • Dezavantajele detinerii unui American Bandogge sunt in mare parte legate de caracterul agresiv al parintilor sai.
  • Pentru American Bandogge exista unele restrictii geografice. Unele tari va pot refuza intrarea (Elvetia, unele parti ale SUA, etc.).
  • Nu este un caine bun pentru stapani incepatori, deoarece va pot domina cu usurinta.
  • Acasa, American Bandogge poate deveni distructiv daca este lasat singur pentru perioade lungi de timp.
  • In cele din urma, din cauza dimensiunii sale, detinerea unui American Bandogge ar putea deveni costisitoare. Ganditi-va la toata mancarea si spatiul de care are nevoie!

 

Sursa imagini: wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button