Rase de caini

Cainele chinezesc cu creasta

Acest caine elegant de tip „toy” tanjeste dupa compania umana. Cainele chinezesc cu creasta vine in doua soiuri: fara par (cu par pe cap, coada si picioare) si Powderpuff (cu par lung si moale pe tot corpul). Cu sigurantam nu veti  confunda acest caine cu unul din alta rasa. In afara de blana, exista putine diferente intre cele doua varietati insa ambele se caracterizeaza prin eleganta fina si miscare gratioasa. Sunt la fel de distractivi precum arata: jucausi, iubitori si devotati stapanilor lor.

Blana: doua varietati – fara par (cu par pe cap, coada si picioare) si Powderpuff (cu par pe tot corpul), diverse culori: negru, ciocolatiu, crem, tricolor, albastru
Talia: mic, 2,3-5,4 kg, 23-33 cm
Caracter: jucaus, docil, vioi, alert, vesel, afectuos
Speranta de viata: 13-15 ani

Ingrijire: Versiunea Powderpuff trebuie periata zilnic pentru a-si mentine blana pufoasa. Varianta fara par este predispusa la iritatii ale pielii, alergii si arsuri solare

Istorie si context

Nu este usor de urmarit originea acestei rase. Varietatea fara par se poate sa fi aparut in urma mutatiilor genetice efectuate in intreaga lume  insa rasa a fost conservata in principal in America Centrala si de Sud. A fost adus in China in secolul al XIII-lea.

Marinarii chinezi au tinut probabil cainii la bordul navelor, pentru a-i vinde negustorilor locali. Prin urmare, acestia au ajuns in Africa de Sud, Turcia, Egipt si chiar in America de Sud si Centrala. Cu toate acestea, rasa a fost documentata in Europa in anii 1800, prin picturi si fotografii cu caini asemanatori cainelui chinezesc cu creasta.

Cainele chinezesc cu creasta

La sfarsitul aceluiasi secol, Ida Garrett, o americanca, a popularizat mai multe linii de caini fara par. Impreuna cu sprijinul unor crescatori devotati, cainele chinezesc cu creasta a inceput incet sa atraga admiratori in Europa si America.

Rasei i-a luat un secol pentru a obtine inregistrarea la American Kennel Club si la scurt timp dupa aceea  rasa a castigat popularitate in randul pasionatilor de show-uri canine. Odata cu expunerea rasei  aceasta a devenit mai populara si ca animal de companie.

Caracteristici fizice

Cu o expresie intensa si alerta, zvelta si oase bine osificate, Cainele chinezesc cu creasta este una dintre cele mai gratioase si elegante rase. Acest caine este putin lung in comparatie cu inaltimea sa si are un mers agil si plin de viata.

Cainele chinezesc cu creasta

Varianta fara par a Cainelui chinezesc cu creasta are par doar pe cap, coada si picioare. Cauzate de o gena dominanta, zonele fara par au pielea neteda si moale. Din pacate, atunci cand un caine cu cresta chinezeasca are doua dintre genele dominante fara par, poate duce adesea la moarte prenatala. Prin urmare, fiecare varietate fara par are o gena pentru parul lung si alta pentru lipsa parului.

Cainele chinezesc cu creasta

Varianta Powderpuff insa, sunt complet acoperiti cu un strat moderat de lung de par dens, moale, matasos. La Powderpuff exista cele doua gene responsabile pentru parul lung.

Personalitate si temperament

Este un caine dornic sa isi multumeasca stapanii si arata un devotament intens fata de familia sa. Este bun cu animalele de companie, cu alti caini si cu strainii. Are un aspect vesel si alert.

Cainele chinezesc cu creasta

Prin natura sa, Cainele chinezesc cu creasta combina calitatile unui companion sensibil, un caine calm si un elf jucaus.

Ingrijire

Deoarece este un caine mic, cerintele sale de exercitiu pot fi indeplinite cu usurinta prin jocuri energice de interior.

Chiar daca acest caine detesta vremea rece, se bucura de distractia in aer liber. Varietatea fara par necesita haine pentru iesirile pe vreme rece. Aceasta rasa nu este potrivita pentru viata in aer liber. Este un saritor talentat si unii se pot chiar catara.

Cainele chinezesc cu creasta

Cainele chinezesc cu creasta varianta fara par este predispus la iritatii ale pielii, alergii si arsuri solare. Este necesara ingrijire atenta, inclusiv tratamente pentru piele specifice tipului de piele al cainelui dvs., protectie solara si lotiuni pentru acnee.

Versiunea Powderpuff trebuie periata zilnic pentru a-si mentine blana pufoasa. Blana sa este putin diferita de a altor caini, in sensul ca substratul este mai scurt decat stratul mai lung, ceea ce este opusul celor mai multe rase cu par. Acest lucru face blana cainelui mai usor de periat, insa se poate incalci rapid.

Sanatate

Crescatorii responsabili verifica in mod constant animalele de reproductie pentru probleme oculare mostenite despre care se stie ca apar la Cainele chinezesc cu creasta, inclusiv, atrofia retiniana progresiva, glaucom si luxatia primara a cristalinului.

Surditatea, epilepsia si boala Legg-Calve-Perthes (osteonecroza idiopatica a epifizei capului femural) apar ocazional la aceasta rasa. Luxatia rotuliana afecteaza aceasta rasa, o afectiune comuna la rasele de caini mici.

Varietatea fara par este predispusa la arsuri solare, alergie la lana, puncte negre si pierderea dintilor. De asemenea, are smalt mai subtire si dentitie neregulata.

 

Stiati ca…?

  • Cainele chinezesc cu creasta a inceput sa participe la expozitii canine in America la sfarsitul anilor 1800
  • Alte nume ale acestui caine includ: Chinese Hairless, Chinese Edible Dog, Chinese Ship Dog, Chinese Royal Hairless
  • Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, Cainele chinezesc cu creasta a inceput sa apara in numeroase picturi si tiparituri
  • Nu se cunoaste originea exacta a acestui caine, insa se crede ca provine din cainii africani fara par, care au fost insa redusi ca numar de catre chinezi
  • Acesti caini insoteau marinarii chinezi pe mari, servind la vanarea daunatorilor, in timpul si intre perioadele epidemiei de ciumă. In prezent, rasa inca poate fi intalnita in orasele-port din intreaga lume.

 

Cititi si despre: Rasa de caini Chihuahua

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button