Rase de caini

Cainele din rasa Pomeranian

Cainele din rasa Pomeranian este cel mai mic caine din familia Spitz. Un caine de companie, nu este cunoscut doar pentru dimensiunile sale compacte, ci si pentru blana sa groasa, rotunjita. Proprietarii de Pomeranieni isi iubesc animalele si pentru personalitatea lor indrazneata si exuberanta.

Blana: groasa, in diverse culori si varietati de culori
Talia: mic (toy), 17-30 cm, 1,3-3 kg
Caracter: curios, inteligent, independent
Speranta de viata: 10-12 ani

Ingrijire: necesita pieptanarea blanii de 2 ori/saptamana

 

Istorie si context

pomeranianPomeranianul face parte din familia de caini Spitz, un grup antic din Arctica si progenitorii cainelui de sanie. Rasa isi primeste numele din regiunea Pomerania, acum disparuta (actuala Germania si Polonia), nu pentru ca a provenit de acolo, ci pentru ca rasa a fost probabil dezvoltata si crescuta acolo.

Abia dupa ce cainii au fost introdusi in Anglia, la mijlocul secolului al XIX-lea, au ajuns sa fie cunoscuti ca Pomeranieni, dar acesti caini nu erau asa cum ii cunoastem astazi. Probabil cantareau aproximativ 13 kg si aveau culoarea alba, cel mai probabil stramos al rasei fiind Deutscher Spitz. In forma sa mai mare, Pomeranianul a servit ca si caine de pastorit.

English Kennel Club a recunoscut rasa Pomeranian in 1870. Cu toate acestea, rasa a crescut in popularitate doar atunci cand regina Victoria a importat un caine Pomeranian din Italia.

Rasa Pomeranian a fost introdusa in expozitii canine in Statele Unite, in clasa „Diverse” a American Kennel Club, inca din 1892, dar abia in 1900 a primit o clasificare normala. Pana atunci, rasa a fost expusa in diferite culori atat in SUA, cat si in Anglia. Tendinta de a crea exemplare cat mai mici a continuat si s-a pus si mai mult accent pe blana si aspectul „minge de blana”. Astazi, acest caine de sanie in miniatura continua sa atraga crescatorii de caini, precum si familiile iubitoare.

Caracteristici fizice

Cainele Pomeranian are o expresie alerta, de vulpe. Este o rasa mica, proportional patrata. Aspectul pufos distinctiv al Pomeranianului provine de la substratul sau gros, moale si stratul exterior dur, lung, departat de corp, si care poate avea diverse culori (variatii de rosu, portocaliu, crem, negru, samur).

rasa pomeranian

Capul este accentuat de blana pufoasa din jurul gatului, care imbunatateste aspectul Pomeranianului.

Are, de asemenea, o coada incovoiata, acoperita de multa blana, si urechi mici, usor rotunjite la varf.

Personalitate si temperament

Pomeranianul este ocupat, indraznet si plin de viata, folosind fiecare zi la maximum. Este jucaus, curios, increzator in sine (uneori prea increzator), atent si intotdeauna gata pentru o aventura sau un joc. Rasa este, in general, timida in jurul strainilor. Unii Pomeranieni pot sa latre mult sau sa nu fie prietenosi cu ceilalti caini.

Ingrijire

Desi este un caine mic, Pomeranianul este activ si necesita stimulare fizica zilnica. Nevoia sa de miscare poate fi satisfacuta prin plimbari scurte sau jocuri in interior.

Blana sa dubla necesita periaj de 2 ori pe saptamana sau mai frecvent in perioadele de naparlire. Deoarece este foarte atasat de familie si mic, nu trebuie tinut in aer liber.

Le place sa fie in centrul atentiei si deseori vor sta pe pervazul ferestrei, de unde pot urmari tot ce se petrece afara. Nu sunt recomandati pentru familii cu copii mici, fiind posesivi cu mancarea lor si pot deveni gelosi pe copii care acapareaza o incapere. Latra la orice si pot fi dificil de dresat.

Sanatate

Cainele din rasa Pomeranian are o durata de viata de aproximativ 12-16 ani.

Poate suferi de afectiuni minore de sanatate, cum ar fi fontanela deschisa, luxatia umarului, hipoglicemia, atrofia retiniana progresiva (PRA) si entropion sau probleme majore, cum ar fi luxatia de rotula.

Colapsul traheal si persistenta de canal arterial (PDA) sunt uneori observate la Pomeranieni.

Pentru a identifica unele dintre aceste probleme, medicul veterinar poate efectua examene cardiace, de genunchi si oculare la aceasta rasa de caine.

 

Sursa imagini: pixabay.com, unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button