Rase de caini

Rasa Toy Spaniel Englez (King Charles Spaniel)

Cainii din rasa Toy Spaniel Englez au un corp compact, cu un cap scurt, un comportament vesel, afectuos si blana matasoasa. Numiti si „King Charles Spaniel”, acestia se deosebesc de rasa Cavalier King Charles Spaniel prin expresia lor: gura rasei King Charles Spaniel este orientata in jos, iar a rasei Cavalier King Charles este orientata in sus, intr-un zambet.

Blana: lunga, matasoasa, dreapta sau usor ondulata (neagra, cafenie, tricolora – alb, negru si cafeniu, Blenheim – alb cu rosu, rubinie
Talia: mic, de tip „toy”, 3,6-6,3 kg, 30-33 cm
Caracter: prietenos, afectuos, inteligent, delicat
Durata de viata: 10-12 ani

Ingrijire: blana necesita toaletare intensa

 

Istorie si context

Se spune ca istoria English Toy Spaniel si Cavalier King Charles Spaniel este identica. De fapt, ambele rase au inceput initial ca o singura rasa, rezultat al incrucisarii intre cainii orientali de tip „toy” si caini Spaniel mici. Exista dovezi care indica faptul ca Maria I, regina Scotiei la mijlocul secolului al XVI-lea, a purtat cu ea din Franta in Scotia primii spanieli toy.

Aceasta rasa a castigat o mare popularitate in randul celor instariti fiind utilizati pentru incalzirea picioarelor, pe langa faptul ca erau companioni placuti.

In timpul domniei regelui Charles al II-lea, in secolul al XVII-lea, cainii au atins apogeul popularitatii lor. Regele adora acesti caini, rasa devenind cunoscuta sub numele de King Charles Spaniel.

Toti acesti caini timpurii aveau blana neagra si cafenie. Alte culori au fost introduse mai tarziu, cand primul duce de Marlborough a dezvoltat o varietate a avestui caine – Blenheim – care avea blana rosu cu alb. Incrucisarile cu cainii din rasa Chinese Cocker Spaniel au dus de asemenea la crearea acestei culori a blanii.

Acesti spanieli erau preferati printre vanatorii de cocosi. In secolele urmatoare, s-a facut un efort concertat pentru a dezvolta un King Charles Spaniel mai mic, cu nasul mai plat si capul mai rotund.

In SUA, rasa Toy Spaniel Englez este divizata in doua varietati: Prince Charles si King Charles. Acesti caini aristocrati si iubitori de distractie mai sunt numiti si „Charlies” sau „E.T.”.

Caracteristici fizice

Caracteristicile distinctive ale rasei sunt expresia si capul. Ochii sunt de culoare inchisa, stralucitori, avand per ansamblu o expresie atragatoare si blanda.

Cainii din rasa Toy Spaniel Englez au un corp compact si proportional patrat, acoperit cu un strat de blana lunga, matasoasa. Acest strat este fie usor ondulat, fie drept. Are smocuri lungi de par pe picioare si franjuri grei pe corp.

Personalitate si temperament

Cainele din rasa Toy Spaniel Englez (King Charles Spaniel) este calm, linistit, bland, prietenos, atent. Da dovada de maxima dedicare fata de familia sa si este rezervat cu strainii. Unii isi pot manifesta o latura incapatanata.

Ingrijire

Chiar daca nu este foarte activ, se va bucura de un joc distractiv de interior sau de exterior sau de o plimbare buna in lesa. Nu agreaza vremea calda si nu poate trai in aer liber, departe de confortul familiei sale.

Blana sa lunga necesita pieptanare de 2 ori pe saptamana.

Sanatate

Cainele din rasa Toy Spaniel Englez are o durata medie de viata de 10-12 ani. Este susceptibil la probleme majore de sanatate, cum ar fi luxatia de rotula si probleme minore, cum ar fi pierderea timpurie a dintilor si „lazy tongue”, o afectiune care face ca limba sa iasa din gura.

Au fost de asemenea observate afectiuni precum Patent Ductus Arteriosus (PDA) – defect cardiac congenital, hidrocefalia, degetele de la picioare fuzionate, precum si un punct moale in craniul cainelui datorita unei inchideri incomplete a fontanelei. Unele exemplare reactioneaza negativ la anestezie.

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button