Rase de caini

Brac german cu parul scurt (German Shorthaired Pointer)

Cainele din rasa Brac german (German Shorthaired Pointer) este un caine de vanatoare universal, cu un simt al mirosului foarte dezvoltat si dotat cu inteligenta. Este un caine versatil, de marime medie, care va prospera atunci cand i se ofera un program riguros de exercirii, dresaj pozitiv si multa dragoste.

Blana: scurta, intinsa, aspra (maro-inspicat, maro-roscat, alb cu maro-roscat, negru cu alb, maro cu alb, maroniu)
Talia: medie-mare, 53-64 cm, 20-32 kg
Caracter: inteligent, energic, neobosit, loial, iubitor, bland, vocal
Speranta de viata: 10-12 ani

Ingrijire: necesita foarte putina intretinere a blanii (periaj saptamanal)

 

Istorie si context

Denumit initial Deutsch Kurzhaar, Bracul german (German Shorthaired Pointer) este cunoscut pentru capacitatile sale de vanatoare versatile.

La inceputul secolului al XVII-lea, rasa Brac de Burgos (Spanish pointer) a fost incrucisata cu Copoiul de Hanovra (Hannover Hound) din aceasta rezultand un caine capabil sa ia urma atat a mamiferelor cat si a pasarilor.

Imperecherea ulterioara cu English Pointer a dat nastere la controverse in randul unora dintre crescatori, dar in cele din urma a fost creat German Shorthaired Pointer (Bracul german).

Rasa a ajuns pentru prima data in SUA in 1920, ulterior fiind recunoscuta de American Kennel Club in 1930.

In prezent, rasa este apreciata pentru capacitatea sa de a gasi, urmari si recupera cu usurinta vanatul.

Caracteristici fizice

Are un aspect placut, cu proportii patrate, constructie atletica si spatele scurt. Acest lucru ii permite cainelui sa faca o munca grea.

brac german

Aceasta rasa are, de asemenea, o blana aspra, scurta, de diverse culori – maro-inspicat, maro-roscat, alb cu maro-roscat, negru cu alb, maro cu alb, maroniu. Are un mers lin.

Ochii sai intunecati stralucesc de entuziasm si prietenie. Construiti pentru a lucra zile intregi pe camp sau pe lac, acesti caini sunt cunoscuti pentru putere, viteza, agilitate si rezistenta. Nobil” si „aristocratic” sunt cuvinte adesea folosite pentru a descrie aspectul general.

Personalitate si temperament

Sunt mereu pregatiti pentru activitati fizice, cum ar fi alergarea, inotul, sporturile organizate pentru caini, de fapt, orice le va arde o parte din energia nemarginita in timp ce petrec timp in aer liber cu prietenul lor uman.

Cainele din rasa Brac german adora sa latre. Este considerat un animal de companie educat, ascultator, desi uneori se fereste de copii.

brac german

Este un caine activ, care necesita mult exercitiu fizic si mental. In caz contrar, poate deveni nelinistit si poate da semne de agresivitate fata de animalele de companie mai mici, necunoscute.

Ingrijire

Periajul ocazional este tot ceea ce are nevoie pentru a-i mentine blana stralucitoare.

Poate trai afara intr-un climat bland, desi o vor duce mult mai bine atunci cand sunt tinuti in casa, cu acces la exterior.

Cainii din aceasta rasa necesita un dresaj bland si le place sa fie alaturi de stapan. Inotul si vanatoarea se numara printre activitatile lor preferate.

Sanatate

Este predispus la probleme minore de sanatate, cum ar fi torsiune gastrica, hipotiroidism, displazie de sold canina (CHD), Osteochondrosis Dissecans (OCD), boala von Willebrand (vWD), entropion, pannus si probleme majore, cum ar fi limfedemul.

Alte probleme care pot fi observate ocazional la rasa includ cardiomiopatia, ectropionul si atrofia retiniana progresiva (PRA).

Pot fi de asemenea afectati de balonare, o afectiune care le pune viata in pericol, in care stomacul se intinde brusc si adesea se rasuceste. Proprietarii ar trebui sa se informeze cu privire la simptomele acestei afectiuni si la ce ar trebui sa faca.

 

Stiati ca…?

  • Bracul german este un caine de vanatoare versatil, potrivit pentru orice tip de vanatoare
  • Prima expozitie canina acreditata AKC pentru rasa Brac german a avut loc la Chicago, in 1941

 

Cititi si despre: Brac german cu par sarmos (German Wirehaired Pointer)

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button