Rase de caini

Rasa de caini Cairn Terrier

Faima rapida a acesti rase a venit in urma filmului clasic „Vrajitorul de Oz” deoarece Toto era un caine din rasa Cairn Terrier. Acesti caini mici si rezistenti au fost crescuti initial in Scotia pentru vanatoarea de rozatoare mici, vulpi sau vidre.

Blana: aspra, deasa, de diverse culori, exceptand albul
Talia: mica, 23-26 cm, 6-7 kg
Caracter: alerti, jucausi, curiosi, energici, neinfricati, prietenosi, inteligenti, sensibili
Speranta de viata: 12-15 ani

Ingrijire: blana este usor de ingrijit, prin periere saptamanala

 

Istorie si context

Cairn Terrier pastreaza caracteristicile radacinilor sale intr-o masura mai mare decat alte rase care au descins pe aceeasi linie. Originile sale sunt in insula scotiana Skye, intr-un grup de terrieri cu picioare scurte.

Astfel de caini au fost folositi pentru a vana vidre, vulpi si bursuci in secolul al XV-lea si erau priceputi sa urmareasca vidre din gramezi de piatra sau movile (cairn). Sunt prezenti  in mai multe culori precum  alb, gri, si rosu.

rasa Cairn Terrier

Grupul Scotch Terrier a fost impartit in doua rase distincte in 1873: Dandie Dinmont si Skye Terrier. Grupul a fost impartit mai departe in 1881 in  Hard-haired Terrier si Skye iar ulterior, Hard-haired Terrier a fost separat in West Highland White, Scotch si varietatea cunoscuta mai tarziu sub numele de Cairn. In 1912 a fost adoptat numele Cairn Terrier.

Majoritatea exemplarelor Cairn timpurii aveau blana complet alba, iar imperecherea cu West Highland Whites a fost oprita in anii 1920.cairn terrier

Motto-ul clubului britanic al rasei”: „Cel mai bun mic prieten din lume”, descrie adevarata natura a unui Cairn Terrier in prezent.

Caracteristici fizice

Cairn Terrier este tot ceea ce ar trebui sa fie un terrier de lucru: activ, rezistent si curajos. Blana cainelui, care poate avea diverse culori cu exceptia culorii alb, este rezistenta la intemperii. Blana este alcatuita dintr-un strat exterior aspru si des si un substrat pufos si moale.

Blana de pe fata ii da aspectul unei vulpi. Proportional cu corpul, capul este mare, cu ochi mari, sprancene stufoase, care il fac foarte simpatic.

rasa cairn terrierAre picioare scurte, fiind mai mult lung decat inalt, insa difera de Scottish Terrier sau Sealyham Terrier prin faptul ca nu sunt atat de josi. Constitutia fizica ii permite sa se strecoare prin locuri stramte atunci cand urmareste prada. Are maxilare puternice.

Personalitate si temperament

Cainele din rasa Cairn Terrier este curajos, curios, plin de spirit, indraznet, incapatanat, inteligent si rezistent, dar este si incredibil de sensibil.

Cairn Terrier poate fi un animal de casa adecvat, cu conditia sa faca exercitii fizice si mentale zilnice. Ii place sa se joace cu copiii si poate rezista unei harjoneli usoare.

Un companion devotat, Cairn Terrier exploreaza, vaneaza, sapa si latra la fel ca mai buni terrieri de lucru. Cu toate acestea atunci cand este amenintat poate deveni agresiv fata de alti caini sau poate urmari animalele mici.

Daca sunt lasati singuri sau sunt plictisiti, vor incepe sa latre. Nu le plac pisicile, le vor urmari si le pot chiar rani. Dresajul timpuriu poate reduce incapatanarea acestui caine. Cu toate acestea, se numara printre cele mai prietenoase rase de caini.

Ingrijire

Blana sa sarmoasa este usor de ingrijit, prin periere saptamanala si o baie la aprox. 3 luni.

Desi este un caine de dimensiuni mici, Cairn Terrier are nevoie de exercitii zilnice in aer liber. Acestea pot lua forma unui joc, o plimbare in lesa sau o expeditie intr-o zona sigura.

rasa Cairn Terrier

Rasa prefera sa doarma in casa. Au toate acestea, poate trai in aer liber intr-un climat racoros.

Sanatate

Cainele din rasa Cairn Terrier poate trai in medie 12-15 ani. Poate suferi de probleme de sanatate grave cum ar fi leucodistrofia celulelor globoide (GCL) sau probleme minore cum ar fi suntul portacaval, glaucomul si osteopatia craniomandibulara (CMO).

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Cititi si despre:

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button