Rase de caini

Rasa de caini Cesky Terrier (Terrier ceh)

Dezvoltat ca o rasa de vanatoare, Cesky Terrier (Terrier ceh) a fost creat in Republica Ceha, in 1949. Chiar daca blana unica a acestei rase de caini necesita o anumita ingrijire, Cesky Terrier este un animal de companie excelent pentru familie sau spectacol.

Blana: moale, stralucitoare, matasoasa, cu fir gros si usor ondulata (gri, gri-albastrui, brun, negru, argintiu)
Talia: mica-medie, 29-30 cm, 3-5 kg
Caracter: inteligent, sociabil, alert, curajos, calm, vioi
Speranta de viata: 12-15 ani

Ingrijire: necesita tundere in mod regulat, de aprox. 4 ori/an, pe spate, ceafa, lateral si gat. Blana trebuie periata saptamanal

 

Istorie si context

Cesky Terrier este o rasa creata de om, de un genetician pe nume Frantisek Horak, din Republica Ceha. Horak a inceput sa reproduca caini pentru vanatoare incepand cu Scottish Terrier si Sealyham Terrier.

In 1949, Horak a creat cu succes o noua rasa din acesti doi terrieri crezand ca va rezulta un caine de vanatoare mai puternic. Din pacate, doar un pui a supravietuit din acest cuib, iar primul Cesky Terrier a fost impuscat intr-un accident de vanatoare. Astfel, Horak a trait un esec cu eforturile sale de reproducere.

Cesky Terrier

Horak a inceput sa reproduca terrieri Scottish si Sealyham iar anul urmator a obtinut un cuib de 6 Cesky Terrier. Istoria lui Cesky Terrier este atat de precisa datorita insemnarilor sale atente si a datelor genealogice.

Pentru un numar de cativa ani dupa ce Horak a inceput sa reproduca Cesky Terrieri, a fost interzis exportul rasei. Cu toate acestea, acest caine a devenit popular si in alte tari destul de repede.

Cesky Terrier a fost recunoscut de Federation Cynologique Internationale in 1963 si de United Kennel Club in 1993.

rasa Cesky TerrierCaracteristici fizice

Cunoscut si sub numele de Bohemian Terrier, Cesky Terrier este un caine cu un corp destul de lung si cu picioare scurte.

Blana sa este in mare parte lunga si usor ondulata, cazand de-a lungul picioarelor si pe burta, precum si peste ochi. Aceasta rasa se intalneste in doua culori, gri-albastrui si cafeniu deschis, ambele avand o culoare mai intunecata la nastere.

Picioarele sunt puternice, cu muschi bine dezvoltati. Capul este trapezoidal, iar pe maxilarul interior prezinta o barba deasa. Se intalneste cel mai adesea in culoarea gri-albastrui.

Personalitate si temperament

Cunoscut drept un caine de familie loial si iubitor, Cesky Terrier este prietenos cu alti caini si cu oamenii, in special cu copiii.

Cu toate acestea, este important sa socializati aceasta rasa de caine la o varsta frageda, astfel incat sa nu devina circumspect cu strainii.

Terrier ceh

Crescat initial in scop de vanatoare, Cesky Terrier este o rasa ascultatoare, calma si inteligenta.

Ingrijire

Cesky Terrier necesita o cantitate medie de exercitii, cum ar fi o plimbare lunga pe zi. Desi aceasta rasa, la fel ca si alti terrieri, se bucura de sapat si de spatii deschise in exterior, Cesky Terrier poate fi un bun caine de apartament.

Cesky Terrier

Cainele din rasa Cesky Terrier necesita tundere regulata, de aprox. 4 ori/an, in anumite zone ale corpului: ceafa, spate, lateral si gat. Se lasa parul natural pe picioare, burta, mustati, sprincene si barba. Se va tunde si parul crescut in exces dintre pernutele de la picioare.

Sanatate

Aceasta rasa de caini are o durata medie de viata de 12-15 ani, avand in general o stare buna de sanatate.

Singura afectiune comuna cunoscuta la Cesky Terrier este Scottie Cramp, care determina cainele sa aiba probleme locomotorii datorate lipsei de serotonina din organism. Aceasta boala nu pune viata in pericol.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button