Rase de caini

Rasa Scottish Terrier (Terrier scotian)

Dezvoltata in Scotia in anii 1800, rasa Scottish Terrier (Terrier scotian) este o rasa interesanta de caini care face parte din grupul Terrier. Acesti caini sunt energici si independenti, fiind cunoscuti mai ales pentru botul barbos si profilul unic.

Blana: aspra la exterior, moale si deasa la baza (negru, negru tigrat, crem)
Talia: mic, 25-30 cm, 8-10 kg
Caracter: jucaus, alert, loial, independent, incapatanat, activ, curajos
Speranta de viata: 12-15 ani

Ingrijire: blana necesita periere periodica, barba si mustatile periere zilnica

 

Istorie si context

Exista multa confuzie in ceea ce priveste istoria Scottish Terrier, deoarece toti terrierii din Scotia sunt denumiti Scotch sau Scottish Terrier. La confuzie se adauga si faptul ca Scottish Terrier-ul modern a fost inclus initial sub grupul Skye Terrier, denotand o familie de terrier apartinand insulei scotiene Skye.

Indiferent de origine, primii Scottish Terrier au fost documentati pentru prima data la sfarsitul secolului al XIX-lea. Acestia apartineau unui grup de Highlanders duri pe care ii insoteau la vanatoare.

Primul standard de rasa a fost elaborat de J.B. Morrison si publicat ulterior in „Illustrated Book of the Dog” de Vero Shaw, in 1880. John Naylor este creditat cu introducerea rasei in Statele Unite in 1883.

Popularitatea Terrier-ului scotian a crescut treptat pana la al doilea razboi mondial. Terrier-ului scotian este  singura rasa de caine care a trait in Casa Alba de trei ori, incepand cu Fala, un Terrier scotian mascul daruit presedintelui Franklin D. Roosevelt. Presedintele Roosevelt mergea rar undeva fara tovarasul sau constant, fiind inmormantat chiar langa Fala. Presedintele George W. Bush a detinut doi Scottish Terrier, Barney si Miss Beazley.

Astazi, Scottish Terrier este un caine popular atat ca animal de companie cat si de spectacol.

Caracteristici fizice

Barba si sprancenele Terrier-ului scotian sporesc expresia sa ascutita si patrunzatoare. Blana sa este dubla – un strat exterior lung de 5 cm, sarmos si rezistent si un substrat dens. Blana exterioara poate fi neagra, tigrata sau gri.

rasa Scottish Terrier

Are oase grele, picioare scurt, un corp compact si multa putere in corpul sau mic – calitati necesare unui caine care trebuie sa se confrunte cu adversari formidabili in locuri inguste.

Personalitate si temperament

Terrier scotianPoreclit „micul dur”, Scottish Terrier-ul este inteligent, curajos si neinfricat. Si, desi este agresiv fata de alte animale si caini, este de obicei prietenos cu oamenii.

Terrier-ul scotian este  cunoscut pentru incapatanarea si independenta sa. Totusi, este intotdeauna devotat familiei sale umane. Cand este lasat singur, poate latra si/sau sapa si poate deveni distructiv.

Este un caine sensibil la furie sau lauda, adaptandu-se la starea de spirit a proprietarului sau. Se comporta bine cu copii, atata timp cat este tratat corespunzator si nu este tras de coada sau de blana.

Fiind vanator, nu se intelege prea bine cu animalele mai mici. Nu va avea probleme cu o pisica insa rozatoarele mici sunt pentru el niste „gustari rapide”. Ii place apa, dar nu poate innota.

Ingrijire

Un cautator de aventuri desavarsit, ii place sa joace jocuri afara si necesita plimbari zilnice in lesa. Cainele din rasa Scottish Terrier (Terrier scotian) poate trai afara intr-o clima calda temperata dar cel mai bine se simte in casa, cu acces la o curte.

Terrier scotian

Pieptul, capul si picioarele sunt in general tunse. Restul blanii trebuie pieptanata saptamanal si trimata de 2-3 ori pe an. Barba si mustatile trebuiesc periate zilnic pentru a nu ramane resturi de mancare in ele.

Este indicat sa fie dresat de mic. Se teme de straini si locuri aglomerate, iar lasata necontrolata, aceasta teama se poate transforma in agresivitate cand devine adult.

Sanatate

Cainele din rasa Scottish Terrier (Terrier scotian) are o durata medie de viata de 11-13 ani. Poate suferi de probleme minore, cum ar fi Scotty Cramp, luxatia de rotula si abiotrofie cerebelara. Problemele majore de sanatate includ boala von Willebrand (vWD) si osteopatia craniomandibulara (CMO). Pentru a identifica unele dintre aceste probleme, medicul veterinar poate efectua investigatii de sold, genunchi si ADN.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button