Rase de caini

Rasa Border Terrier

Foarte populari datorita aspectului „neingrijit” si caracterului perseverent, cainii din rasa Border Terrier sunt activi, agili si alerti. La origine erau caini utilizati la vanatoarea de vulpi iar in prezent sunt utilizati ca si caini de lucru sau tovarasi de companie.

Blana: scurta, aspra si densa, sarmoasa (rosu, galben-pai, gri si maroniu, albastru si maroniu)
Talia: medie, 5-7 kg, 28-30 cm
Caracter: prietenosi, curiosi, ascultatori, activi, alerti
Durata de viata: 12-15 ani

Ingrijire: necesita dresaj pentru a trai cu alte animale/copii

 

Istorie si context

Considerat ca fiind unul dintre cei mai vechi terrieri britanici, Border Terrier s-a dezvoltat langa Cheviot Hills intre Anglia si Scotia. Initial, cainele a fost crescut pentru a urmari si a ucide vulpile care cauzau probleme fermierilor.

Border Terrier,  cel mai mic dintre terrierii cu picioare lungi, trebuia sa fie foarte rapid pentru a se potrivi ritmului calului si totusi sa fie de dimensiuni mici, pentru a sapa sau a urmari o vulpe in vizuina. 

Prima inregistrare a acestei rase dateaza din secolul al XVIII-lea. Se spune ca stramosii sai erau asociati cu Dandie Dinmont Terrier. Numele Border Terrier a fost ales in 1870 desi uneori a fost numit si Coquetdale Terrier. 

Pana la inceputul secolului al XX-lea Border Terrier depasise multe dintre functiile sale anterioare, fiind la fel de mult apreciat ca Fox Hound in timpul expeditiilor de vanatoare a nobililor.

Rasa Border Terrier a fost recunoscuta de American Kennel Club in 1930. Ramane in continuare o rasa favorita printre vanatori, devenind popular chiar si in cadrul concursurilor canine sau ca animal de companie adorabil. 

Caracteristici fizice

Picioarele lungi ale cainelui din rasa Border Terrier sunt create pentru rezistenta, agilitate si viteza, necesare pentru a alerga in urma unui cal, pe orice tip de teren. Este inalt proportional cu lungimea sa, in timp ce corpul ingust il ajuta sa treaca prin spatii inguste in timpul unei expeditii de vanatoare de vulpi.

rasa border terrier

Capul sau, asemanator unei vidre, este o caracteristica tipica, o reflectare a expresiei si temperamentului sau alert. Blana sa dubla este foarte groasa, formata dintr-un strat exterior drept si subtire si un strat gros si scurt, protejandu-l de muscatura atacatorului.  

Personalitate si temperament

Este un caine ascultator, amiabil, ocupat si curios, care poate fi uneori independent. A fost crescut pentru a alerga rapid in haita ceea ce il face sa se numere printre putinii terrieri cu aceasta calitate. Din grupul de terrieri este cel mai maleabil si mai prietenos.

Un companion perfect pentru oricine, Border Terrier este  bland cu copiii. Rasa tinde  sa latre si sa sape, cu tentative de evadare. De obicei, cainele se comporta bine cu pisicile si alti caini dar nu se intelege prea bine cu rozatoarele.

Ingrijire

Chiar daca poate trai afara in conditii climatice reci, acest terrier o va duce cel mai bine atunci cand are acces atat la curte si in interiorul casei. Blana sa sarmoasa necesita periaj saptamanal iar parul mort ar trebui sa fie inlaturat de patru ori pe an astfel incat sa arate ordonat.rasa border terrier

Deoarece este un caine care se bucura de activitate ar trebui sa i se ofere o rutina de exercitii adecvata. Un joc energic, o plimbare fara lesa intr-un loc sigur sau o plimbare zilnica in lesa ii vor satisface nevoia de miscare.

Sanatate

Cainii din rasa Border Terrier au o durata medie de viata de 12-15 ani. Sunt predispusi la displazie de sold canin (CHD) si la defecte cardiace. Rasa poate suferi de probleme minore de sanatate, cum ar fi luxatia de rotula. Pentru a identifica unele dintre aceste probleme medicul veterinar poate efectua examene periodice de sold si cardiace la aceasta rasa de caine. 

 

Surse imagini: pixabay.com, unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button