Rase de caini

Rasa de caini Bull Terrier

Forma distinctiva a capului cainelui din rasa Bull Terrier si a corpului sau robust face aceasta rasa una cel mai usor de recunoscut din lume. Jucaus si distractiv, aceasta rasa cu aspect atipic este favorita familiei.

Blana: scurta, deasa, aspra (alba, alba cu pete, negru, cafeniu, +combinatiile acestor culori)
Talia: medie, 53-56 cm, 24-30 kg
Caracter: prietenos, vioi, curajos, incapatanat, jucaus, sensibil, afectuos
Speranta de viata: 11-14 ani

Ingrijire: blana sa scurta necesita doar periere ocazionala

 

Istorie si context

In secolul al XIX-lea in Anglia centrala, Bullterrier-ul era o rasa de caine folosit in principal la luptele de caini. Acesta a fost produs la inceputul anilor 1800 prin incrucisarea vechii rase English Terrier si Bulldog. La acea vreme, patronii luptelor cu caini si bull baiting – doua forme de divertisment bine stabilite in Europa – incercau mereu sa perfectioneze rasele de caini de lupta. Primii Bull Terrier variau in privinta marimii si culorii – la unele predominau caracteristicile de terrier, la altele caracteristicile Bulldog.

rasa Bull Terrier

In cele din urma, incrucisarea cu alte rase cum ar fi Spanish Pointer a produs un caine puternic, tenace si agil, care domina luptele de caini. Cand lupta cu caini a devenit ilegala in Marea Britanie, multi au inceput sa produca linii de Bull Terrier care au inceput sa castige competitiile canine mai mult pentru aspect.

De-a lungul anilor, Bull Terrier alb a fost cea mai renumita varietate Bull Terrier, atat ca animal de companie, cat si ca caine de spectacol. De fapt, Bull Terrier este atat de popular, incat multi apar in campanii publicitare si filme pentru expresia si natura lor comica.

rasa bull terrierCaracteristici fizice

Cainele din rasa Bull Terrier este aratos, dar dur. Falcile sale imense si puternice sunt potrivite cu forma neobisnuita a capului si cu expresia sa agera.

Are centrul de greutate scazut, fiind mai mult lung decat inalt, si o masa musculara care fac aceasta rasa formidabila ca si caine de lupta. Forma capului este lunguiata, ochii sunt mici si oblici, iar urechile ridicate.

Blana sa este scurta, deasa, aspra si plata, iar mersul sau este usor. Are pielea intinsa (incordata).

Personalitate si temperament

Bull Terrier este jucaus, comic si exuberant. Dar atentie: aceasta rasa afectuoasa, dulce si devotata poate fi rautacioasa sau chiar agresiva cu animalele mici si cu alti caini. Fata de oameni nu sunt agresivi insa le place sa roada mobila, sa latre, putand fi greu de dresat. Pentru a evita problemele de comportament ale unui Bull Terrier, asigurati-i zilnic exercitii mentale si fizice (o jumatate de ora – 1 ora/zi). Ca personalitate, poate varia intre a fi  inteligent si inovativ sau calm si loial.bull terrier

Va ramane activ pana la varsta mijlocie. Nu le place sa ramana singuri perioade lungi de timp, putand deveni distructivi daca se plictisesc. Prefera sa fie intr-o familie activa, sa fie energic si sa se joace. Il puteti plimba in lesa (poate fugari alte animale sau poate pleca sa exploreze).

Necesita un stapan care sa stie sa se impuna. In caz contrar, cainele isi va face propriile reguli. Nu este recomandat pentru persoane timide, persoane care nu au mai avut caine sau familiilor cu copii mci, datorita faptului ca este un caine caruia ii este mai greu sa isi controleze energia.

Ingrijire

Blana sa scurta nu necesita ingrijire speciala. Perierea ocazionala este suficienta.

Pentru a se comporta corespunzator in  jurul altor caini, are nevoie de socializare inca de la o varsta frageda si care poate fi continuata pe tot parcursul vietii.

bull terrier

Fiind un caine activ, iubeste sa alerge, dar ar trebui sa i se permita sa faca acest lucru doar intr-un loc sigur.

terrier

Poate ramane in aer liber pe vreme temperata, dar cel mai bine este sa stea in casa, cu acces la o curte.

Sanatate

Cainele din rasa Bull terrier are o durata medie de viata de 11-14 ani. Poate suferi de luxatie de rotula. De asemenea, este predispus la probleme minore de sanatate, cum ar fi complicatiile cardiace, alergiile si comportamentul compulsiv, precum si la afectiuni mai grave, cum ar fi insuficienta renala si surditatea.

 

Surse imagini: unsplash.com, pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button