Rase de caini

Rasa Terrier negru rusesc (Black Russian Terrier)

Rasa Terrier negru rusesc (Black Russian Terrier) este un caine solid, mare si puternic. A fost dezvoltat in Rusia ca un caine de paza. Astazi, Black Russian Terrier este binecunoscut pentru curajul si forta sa, precum si pentru rezistenta sa.

Blana: par gros, lung, greu si dens (negru, negru cu gri)
Talia: foarte mare, 68-76 cm, 45-60 kg
Caracter: teritoriali, curajosi, toleranti cu copii, protectori, sensibili, jucausi, rapizi, inteligenti
Speranta de viata: 10-14 ani

Ingrijire: necesita ingrijire profesionala a blanii, tuns regulat la 2 luni

 

Istorie si context

La mijlocul secolului al XX-lea, sovieticii au trebuit sa gaseasca cainele de lucru potrivit pentru armata lor. Deoarece nu existau caini calificati care sa se potriveasca scopului lor, acestia au importat in principal rase germane. Roy, un Schnauzer urias nascut in 1947, a fost cel mai impresionant import. Acest caine a fost imperecheat cu alte rase, cum ar fi Moscow Water Dog, Airedale Terrier si Rottweiler.

Cei mai buni caini au fost apoi incrucisati si, pana la sfarsitul anilor 1950, publicul putea obtine cainii din a doua si a treia generatie.

Principalele criterii de reproducere au fost versatilitatea si capacitatea de lucru si au fost luate masuri pentru imbunatatirea formei.

Functiile Terrier-ului negru rusesc erau indeplinirea sarcinilor militare, cum ar fi detectarea explozivilor si minelor, tragerea saniilor, transportul de provizii, gasirea soldatilor raniti si serviciul de graniceri. Cainii au fost folositi si pentru operatiuni militare in Bosnia si Afganistan.

Un standard a fost inregistrat in 1968 si, in 1984, Fédération Cynologique Internationale (FCI) a recunoscut rasa. Popularitatea cainelui a crescut pe masura ce crescatorii de Terrier negru rusesc au ajuns in alte tari. AKC a acceptat rasa ca parte a clasei Diverse in 2001 si a devenit parte a Grupului de lucru in 2004.

Caracteristici fizice

Acest caine musculos si cu oase mari poate trage incarcaturi grele, fiind suficient de agil pentru a se deplasa pe un teren stancos sau a depasi un adversar.Rasa Terrier negru rusesc

Are corp, gat si cap puternice, putandu-si indeplini sarcinile de caine de paza de incredere. Deoarece rasa Terrier negru rusesc (Black Russian Terrier) este o rasa puternica si protectoare, fiabilitatea, inteligenta si curajul sunt trasaturi esentiale.

Blana sa este dubla. Stratul exterior, care variaza in lungime de la 4-10 cm, este rezistenta la intemperii si nu retine apa. Substratul ii tine de cald.

Botul cainelui este alungit (datorita parului pare patrat), cu urechi triunghiulare, ochi oblici, mici. Au o musculatura bine definita si oase masive.

Personalitate si temperament

Cainele din rasa Terrier negru rusesc (Black Russian Terrier) este rezervat cu strainii si este extrem de atasat si protector cu familia sa. Descris pe buna deptate indraznet, increzator si calm, Black Russian Terrier este jucaus si bland cu copiii; este, de asemenea, sociabil si afectuos.

In interior, acesti caini au tendinta de a ramane aproape de persoanele familiare si pot sa nu se comporte bine cu cainii dominanti sau straini, dar este normal in cazul cainilor mai mici si la alte animale de companie. Desi este un ganditor independent si un elev care invata rapid, Black Russian Terrier se poate incapatana cand este fortat sa faca ceva ce nu vrea.

Caracterul complet al cainelui se formeaza deplin in 2-3 ani.

Ingrijire

Asa cum spuneam, blana este formata din fire de par groase, grele, dese, si lungi pana la 10 cm. Este absolut necesar sa tundeti cainele regulat, iar ingrijirea profesionala este indicata. Pe langa aceasta, necesita periere cel putin 1 data/saptamana. Este important sa eliminati parul din interiorul urechilor si cel de pe partea inferioara a labelor. Daca blana este periata in mod regulat, va naparli foarte putin. Tundeti parul de pe fata, deoarece obstructioneaza vederea cainelui.

Antrenamentul mental si fizic precum si interactiunea sociala sunt esentiale pentru aceasta rasa. Agilitatea si antrenamentul pentru ascultare sunt, de asemenea, utile pentru a modela caracterul si fizicul cainelui. Nu functioneaza bine in canisa, deoarece au intotdeauna nevoie de contact uman.

Sanatate

Cainele din rasa Terrier negru rusesc are o durata medie de viata de 10-11 ani. Este predispus la probleme minore de sanatate, cum ar fi displazia canina de sold (CHD). Rasa poate suferi, de asemenea, de atrofie retiniana progresiva (PRA) si de nanism.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button