Rase de caini

Rasa Jack Russel Terrier – incredibil de inteligenti si adorabili

Cainii din rasa Jack Russel Terrier sunt incredibil de inteligenti, sociabili si fara indoiala, adorabili. Extrem de inteligenti, acesti caini mici sunt usor de dresat, adora sa invete si sa faca trucuri si sunt practic definitia unui „caine mic si dragut”. Au o minte incredibil de ascutita,  absorbind informatii precum un burete.

Blana: sarmoasa sau fina, in general alba, sau alb cu pete bej, maro sau negre
Talia: mica, 6,5 – 8,5 kg
Caracter: activ, alert, inteligent, incapatanat, energic, ingraznet, vocal, neinfricat
Durata de viata: 13-16 ani

Ingrijire: este recomandat dresajul de obedienta

 

Istorie si context

Reverendul John Russell a fost un preot cu o pasiune pentru vanatoarea de vulpi care a trait in secolul al XIX-lea. El a dezvoltat o linie de terrieri pentru vanatoarea de vulpi din rasa acum disparuta English White Terrier, o rasa care a fost crescuta pentru a fi de culoare alba astfel incat sa poata fi distinsa de prada pe care o urmareau. Aceasta linie de rasa s-a desprins in cele din urma in Parson Russell Terrier si Jack Russell Terrier.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, nevoia de caini de vanatoare a inceput sa scada drastic si odata cu aceasta, numarul de caini Jack Russell Terrier. Din acel moment, cainii din aceasta rasa au fost tinuti in primul rand ca si caini de familie sau de companie.

In cadrul competitiilor canine, rasa Jack Russell Terrier nu este apreciata pentru caracteristicile sale fizice (asa cum este cazul raselor de caini care nu sunt dezvoltate pentru munca), ci pentru caracteristicile care ii fac tovarasi de munca excelenti. Pierd puncte pentru exagerari sau defecte care interfereaza cu capacitatea lor de a lucra.

Caracteristici fizice

Jack Russel Terrier este un caine de talie mica, adesea confundat cu Parson Russell Terrier sau Rat Terrier.

Parson Russell Terrier are un corp mai scurt si picioare mai lungi, in timp ce Jack Russell Terrier are un corp mai lung si picioare mai scurte.

Jack Russel Terrier este un caine de vanatoare mic si agil. Corpul sau este putin mai lung decat inaltimea sa. Masoara aprox. 25-29 cm, avand un corp compact si o coada scurta.

Jack Russel Terrier

Pieptul este cea mai importanta caracteristica a rasei Jack Russel. Acesta este putin adanc si ingust, cu picioarele din fata nu prea departate, conferindu-i un aspect atletic. Aceasta rasa era folosita pe vremuri in Anglia pentru vanatoarea de vulpi; in consecinta, statura acestor caini trebuia sa permita cainelui sa intre in viziunile mici ale vulpilor.

Blana poate fi sarmoasa sau fina, dar consta intotdeauna intr-un strat dublu dens. Culoarea sa este in general alba sau alb cu pete bej, maro sau negre.

Capul este lat si plat, cu un maxilar puternic, cu dinti drepti, usor mari. Au un mers vioi, increzator, caracteristic rasei.

Personalitate si temperament

Cainii din rasa Jack Russel Terrier sunt caracterizati si condusi de energie. Chiar daca sunt de dimensiuni mici nu sunt recomandati celor care locuiesc in apartamente din cauza nevoii lor de exercitii si stimulare. Ei pot deveni nelinistiti si distructivi daca nu li se ofera suficienta stimulare. In general  sunt o rasa vesela si devotata.

Jack Russel Terrier

De asemenea, sunt caini foarte inteligenti, sportivi, neinfricati si vocali. Dresajul pentru obedienta este foarte recomandat deoarece au tendinta de a fi incapatanati si uneori agresivi. Acest lucru, combinat cu natura lor puternica si energica, ii face totusi caini de paza grozavi.

Ingrijire

Cea mai mare ingrijorare cu cainii din rasa Jack Russel Terrier este asigurarea faptului ca fac suficient exercitiu. In afara de asta, ingrijirea lor este relativ simpla.

rasa jack russel

Datorita blanii scurte, baia este rareori necesara. Se recomanda pieptanarea si perierea regulata, cu o perie ferma. Pentru a obtine un exemplar bun de un spectacol canin, blana sa trebuie mai degraba curatata decat tunsa. Baile vor fi mai degraba un fel de actiune „la nevoie” decat un eveniment programat in mod regulat.

Sanatate

Problemele comune de sanatate care afecteaza rasa Jack Russell Terrier includ boli mostenite ale ochilor si surditate. Boala Legg Perthes este o boala a articulatiilor soldului care poate aparea cel mai frecvent la cainii de rasa mai mica, inclusiv Jack Rusell. De asemenea, sunt predispusi la dislocarea genunchilor.

Jack Russells este cunoscut ca traieste o viata lunga si sanatoasa, deoarece crescatorii au protejat bazele genetice, prevenind reproducerea directa in linie.

Avand parte de ingrijire adecvata, speranta de viata este in medie de aproximativ 15 ani, posibil chiar mai mult. Problemele comune de sanatate asociate cu rasa Jack Russel Terrier se datoreaza in general genelor recesive ale anumitor linii care sunt reproduse.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button