Rase de caini

Rasa de caini Terrier Australian

Crescuti initial pentru a vana serpi si rozatoare mici precum si pentru ingrijirea animalelor la ferma, cainii din rasa Terrier Australian sunt mici si putenici. Acest caine de lucru versatil are o expresie agera, alerta si este un tovaras potrivit in majoritatea mediilor.

Blana: dreapta, aspra (roscat, maro, maro-negru, nuante de albastru cu cafeniu)
Talia: mica, 23-28 cm cm si aprox. 6,5 kg (adult)
Caracter: prietenos, sociabil, bun caine de paza, loial, curajos, alert
Durata de viata: 12-15 ani

Ingrijire: blana necesita periere  cel putin o data/saptamana, naparleste putin

 

Istorie si context

rasa Terrier AustralianNumarandu-se printre cei mai mici dintre terrierii de lucru, Terrier Australian este terrier-ul national al tarii sale. Rasa aparut la sfarsitul secolului al XIX-lea. A fost cunoscut si sub denumirile: „Blue and Tan Terrier”, „The Toy”, sau „Rough-Coated Terrier, Blue and Tan”.

In general, cainele Terrier Australian era cunoscut pentru culorile sale maronii si albastre dar primele exemplare aveau o culoare roscata sau nisipoasa. In cele din urma, cainele a devenit popular atat in casele britanice, cat si in cadrul spectacolelor canine.

Un numar mare de rase au fost incrucisate cu Terrier-ul Australian, inclusiv: Yorkshire, Dandie, Dinmont, Scottish, Skye, Manchester Terrier, rezultand un caine util cu un aspect frapant.

American Kennel Club a recunoscut oficial rasa Terrier Australian in 1965, la aproape 40 de ani de la sosirea rasei in Statele Unite.

Caracteristici fizice

Cainele din rasa Terrier Australian are un guler atractiv in jurul gatului, cu o creasta de par mai lung care ii confera o expresie agera si inteligenta.

Acest caine de lucru are un corp cu oase medii, fiind mic si robust, mai mult lung decat inalt. Poate rezista conditiilor dure si prezinta un mers care acopera bine solul.

 

Blana sa rezistenta la intemperii poate fi de diverse culori, albastru, maro sau roscat. Blana este alcatuita dintr-un strat exterior lung, drept si un substrat moale si scurt.

Este un bun caine de paza, latrand si alertand stapanii.

Personalitate si temperament

Aceasta rasa este dornica sa-si multumeasca stapanul, destul de isteata si se numara printre cei mai ascultatori dintre terrieri.

Se intelege bine cu alte animale de companie si cu alti caini dar este timid in jurul strainilor. Fiind un adevarat caine „de pamant”, ii place sa sape.

Chiar daca este printre cei mai linistiti terrieri este de asemenea un caine dur si plin de viata, luand urma si urmarind rozatoarele ori de cate ori poate.

Ingrijire

Cainele din rasa Terrier Australian este manierat si ar fi indicat sa poata petrece mult timp cu familia.

Pentru a preveni frustrarea necesita exercitii zilnice sub forma unui joc antrenant, a unei plimbari moderate sau a unei alergari libere, fara lesa.

caine Terrier Australian

Blana sa sarmoasa necesita pieptanare saptamanala si inlaturarea firelor de par moarte de 2 ori/an. Pentru un aspect ingrijit, parul din jurul picioarelor trebuie taiat.

Acest terrier a fost crescut pentru a tolera conditiile meteorologice dure din Australia si poate ramane afara in clima calda si temperata.

Sanatate

Cainele din rasa Terrier Australian are o durata medie de viata de 12-15 ani. Poate fi predispus la probleme de sanatate, cum ar fi boala Legg-Perthes, ruptura de ligament incrucisat si convulsii. In plus, luxatia de rotula si diabetul sunt doar unele dintre problemele minore observate la aceasta rasa.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Cititi si despre:

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button